Londra: Curtea Suprema decide daca Parlamentul va avea vreun rol in activarea art. 50

Vlad Toma | 06.12.2016

Curte de Justitie de la Londra a decis in luna octombrie ca Guvernul britanic trebuie sa consulte Parlamentul inainte de a activa articolul 50 pentru iesirea Marii Britanii din UE.

Pe aceeași temă

 

Guvernul britanic a contestat aceasta decizie a Curtii de Justitie, problema Brexitului ajungand acum la Curtea Suprema. Reprezentantii Guvernului britanic sustin ca, in urma referendumului, Executivul nu are nevoie de acordul Parlamentului pentru a activa articolul 50, anunta BBC.

 

Cei care au depus sesizarea initiala la Curtea de Justitie sustin ca premierul Theresa May si ministrii sai nu au autoritatea de a invoca articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care ar declansa procesul de iesire a Marii Britanii din UE, fara acordul Parlamentului.

  

Theresa May, premierul britanic, a anuntat zilele trecute ca este de acord ca Parlamentul britanic sa dezbata planurile guvernului legate de iesirea Marii Britanii din UE insa a exclus posibilitatea ca legislativul sa decida prin vot daca Regatul Unit trebuie sau nu sa activeze articolul 50.

 

"Am considerat intotdeauna ca parlamentul are un rol important de judecat si acceptatea acestui amendament reflecta acest lucru... Dar credeam ca acest proces trebuie sa se desfasoare respectand votul poporului din 23 iunie... Nu va exista deci un vot al Parlamentului pentru activarea sau nu a articolului 50", a declarat un purtator de cuvant al guvernului, citat de Reuters.

 

May a mai declarat e ca va activa articolul 50 pana la sfarsitul lunii martie a anului viitor, punand astfel in miscare procesul de iesire a Marii Britanii din UE.

 

Dupa activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie va avea o perioada de doi ani pentru a-si negocia iesirea din UE.

 

"Parlamentul a hotarat sa lase poporul sa decida in privinta statului de membru UE al Regatului Unit. Decizia poporului este extrem de clara", a mai spus May, citata de Reuters. "Treaba guvernului nu este sa puna la indoiala sau sa dea inapoi in privinta acestui scop ci sa-l puna in mod efectiv in aplicare", a precizat premierul britanic. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22