Pe aceeași temă
Mesajul a fost transmis pe pagina Ambasadei Rusiei la București.
În legătură cu numeroasele întrebări ale presei românești adresate Ambasadei informăm: „La Ambasada Rusiei la București cred, că este foarte probabil ca decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales, că nu există altă explicație plauzibilă”.
Cu circa două ore mai devreme, Ministerul roman al Afacerilor Externe a declarat persona non-grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, astfel încât acesta este obligat să părăseasca teritoriul României.
Background
14 state UE, SUA și Canada expulzează zeci de diplomați ruși. Și România expulzează unul
Statele Unite și aliații săi europeni elimină zeci de diplomați ruși într-un răspuns coordonat la otrăvirea unui fost spion rus din Marea Britanie. Președintele american Donald Trump a anunțat că e ordonat ca 60 de diplomați ruși să părăsească țara. Germania, Franța, Ucraina, Canada și diverse țări europene au expulzat și ele diplomați ruși. Rusia a anunțat că va răspunde proporțional, transmite BBC.
Tusk a precizat că pot fi impuse de asemenea măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări în următoarele zile şi săptămâni.
Anunțuri coordonate în toată Uniunea Europeană
Într-o serie de anunţuri coordonate, Cehia a anunţat luni că expulzează trei membri ai personalului Ambasadei Rusiei. Premierul ceh Andrej Babis a declarat că Praga a luat aceste măsuri în semn de solidaritate cu Marea Britanie. Olanda a anunţat, la rândul ei, că expulzează doi ofiţeri ruşi de informaţii, iar Estonia că-l expulzează pe ataşatul militar rus. Ministerul italian de Externe a anunţat că Roma urmează să expulzeze doi diplomaţi ruşi de la Ambasada Rusiei, care au la dispoziţie o săptămână să părăsească ţara. Polonia, Germania şi Lituania se află, de asemenea între ţările care au anunţat luni că expulzează diplomaţi ruşi în urma itrăvirii fostului agent dublu rus. Berlinul şi Varşovia au anunţat că au cerut fiecare unui număr de patru diplomaţi ruşi să părăsească Germania şi Polonia, iar Lituania a anunţat că a dispus ca trei diplomaţi ruşi să părăsească ţara. Ministerul german de Externe a precizat într-un comunicat că este vorba despre o măsură care face parte din răspunsul european în cazul Skripal. ”Expulzarea a patru diplomaţi este un semnal puternic de solidaritate cu Marea Britanie şi semnalează hotărârea Guvernului Germaniei de a nu lăsa atacuri contra partenerilor apropiaţi şi aliaţilor noştri fără răspuns”, a anunţat Berlinul. Această măsură constituie totodată un răspuns la atacuri cibernetice recente care au vizat reţele guvernamentale germane, ”care, potrivit informaţiilor de până acum pot fi foarte probabil atribuite unor surse ruse”, scrie News.ro.
Lista țărilor care au expulzat diplomați ruși (sursa: BBC):
SUA: 60
Ucraina: 13
Polonia: 4
Franța: 4
Germania: 4
Canada: 4
Republica Cehă: 3
Lituania: 3
Olanda: 2
Italia: 2
Danemarca: 2
Estonia: 1
Letonia: 1
Croatia: 1
Finlanda: 1
Romania: 1
MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului.
”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.
Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României.”
Moscova a negat că ar avea vreo implicare în otrăvirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, în primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial. Marea Britanie a expulzat 23 de cetăţeni ruşi în urma acestui scandal, iar Moscova a reacţionat imediat expulzând un număr similar de britanici.