Liderii europeni au acceptat să amâne Brexit până pe 22 mai, după care UK va ieși din UE fără acord

Laurentiu Gheorghe | 22.03.2019

„M-am intalnit cu premierul May pentru a fi sigur ca Regatul Unit accepta scenariile unei extinderi si sunt incantat sa confirm ca avem un acord in aceasta privinta", a declarat Donald Tusk.

Pe aceeași temă

Liderii europeni au propus Regatului Unit doua optiuni pentru amanarea Brexit-ului dupa data prevazuta initial, 29 martie, potrivit concluziilor summit-ului european de la Bruxelles.

Daca deputatii britanici aproba saptamana viitoare acordul de divort incheiat in noiembrie, cei 27 sunt de acord sa amane data Brexit-ului pentru 22 mai, este o informatie oferita initial pe surse de Politico.

In cazul unei noi respingeri de catre parlamentul britanic, "Consiliul European decide sa il proroge pana la 12 aprilie 2019 si asteapta ca Regatul Unit sa indice calea de urmat inainte de aceasta data", au scris liderii europeni.

Premierul britanic dorea o amanare pana la 30 iunie, dar aceasta data punea Uniunii o problema din punct de vedere juridic din cauza alegerilor europene, prevazute intre 23 si 26 mai.

"Daca Regatul Unit nu doreste sa organizeze alegeri, nu vom avea nicio modalitate de a face altceva, ceea ce inseamna ca va fi ales +no deal+", a comentat presedintia Frantei.

Obiectivul compromisului acceptat de europeni si de Theresa May "este de a oferi maximul de posibilitati pentru ca acordul de retragere sa fie ratificat", a comentat o sursa guvernamentala spaniola. Acest acord are ca obiectiv de a permite o retragere ordonata a Regatului Unit din UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22