La Repubblica: SUA vor cere Ucrainei să negocieze cu Putin după căderea Hersonului

L. G. | 07.11.2022

SUA și NATO vor îndemna Ucraina să înceapă negocierile de pace cu Rusia după recucerirea orașului Herson din sudul țării, afirmă cotidianul italian La Repubblica, citând mai multe surse de la Bruxelles.

Pe aceeași temă

Jurnaliștii italieni notează că în ultimele analize care circulă în birourile NATO de la Bruxelles bătălia din Herson este privită ca una strategică nu doar din punct de vedere militar, ci și politic și diplomatic.

Potrivit surselor citate de La Repubblica, Statele Unite sunt cele care transmit aliaților săi posibilitatea demarării unor negocieri reale cu Rusia pentru că învingerea armatei ruse în una dintre cele mai importante porți către Marea Azov și Crimeea ar reprezenta un dezastru pentru Moscova.

Tocmai din acest motiv, mesajul transmis de administrația Biden guvernului ucrainean și oficialilor NATO de la Bruxelles este că negocierile cu Vladimir Putin pot fi începute după căderea Hersonului pentru ca Kievul să negocieze dintr-o poziție de forță, nu de slăbiciune.

Amintim că duminică și jurnaliștii de la cotidianul The Washington Post au scris, citând mai multe surse familiare cu discuțiile, că administrația Biden a cerut în privat oficialilor de la Kiev să fie deschiși față de ideea unor negocieri de pace, afirmând că publicul american a început să „obosească” de război.

La Repubblica notează luni însă că oficialii de la Washington exclud varianta unor negocieri înainte de căderea Hersonului, considerând că acestea doar ar acorda mai mult timp forțelor armate ruse să se reorganizeze.

Pericol nuclear

Jurnaliștii italieni notează că în prezent administrația democrată a președintelui Joe Biden subliniază două aspecte fundamentale în schimburile zilnice cu aliații din NATO.

Prima se referă la amenințarea utilizării unor arme nucleare tactice de către Moscova. Deși amenințările repetate în acest sens ale președintelui Vladimir Putin și a altor oficiali de la Moscovae sunt considerate mai degrabă o formă de descurajare decât o amenințare iminentă, oficialii americani consideră că acest risc trebuie evitat.

Oficialii de la Washington sunt îngrijorați nu doar de răspunsul aproape inevitabil cu arme convenționale al Alianței, dar și de nervozitatea pe care o astfel de mutare a Rusiei ar provoca-o în țările baltice și Polonia, care este acum partenerul din UE cel mai apropiat din punct de vedere militar de Washington.

Celălalt aspect important se referă la relațiile dintre Rusia și China. Cu Hersonul pierdut, criza armatei lui Putin s-ar adânci și mai mult.

Potrivit La Repubblica, scenariile din urmă cu câteva luni privind o posibilă „schimbare de regim” la Moscova au fost acum înlocuite, Statele Unite fiind în prezent îngrijorate că o înfrângere totală a lui Putin ar avea o consecință mai gravă: predarea controlului asupra Rusiei Chinei.

„Mai bine, așadar, un lider ostil, dar învinețit și independent de Beijing”, notează cotidianul italian.

La Repubblica amintește însă că orice proiecte de dialog între Kiev și Moscova împinse de Washington vor depinde și de factori politici, nu doar militari.

Primul se va contura săptămâna viitoare, după alegerile „midterm” din Statele Unite. Eventualitatea ca democrații să piardă majoritatea atât în ​​Senat, cât și în Cameră (și o victorie importantă a candidaților susținuți de fostul președinte Donald Trump) putând avea consecințe neprevăzute.

Al doilea factor politic ține de eventuala întâlnire pentru discuții pe care Joe Biden și Putin ar putea să o aibă la summitul G20 din Bali, aceasta fiind deocamdată incertă.

„Războiul intră însă într-o fază diferită datorită unui fel de «convergență paralelă» a intereselor Kremlinului și ale Casei Albe. O negociere nu va duce cu siguranță la pace imediat, ci poate la o încetare a focului în Donbas și, de asemenea, la extinderea acordului privind exporturile de grâu ale Ucrainei”, conchide cotidianul italian.

Negocieri discrete Rusia-SUA

Avertismentele au venit în timp ce Wall Street Journal a scris că Sullivan a purtat conversații confidențiale în ultimele luni cu consilierul lui Putin Yuri Ushakov și secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, care nu au fost dezvăluite public.

Puține contacte la nivel înalt între oficialii americani și ruși au fost făcute publice în ultimele luni, deoarece Washingtonul a insistat ca orice discuții privind încheierea războiului din Ucraina să fie purtate doar între Moscova și Kiev.

Casa Albă a refuzat să comenteze informațile, răspunzând doar printr-o declarație a purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson: „Oamenii pretind o mulțime de lucruri”.

Sâmbătă, Washington Post a declarat că Statele Unite încurajează în mod privat Ucraina să semnaleze deschiderea către negocieri cu Rusia, deoarece Departamentul de Stat a afirmat că Moscova escaladează războiul și nu își dorește serios să se angajeze în discuții de pace.

Ziarul a citat surse neidentificate spunând că cererea oficialilor americani nu are drept scop împingerea Ucrainei la masa negocierilor, ci o încercare calculată de a se asigura că Kievul menține sprijinul altor națiuni.

Zelenskii a semnat un decret pe 4 octombrie prin care declară oficial perspectiva oricăror discuții ucrainene cu Putin „imposibilă”, dar lăsând ușa deschisă discuțiilor cu Rusia, dacă îl va înlocui pe Putin.

Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la acuratețea raportului.

Kremlinul nu comentează

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns: „Am mai spus-o și o vom spune din nou: acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele. Dacă Rusia este pregătită pentru negocieri, ar trebui să-și oprească bombele și rachetele și să-și retragă forțele din Ucraina”.

Kremlinul a refuzat luni să comenteze informațiile din Wall Street Journal potrivit cărura Washingtonul ar fi purtat discuții nedeclarate cu înalți oficiali ruși despre evitarea unei noi escaladări a războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat reporterilor că, deși Rusia rămâne „deschisă” la discuții, nu poate negocia cu Kievul din cauza refuzului acestuia de a purta discuții cu Rusia.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22