Lituania va permite aprovizionarea enclavei rusești Kaliningrad din Rusia a stabilit CE

L. G. | 14.07.2022

Comisia Europeană (CE) a anunțat miercuri că se permite tranzitul feroviar al mărfurilor rusești dintre Rusia și Kaliningrad prin Lituania, cu excepția echipamentelor militare, informează AFP.

Pe aceeași temă

Bruxelles-ul a precizat regulile pe care statele membre trebuie să le aplice în cadrul sancțiunilor legate de războiul din Ucraina, la două zile după ce Kremlinul a anunțat că lucrează cu Belarus la măsuri comune de represalii împotriva Vilnius.

Blocat între Polonia și Lituania, Kaliningrad este în mare parte aprovizionat pe calea ferată din Rusia continentală.

În aplicarea sancțiunilor UE decise ca răspuns la ofensiva rusă împotriva Ucrainei, Vilnius nu a permis tranzitul anumitor mărfuri pe teritoriul lituanian din a doua jumătate a lunii iunie.

Moscova ceruse UE să ridice aceste restricții, în baza unui acord care datează din 2002, când statele baltice - Lituania, Letonia și Estonia - trei foste republici sovietice, au aderat la Uniunea Europeană.

"Nu am negociat nimic cu Rusia", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Comisiei de la Bruxelles, după ce au fost publicate detaliile.

Orientările UE "confirmă faptul că tranzitul rutier de către operatorii ruși al mărfurilor care fac obiectul sancțiunilor nu este permis".

Cu toate acestea, "nu există o interdicție similară pentru transportul feroviar, fără a aduce atingere obligației statelor membre de a efectua controale eficiente", a explicat executivul UE într-un comunicat.

"Statele membre au obligația legală de a preveni toate formele posibile de eludare a măsurilor restrictive ale UE", a declarat Comisia. "Autoritățile statelor membre trebuie să efectueze controale specifice, proporționale și eficiente și să ia alte măsuri adecvate pentru a preveni încălcarea reglementărilor UE", a adăugat acesta.

În special, țările UE trebuie să verifice dacă "volumele de tranzit rămân în limitele mediilor istorice din ultimii trei ani, reflectând în special cererea reală de bunuri esențiale la destinație, și dacă există fluxuri sau modele comerciale neobișnuite care ar putea indica o eludare" a sancțiunilor.

În astfel de cazuri, statele membre trebuie să ia "toate măsurile necesare prevăzute de legislația UE, inclusiv, dacă este cazul, refuzul de tranzit și reținerea mărfurilor în cauză".

"Tranzitul de bunuri și tehnologii militare sancționate sau cu dublă utilizare (...) este interzis în orice caz", se arată în documentul adresat celor 27.

Moscova a promis recent consecințe "grave" pentru Lituania dacă nu se restabilește tranzitul.

Reacționând la anunțurile de la Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zakharova, a declarat că Moscova va "monitoriza îndeaproape modul în care vor fi puse în aplicare aceste măsuri", dar a afirmat că clarificarea Comisiei Europene privind transportul feroviar este "o demonstrație de realism și bun simț".

La Vilnius, Ministerul lituanian de Externe a declarat într-un comunicat că a salutat "restricțiile privind volumul de tranzit prin UE (...) pe baza mediilor istorice din ultimii trei ani".

Aceasta a declarat că Lituania va rămâne angajată față de "parteneriatul transatlantic și va adera la politica unitară și coordonată de sancțiuni a UE".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22