Lista neagră a paradisurilor fiscale, adoptată de UE. România a încercat să amâne votul

Redactia | 13.03.2019

Miniștrii de finanțe ai UE au adoptat o listă neagră revizuită a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar.

Pe aceeași temă

Au fost astfel înfrânte jocurile suspecte făcute de România, prin ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, care a prezidat ședința și a încercat să amâne votul.

România a încercat amânarea votului până în luna mai. Măsura a triplat lista la 15 țări, inclusiv Bermuda, Insulele Virgine Americane și Emiratele Arabe Unite, potrivit Politico, citat de Rador.

Ministrul român de finanțe Eugen Teodorovici, care a prezidat ședința ministerială ECOFIN de marți, declarase presei înaintea ei că e probabil ca acțiunea să fie amânată de Consiliu.


Declarațiile lui Teodorovici i-au lăsat pe miniștri nedumeriți, au declarat funcționari fiscali pentru Politico. Consiliul convenise în principiu asupra listei încă de luni noapte, având intenția de a dezvălui întreaga revizuire marți.


Acest fapt l-a lăsat pe Teodorovici „complet izolat”, a declarat un oficial de la ECOFIN, care a discutat lista neagră în spatele ușilor închise. Până și șeful fiscal al Comisiei Europene Pierre Moscovici ”a fost surprins de sprijin”, a declarat un alt oficial.


Noua listă cuprinde Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.


Țările incluse pe lista neagră sunt supuse restricțiilor privind finanțarea din fonduri UE și investițiile Băncii Europene de Investiții. Guvernele UE pot opta să suplimenteze sancțiunile cu unele proprii.


Consiliul a dezvăluit prima dată inițiativa listei negre în decembrie 2017, când ea ar fi trebuit să cuprindă 17 țări.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22