Pe aceeași temă
Președintele american, Barack Obama, cancelarul german, Angela Merkel, premierul britanic David Cameron, cel italian, Matteo Renzi, și ministrul francez de externe, Laurent Fabius, care l-a reprezentat la summit pe președintele francez, François Hollande, au avut o scurtă întâlnire aproape de încheierea summitului G20 de la Antalya.
Diplomatul a afirmat că liderii occidentali au ajuns la concluzia că este important să se mențină presiunea asupra Rusiei înainte de alegerile programate în estul Ucrainei.
"Alegerile din Ucraina cântăresc greu. Avem șansa să obținem ce ne dorim numai dacă jucăm cartea sancțiunilor. Sancțiunile financiare trebuie să rămână în vigoare până la sfârșit", a declarat diplomatul sub protecția anonimatului din cauză că acordul a fost confidențial.
Decizia a fost luată în pofida apelurilor la o colaborare mai strânsă cu președintele rus, Vladimir Putin, în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic după atentatele care au avut loc la 13 noiembrie la Paris, soldate cu moartea 130 de persoane.
***
În decurs de numai un an, Vladimir Putin a trecut de la statutul de paria internațional la omul cu care toți vor să discute. În 2014, presa globală scria despre plecarea subită umilitoare a lui Putin de la summitul G20 din Brisbane, Australia, după ce liderii lumii libere au evitat să ia contact cu el. Conflictul separatist din Ucraina și anexarea peninsulei Crimeea își făceau simțită prezența. Să nu uităm nici de doborârea cursei de linie MH17 cu o rachetă de proveniență rusească, soldată cu sute de civili morți în același est separatist ucrainean.
CITIȚI ȘI: Vladimir Putin, de la paria la omul momentului. Își mai amintește cineva de Ucraina?
Acum, privind în oglindă, situația e radical schimbată. Summitul G20 organizat în acest an în Turcia a arătat un Vladimir Putin așezat la masa discuțiilor cu liderul american Barack Obama. Ucraina nu mai era capul de afiș, Siria a preluat atenția tuturor. “La summitul de la Brisbane, care a avut loc la câteva luni distanță de la doborârea cursei MH17, atmosfera era marcată de tensiuni între Rusia și Vest. La summitul din Antalya, organizat la câteva zile după atacurile teroriste asupra Parisului, a fost vorba doar despre unitate”, arată Brian Withmore.
Unitate care ar putea oferi o soluție (dar nu o garanție) la amenințarea teroriștilor Daesh, dar care la fel de bine poate furniza o breșă prin care Vladimir Putin va capitaliza. Ucraina rămâne în cercul de fier rusesc, sancțiunile dispar, iar credibilitatea Vestului și așa șifonată intră în cădere liberă.
CITIȚI ȘI: Occidentul ar putea sa-si reevalueze relatiile cu Rusia, in urma atacurilor de la Paris