Pe aceeași temă
În urmă cu 12 luni, lumea arabă îşi pregătea lista de rezoluţii pentru 2013, dar evenimentele care au avut loc în regiune în anul care se încheie ar fi fost greu de anticipat. Nici 2014 nu va fi lipsit de tensiuni, iar stabilitatea şi prosperitatea la care aspiră liderii şi populaţia vor trebui trecute şi pe lista de dorinţe pentru 2015.
După neașteptata „Primăvară Arabă“, nimic nu pare să mai uimească atunci când vine vorba de lumea arabă, iar evenimentele din 2013 nu pot fi considerate decât o continuare a mişcărilor populare începute în 2010. Curajul populaţiei şi încrederea pe care aceasta a dobândit-o în capacitatea sa de a-şi face auzită vocea au fost elementele principale care au agitat în continuare regiunea.
Egiptul a fost cap de afiş şi în 2013, înlăturarea de la putere a preşedintelui islamist Muhammad Morsi generând nu doar haos, dar a pus sub semnul întrebării capacitatea partidelor islamiste din regiune de a susţine procesul de democratizare. În plus, preluarea puterii de către generalul al-Sisi a demonstrat nu doar rolul major pe care îl joacă armata în Egipt, dar şi faptul că foştii apropiaţi ai dictatorilor Hosni Mubarak, Ben Ali sau colonelului Gaddafi au rămas la fel de influenţi.
Instabilitatea politică a fost caracteristica principală şi în Tunisia, unde asasinarea politicienilor Choukri Belaid, în februarie, şi a lui Mohammad Brahmi, în iulie, au declanşat un haos general. După atentatul împotriva Ambasadei SUA la Tunis din 2012, atacurile teroriste au continuat şi în 2013, vizând forţele de ordine locale, obiective guvernamentale sau zone turistice. În Libia, înlăturarea de la putere a colonelului Gaddafi în 2011 a aruncat ţara într-un abis care pare fără sfârşit. Luptele dintre triburi, miliţii locale, grupări teroriste şi autorităţi sunt la ordinea zilei şi fac extrem de dificilă dezvoltarea structurilor necesare procesului de guvernare. Nici Algeria nu a fost ocolită de grupările Al-Qaeda din Nordul Africii. Atentatul terorist de la Amenas, din ianuarie, în care au murit şi români, a demonstrat că stabilitatea politică nu garantează şi securitate.
Siria, aflată într-o rutină a războiului civil, a fost aproape de un deznodământ în 2013, când forţele guvernamentale au folosit arme chimice împotriva populaţiei. Reacţia comunităţii internaţionale nu a întârziat să apară, un atac împotriva lui Bashar al-Assad părând iminent la sfârşitul lunii august. Indecizia SUA şi lipsa unei reacţii unitare a comunităţii internaţionale fac ca, la cinci luni de la acest episod, al-Assad să fie în continuare preşedinte, perspectiva înlăturării acestuia de la putere fiind din ce în ce mai îndepărtată. Acordul la care au ajuns SUA şi Rusia, în luna septembrie, privind distrugerea armelor chimice deţinute de regimul de la Damasc i-a oferit lui al-Assad o gură de oxigen. În plus, recentul acord privind dosarul nuclear iranian le oferă speranţă autorităţilor siriene, care pot miza pe faptul că oricine poate fi iertat. Cu toate acestea, luptele dintre forţele guvernamentale şi rebeli continuă, fiecare proclamându-şi victoria temporară asupra unor localităţi sau chiar regiuni.
Chiar dacă de multe ori se vorbeşte despre unicitatea statelor arabe, efectul de domino pe care evenimentele amintite îl au asupra regiunii nu poate fi ignorat. Libanul pare să fie cel mai afectat de instabilitatea din Siria. Recentul atentat de la Beirut din noiembrie, ultimul dintr-o serie de acţiuni teroriste care au avut loc în 2013 şi în care a fost ucis şi un diplomat iranian, a reamintit că, dincolo de atmosfera europeană pe care o afişează „Elveţia Orientului“, Libanul este prins la mijloc între susţinătorii lui al-Assad şi cei ai rebelilor.
Demonstraţie împotriva preşedintelui egiptean Muhammad Morsi (Cairo, Piaţa Tahrir, 1 iulie 2013) |
Situaţia din Siria sau lovitura de stat din Egipt au scos în evidenţă mai mult ca niciodată rivalitatea dintre Arabia Saudită şi Qatar. Doha, care a uimit comunitatea internaţională în 2013, când emirul a abdicat în favoarea fiului său, s-a situat în majoritatea chestiunilor regionale în opoziţie cu Riadul. Chiar dacă ambele state urmăresc înlăturarea regimului de la Damasc, Riadul şi Doha au ales să susţină grupări rebele diferite. La fel au acţionat şi în Egipt, Qatarul fiind principalul susţinător al Frăţiei Musulmane, în timp ce Arabia Saudită nu a ezitat să ofere sprijin armatei, imediat ce a preluat puterea. Riadul s-a evidenţiat în 2013 printr-o serie de poziţii extrem de radicale, criticând SUA pentru lipsa unor reacţii ferme împotriva regimului sirian sau pentru semnarea acordului temporar cu Iranul. Teatralitatea Riadului nu s-a rezumat doar la refuzul autorităţilor de a prelua un loc de membru nepermanent în cadrul CS al ONU, poziţie câştigată în urma unei campanii extrem de active. Declaraţiile care anunţau un declin al cooperării cu SUA aparţinând unor membri importanţi ai familiei regale, precum Prinţul Bandar, şeful serviciilor secrete saudite, au alimentat scenarii care prevedeau o apropiere de Rusia.
