Pe aceeași temă
Principalele declarații ale Maiei Sandu:
„Am decis că este necesar să accelerăm eforturile noastre prin numirea unui nou guvern.
Nu trebuie doar să rezistăm, ci și să ne dezvoltăm.
Noul guvern trebuie să crească nivelul de securitate al țării.
Am promis și avem responsabilitatea să facem dreptate în țara noastră. Noul guvern are obligația de a mări viteza de curățare a țări de corupție.
Am avut consultări cu PAS și Partidului „ȘOR” și l-am desemnat pe Dorin Recean drept candidat la funcția de prim-ministru. PAS și-a declarat sprijinul pentru Dorin Recean”
De menționat că parlamentarii din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au boicotat negocierile pentru desemnarea unui nou premier.
<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/kTjmvHs1VDs" title="Briefing de presă susținut de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu - 10 februarie 2023" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen></iframe>
Prinicpalele declarații ale premierul desemnat Dorin Recean:
”Dragi cetățeni, vom purcede imediat la acțiuni pe trei dimensiuni:
Ordinea și disciplina din instituții! Instituțiile trebuie să deservească cetățenii și mediul de afaceri. Da, există rezistență, dar o vom depăși.
O nouă viață pentru economie! Asta înseamnă să oferim mai multe resurse accesibile, în mod special pentru investițiile în domeniul de afaceri, în domeniul întreprinderilor mici și mijlocii, asta este calea pentru ca să avem locuri de muncă, să avem salarii mai mari și să creăm bunăstare pentru fiecare dintre noi.
Pacea și stabilitatea! Trebuie să conștientizăm că, de la Al Doilea Război Mondial încoace, suntem în cel mai înalt risc de provocări. Prin urmare, avem nevoie să consolidăm sectorul de securitate în așa fel încât toată lumea să se simtă în siguranță” a declarat Recean.
Dorin Recean (48 de ani) este consilierul prezidențial pe teme de securitate și un apropiat al președintei Maia Sandu.
Dorin Recean a fost numit de președintele Maia Sandu secretar general al Consiliului Suprem de Securitate al Republicii Moldova.
El a fost ministru de Interne în perioada 2012 – 2014, în guvernele Filat și Leancă, ocazie cu care a reformat sistemul polițienesc din Republica Moldova. Anterior a fost și ministru adjunct al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor.
După alegerile din 2014, Recean s-a retras din politică și a intrat în mediul privat.
Este absolvent al Academiei de Științe Economice din Moldova și are o diplomă de master în administrarea afacerilor de la filiala din Belgia a Universității Internaționale Newport. A și predat ulterior la Academia de Științe Economice.
El este vorbitor de română (limba maternă), rusă, engleză și franceză, potrivit CV-ului oficial.
Potrivit declarației sale de avere, în 2021, înainte de a reveni în politică, Recean a lucrat în mediul privat, în zona de consultanță big data. În 2021, el a obținut venituri de 21.750 de euro de la compania britanică ALACO LIMITED, 9250 dolari de la UNDP, 26.332 lei moldovenești (circa 1.300 euro) ca lector de la Universitatea Tehnică a Moldovei și 4.819.984 lei moldovenești (circa 239.706 euro) ca salariu de la Moldova Agroindbank. De asemenea, a obținut dividende de la compania U.S. Food Network S.R.L. în valoare de circa 35.653 euro.
Recean are în conturi, în total, sumele de 107.887 euro, 29.217 dolari, 1.371 lire sterline, 1,1 milioane lei moldovenești (54.705 euro) și 537 de lei românești.
Context:
Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și-a anunțat demisia din funcție. Decizia vine după o ședință tensionată, care a avut loc la Președinția Republicii Moldova.
Cele mai importante declarații ale premierului Natalia Gavrilița:
„Am știut să păstrăm calmul în Transnistria. Am păstrat pacea și stabilitatea economică a țării în ciuda agenților destabilizatori. Sunt mândră că am accelerat proiectele de infrastructură care stagnau din cauza incompetenței și corupției”
„În ciuda crizelor multiple cu care s-a confruntat țara, progresele noastre au fost apreciate foarte înalt de UE. Oamenii noștri merită să se bucure de toate beneficiile UE de care au fost lipsiți 30 de ani. Dacă Guvernul ar fi avut acasă aceeași susținere și încredere pe care am simțit-o la partenerii noștri europeni, am fi reușit să avansăm mai mult și mai repede. Dragi cetățeni, după un an și jumătate în fruntea acestui Guvern, a venit timpul să anunț demisia mea din această funcție. Echipa cu care am lucrat la Guvern a fost o echipă cu oameni constructivi, orientați spre dezvoltare, cu expertiză în domeniul economiei și a investițiilor”.
„Am preluat guvernarea cu un mandat anticorupție, prodezvoltare și proeuropean, într-o perioadă în care schemele de corupție au acaparat toate instituțiile, iar oligarhii se simțeau de neînvins.”
„Nimeni nu și-a imaginat că guvernarea PAS trebuie să gestioneze atâtea crize generate de războiul Rusiei. Republica Moldova intră într-o fază nouă, în care prioritatea este securitatea.
„Cred că vom trece cu bine peste încercările acestor vremuri și plec de la conducerea guvernului cu inima împăcată. Vă îndemn să rămânem uniți și solidari, într-o țară în care să fie respectate drepturile și libertățile fiecărui cetățean.”
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FNataliaGavrilitaPM%2Fvideos%2F6305694576130313%2F&show_text=false&width=560&t=0" width="560" height="314" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share" allowFullScreen="true"></iframe>
Maia Sandu: „Îi mulțumesc mult pentru sacrificul și eforturile enorme”
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat pe Facebook că va avea consultări cu facțiunile parlamentare și, ulterior, va desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru:
„Am luat act de demisia doamnei Prim-ministre Natalia Gavrilița. Îi mulțumesc mult pentru sacrificiul și eforturile enorme de a conduce țara într-o perioadă cu atâtea crize.
În pofida unor provocări fără precedent, țara a fost guvernată responsabil, cu multă atenție și muncă dedicată. Avem stabilitate, pace și dezvoltare - acolo unde alții doreau război și faliment.
Mulțumim mult, Natalia!
Urmând procedurile legale, în urma demisiei Prim-Ministrei, voi avea consultări cu fracțiunile parlamentare și, ulterior, voi desemna un candidat la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova”.
Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) fondat de Maia Sandu dispune de majoritate în Parlamentul de la Chișinău, 63 de locuri din 101, astfel că propunerea de premier pe care o va face Maia Sandu trebuie să treacă ușor de votul parlamentarilor de la Chișinău.
Și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în mesajul său pe rețelele de socializare că R. Moldova a fost guvernată de Natalia Gavrilița cu responsabilitate, multă atenție și dedicație. Aceasta în contextul în care țara s-a confruntat cu mai multe crize fără precedent, cu amenințări de ordin economic, social și energetic:
”Mulți au vrut ca Moldova să cadă, însă grație acestui Guvern, grație doamnei Gavrilița și echipei, în țara noastră a fost menținută pacea și stabilitatea. Datorită eforturilor Guvernului, am asigurat țara cu energie, am identificat ajutor financiar crucial de la partenerii noștri internaționali, am acordat compensații și majorări pentru a fi alături de oameni. Mulțumim mult, Natalia! Doamna Președintă urmează să desfășoare consultări cu fracțiunile parlamentare. Fracțiunea PAS sprijină și va asigura formarea unui nou Guvern care se va concentra pe provocările de securitate și dezvoltare economică” a scris Grosu, citat de Deschide.md.