Pe aceeași temă
Cuvantarile candidatilor s-au rostit, echipele s-au ales. Din partea stangii, senatorul democrat Obama insotit de Joe Biden se va confrunta la urne cu reprezentantii dreptei, republicanul McCain, secondat de Sarah Palin.
Cu proaspatul megastar Sarah Palin, John McCain si republicanii au dat o lovitura de teatru. Una care, din unghiul lor, promite sa fie decisiva.
Mai mult decat prezentabila si dotata cu un stralucit talent oratoric, Palin i-a electrizat pe delegatii de la conventia de nominalizare a partidului republican.
Ca guvernatoarea statului Alaska a izbutit concomitent sa convinga milioane de gospodine si de alegatori conservatori din tara cu o alocutiune vadind capacitati retorice iesite din comun este doar un aspect al chestiunii.
Cel putin la fel de importanta pentru evolutia campaniei electorale este insa biografia ei, in ciuda sau poate tocmai din cauza semnelor de intrebare pe care adeptii lui Obama s-au grabit sa le puna indaratul carierei si candidaturii acestei femei.
Ca mama a 5 copii, dintre care unul afectat de sindromul Down, ca fost primar al unui orasel de provincie tipic pentru America profunda, Palin intrupeaza nu doar idealurile multor femei si pe-ale segmentului fervent religios al electoratului de peste ocean, care se opune vehement avorturilor. Afisand tinerete, frumusete si o personalitate deschisa si calda si, mai ales, o distanta uriasa fata de elita din Washington, Palin incarneaza cel mai frumos vis al consilierilor lui McCain.
Fiindca independenta si principialitatea ei ar putea atrage de partea republicanilor o buna parte din acel grup de cetateni nu intru totul hotarat, caruia ii place tema esentiala a campaniei lui Barack Obama, dar ezita inca sa-l sustina pe candidatul democrat. E vorba de mesajul sau de schimbare, mesajul anti-establishment, pe care, ca femeie si om simplu, din popor, Palin da semne sa fie in masura sa-l simbolizeze cel putin la fel de stralucit ca senatorul de culoare din Illinois.
Simultan, arhitectii campaniei republicane ofera, gratie vicepresedintei, o replica adecvata celor afectati de senectutea septuagenarului McCain.
In mod clar, strategii democrati vor continua sa-l prezinte pe John McCain ca o prelungire a nepopularei administratii Bush, iar incisivitatea Sarahei Palin, drept una belicoasa marcand o personalitate cel putin la fel de polarizatoare precum cea a lui Hillary Clinton.
Concomitent, stanga va incerca s-o discrediteze, umfland zvonul prezumtivului abuz in functie, de care au tot acuzat-o pe guvernatoarea de Alaska adversarii ei.
In fine, democratii ii vor critica sever optiunile familiale, ecologice, precum si naivitatea politica. Dar alegerea lui Joe Biden ca supraveghetor al politicii externe al unei administratii conduse de un Obama prea putin experimentat in diplomatie torpileaza poate cea mai productiva linie de atac a stangii: cea a lipsei de experienta a lui Palin. Incat, la capitolul politica externa - care este, oricum, secundar in articularea optiunilor de vot ale electoratului, cele doua tabere se vor neutraliza, in parte, mutual.
Ce impact are insa, in genere, desemnarea vicepresedintelui intr-o campanie prezidentiala americana? Nu foarte mare. Potrivit expertilor, numirea unui vicepresedinte poate indeobste deplasa doar circa un procent din sufragii.
Daca insa rezultatul e extrem de strans, un singur procent e suficient spre a inclina balanta.
Apoi, acest scrutin nu mai e de mult unul obisnuit. Premierele campaniei electorale s-au tinut lant inca din debutul alegerilor preliminare, datorita victoriilor unor candidati care mai de care mai insoliti. Elanul extraordinar imprimat initial celei sustinute de Obama s-a alimentat dintr-o difuza, dar generala dorinta de schimbare a americanilor. Daca Palin va reusi sa le satisfaca aceasta nazuinta, John McCain are toate sansele sa transeze cursa cu Obama in favoarea sa. Caz in care, SUA vor avea prima femeie-vicepresedinte. Iar daca nu, la Casa Alba se va instala primul presedinte de culoare din toate timpurile.
Cert e ca, dincolo de retorica centrista a ambelor echipe, cel mai de stanga program intern si extern al unui candidat democrat la presedintia americana din anii ‘70 incoace se va confrunta, la 4 noiembrie, cu proiectul cel mai conservator propus vreodata de tabara de centru-dreapta a republicanilor.
Dar nu este deloc exclus ca premiera majora a acestei campanii electorale, una care e probabil sa tina capul de afis mult dincolo de zilele conventiei partidului republican, sa fie tocmai aparitia in al saptelea cer al scenei politice americane a meteorului purtand numele de Sarah Palin. Altfel spus, s-ar putea prea bine sa asistam, pentru prima data in istorie, la un scrutin prezidential american al carui deznodamant sa fie hotarat nu atat de insusirile si defectele candidatilor la presedintie, cat de prestatia celor desemnati sa-i secondeze.