Ferite şi în 2013 de tulburări sociale majore, cele şase monarhii din Golf acţionează independent atunci când este vorba de demersuri regionale, dar reuşesc să ajungă la un numitor comun sub egida Consiliului de Cooperare al Golfului. După intervenţia militară comună din Bahrein, în martie 2011, cu ocazia summit-ului anual al organizaţiei, din care fac parte Arabia Saudită, Kuwait, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman, Bahrein (10-11 decembrie), a fost anunţată formarea unei forţe comune de menţinere a păcii. Acest demers trebuie perceput şi în contextul noii prietenii dintre Teheran şi lumea occidentală, demers care nu este pe placul celor din Golf.
În ceea ce priveşte Procesul de pace israeliano-palestinian, vizita lui Barack Obama în Israel şi Palestina (Ramallah) de la începutul acestui an şi implicarea activă a şefului diplomaţiei americane au contribuit la deblocarea discuţiilor. Negocierile s-au derulat pe tot parcursul anului cu tradiţionalele blocaje, acuzaţii reciproce şi ameninţări de retragere de la masa discuţiilor. În pofida acestor descurajări, în contextul ultimei vizite a lui John Kerry în regiune, la începutul lunii decembrie, oficialul american a anunţat că se preconizează încheierea unui acord în aprilie 2014.
Pentru 2014, lumea arabă va continua să se inspire din curajul celor care au declanşat „Primăvara Arabă“, fără însă a exista premize pentru reluarea mişcărilor în statele neatinse de efectul de domino. Egiptul va continua să atragă atenţia, având în vedere că în 2014 se vor organiza alegeri parlamentare şi prezidenţiale. Rezultatele alegerilor din Egipt au capacitatea de a dicta schimbări majore în regiune, în special în ceea ce priveşte islamul politic, deja slăbit de insuccesele majore din Egipt, Tunisia sau Libia. De asemenea, în 2014 se poate produce o schimbare de regim în Algeria. Problemele de sănătate majore cu care se confruntă actualul preşedinte, Abdelaziz Bouteflika, generează discuţii aprinse privind alegerea unui succesor. Până atunci, într-o încercare de calmare a populaţiei, Frontul de Eliberare Naţională a anunţat susţinerea lui Bouteflika în viitoarea cursă prezidenţială.
Siria va rămâne în continuare pierdută în războiul civil. În pofida determinării cu care Arabia Saudită, Turcia şi Qatar acţionează pentru succesul opoziţiei, regimul condus de Bashar al-Assad are şanse de supravieţuire, având în vedere păsuirea de care se bucură aliatul său principal, Iranul, şi acordul în derulare privind distrugerea armelor chimice siriene.
Statele din Golf, Arabia Saudită şi Qatarul în mod special, vor continua să îşi dispute ariile de influenţă în lumea arabă, dar în acelaşi timp vor acţiona împreună pentru a limita demersurile Iranului. De asemenea, în 2014 ar putea debuta „oficial“ cursa de înarmare nucleară a monarhiilor din Golf. În contextul acordului temporar de la Geneva privind dosarul nuclear iranian, atât Arabia Saudită, cât şi Emiratele Arabe Unite au anunţat că sunt interesate de demararea unor programe nucleare în baza unor acorduri deja semnate fie cu state occidentale, fie cu Pakistanul.
Nu trebuie neglijată nici declaraţia lui John Kerry privind posibilitatea semnării unui acord israeliano-palestinian în aprilie 2014. Fără îndoială, un astfel de demers are capacitatea de a impune o regândire a problematicilor în lumea arabă.
Dincolo de frământări politice, violenţe sau acorduri de mult aşteptate, 2014 ar putea fi considerat de referinţă pentru procesul de schimbare prin care trece lumea arabă în ansamblu. Acordarea pentru femeile saudite a dreptului de a conduce maşina şi prezentarea într-o ţară arabă (probabil Maroc) a primului film arab cu temă gay, regizat, filmat în Maroc, cu actori marocani, ecranizare a romanului lui Abdallah Taïa, Armata Salvării, sunt doar două dintre evenimentele care ar putea prezenta o altă faţetă a procesului de reformă din lumea arabă.
* Mihai Pătru este doctorand al Facultăţii de Ştiinţe Politice, Universitatea din Bucureşti, şi cercetător asociat la Institutul Diplomatic Român.