Macron și Merkel propun crearea unui fond de 500 mld. de euro pentru redresarea economică a UE

Laurentiu Gheorghe | 18.05.2020

Franța și Germania au convenit luni să propună UE crearea unui fond de 500 de miliarde de euro pentru redresarea economică a statelor membre și regiunilor europene cel mai puternic afectate de SARS-CoV-19.

Pe aceeași temă

Președintele francez, Emmanuel Macron a declarat că este „un important pas înainte” și că cele două țări propun, de asemenea, să se permită Comisiei Europene să se împrumute de pe piețe financiare în numele Uniunii Europene, respectând în același timp tratatele UE.

Franța și Germania s-au străduit să adopte o poziție comună în criza provocată de noul conoravirus, Franța susținând presiunea exercitată de țările din sudul Europei, pentru a convinge țările conservatoare din punct de vedere fiscal, precum Germania, să accepte obligațiuni comune europene pentru a ajuta aceste state cu subvenții ca să depășească impactul economic al crizei.

Banii împrumutați de Comsiia Europeană ar urma să fie ulterior transferați în forma de „cheltuieli bugetare” către țările europene și „către sectoarele și regiunile cele mai afectate”, se arată în declarație.

Acordul franco-german lansat luni încearcă să depășească impasul negocierilor din interiorul UE și să acționeze ca un model pentru un acord mai larg.

Însă nu este clar deocamdată dacă țările care susțin o fiscalitate strictă precum Olanda vor fi dispuse să sprijine inițiativa guvernelor de la Paris și Berlin, care își propune în mod în mod special să ofere, în afară de împrumuturi, subvenții țărilor UE în dificultate.

La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel a spus că obiectivul este ca Europa să iasă mai puternică și solidară din această criză.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat propunerea franco-germană.

„Această propunere este în sensul celei pregătite de Comisia Europeană care va ține cont, în aceeași măsură, de punctele de vedere ale statelor membre și ale Parlamentului European”, a precizat von der Lyen.

Planul franco-german „confirmă amploarea provocării economice cu care Europa se confruntă și pune pune accent pe necesitatea găsirii unei soluții care menține bugetul european în centrul priorităților sale”, a mai precizat ea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22