Pe aceeași temă
Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord marți dimineață asupra unui pachet de 750 de miliarde de euro fonduri destinate redresării economice a blocului comunitar, grav afectat de criza coronavirus, care a omorât până acum 135.000 de persoane din UE.
Fondul de redresare al UE va fi compus din 390 de miliarde de euro sub formă de subvenții și 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Aceste sume se vor alătura celor aproximativ 1.000 de miliarde de euro, care vor forma bugetul Uniunii pe următorii 7 ani.
A fost, în final, un compromis între viziunea statelor „zgârcite” ale UE – Austria, Olanda, Danemarca, Suedia şi Finlanda, și celelalte țări, în frunte cu Germania și Franța, care voiau 500 de miliarde de euro pentru subvenții, iar restul pentru împrumuturi.
Negocierile s-au terminat în jurul orei 5.30 dimineața, încheind un summit care a durat 5 zile și a devenit unul dintre cele mai lungi din istoria Uniunii Europene.
Într-o conferință de presă care a început la ora 6:00 dimineața, Charles Michel a declarat: „Am reușit! Europa este puternică. Europa este unită!” .
”Zi istorică pentru Europa!”, a scris pe Twitter, la rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron.
”Avem un acord. Şi un acord bun! Cu un buget de 1.074 miliarde euro pentru 2021-2027 şi un plan de relansare de 750 miliarde de euro, Uniunea Europeană nu decisese până acum să investească într-o manieră atât de ambiţioasă în viitor”, a explicat şefa guvernului belgian Sophie Wilmes.
La finalul unei dispute între ţările ‘frugale’ (Olanda, Austria, Danemarca, Suedia) şi cuplul franco-german, în cele din urmă s-a ajuns la un compromis la capătul unui summit extraordinar început vineri dimineaţă.
Pentru a susţine economia europeană care trece printr-o recesiune istorică, planul prevede un fond de 750 miliarde euro, care ar putea fi împrumutaţi de Comisia Europeană de pe pieţele financiare. Acest fond include subvenţii în valoare de 390 miliarde euro, care vor fi alocate statelor celor mai afectate de pandemie. Aceasta va fi datoria comună ce trebuie rambursată de Cei 27.
Această emitere a datoriei comune, o premieră, se bazează pe o propunere franco-germană, care a suscitat o opoziţie din partea grupului ţărilor ‘frugale’, susţinute de Finlanda.
În afara acestor subvenţii, 360 miliarde euro vor fi disponibile pentru împrumuturi, rambursabile de ţările solicitante.
Planul este sprijinit de bugetul multianual al UE (2021-2027), care prevede 1.074 miliarde euro, ceea ce înseamnă 154 miliarde euro pe an.