Manifestații pro și contra Uniunii Europene la Roma. Protest împotriva Brexit la Londra

E.b. | 25.03.2017

Mii de persoane au participat sâmbătă la Roma - în ziua summitului european aniversar - la mai multe manifestații pentru "mai multă Europă", pentru o altă Europă sau împotriva Europei. Declarația de la Roma "nu este de ajuns", a scandat unul dintre organizatorii manifestației.

Pe aceeași temă

 

 

Mai multe ONG-uri au simulat un naufragiu cu migranți pe râul Tibru pentru a cere Uniunii Europene să nu-și închidă granițele în fața migranților, iar la Londra zeci de mii de manifestanți s-au adunat la un protest împotriva Brexitului, relatează  AFP și EFE, preluate de Agerpres.

 

La prima demonstrație începută la Roma în cursul după-amiezii sub un soare primăvăratic, circa 10.000 de persoane au pornit într-un marș în direcția Colosseumului. Declarația de la Roma, prin care liderii europeni și-au afirmat voința de a se mobiliza din nou pentru un viitor comun, "nu este de ajuns", a scandat unul dintre organizatorii manifestației.

 

"Suntem aici pentru a cere o Europă care să nu fie a băncilor și a birocrației, ci a drepturilor angajaților și studenților", i-a transmis unui reporter al AFP un student participant la miting.

 

 

Tot spre Colosseum s-au îndreptat într-un alt marș circa 5.000 de partizani ai unei Europe federale, însoțiți de britanici anti-Brexit.

 

"Este a 60-a aniversare a unui tratat încheiat atunci când aveam 15 ani. M-am născut în timpul războiului, iar această mare mișcare europeană a devenit idealul meu politic", îi spune la rândul său aceluiași reporter al  AFP o pensionară franțuzoaică.

 

 

 

"Manifest pentru o Europă a națiunilor"

 

 

 

În timp ce se desfășurau aceste mitinguri pro-europene, susținătorii suveranității statelor UE s-au reunit într-o altă parte a orașului pentru a prezenta un "Manifest pentru o Europă a națiunilor".

 

În același timp, un alt marș, denumit de organizatori "Euro-stop", a pornit către celebra sculptură "Bocca della verita" (Gura adevărului), manifestanții fiind însoțiți de polițiști echipați pentru a face față unor eventuale incidente, întrucât au existat informații că anarhiști ar fi dorit să se infiltreze în acest protest, iar în mai multe camionete au fost găsite în cursul dimineții cagule, bare metalice, fumigene și măști de gaze.

 

 

La rândul lor, mai multe ONG-uri, inclusiv Save The Children, Amnesty International și Medici fără Frontiere, au profitat de summitul din capitala Italiei pentru a atrage atenția asupra crizei migrației.

 

Activiști ai acestor ONG-uri au așezat o plută pe râul Tibru, unde au simulat un naufragiu în care mor migranți, pe malurile râului amplasând improvizații a ceea ce păreau a fi cadavrele unui naufragiu în Mediterana, iar alături a fost așezată o cușcă ce simboliza taberele din Libia unde sunt deținuți migranții care nu reușesc să se îmbarce pentru a traversa Mediterana către Europa. Acesta este un protest "împotriva politicilor zidurilor și pentru o Europă mai umană și solidară", explică un organizator.

 

Într-un comunicat comun emis de respectivele ONG-uri se amintește că 60.000 de migranți sunt blocați în Grecia, iar alte mii se află în Serbia în tabere supraaglomerate.

 

 

 

"Mâine ceasurile se dau în urmă cu o oră. Miercuri vor fi date în urmă cu 40 de ani"

 

 

 

În timp ce la Roma se desfășurau aceste proteste, zeci de mii de adversari ai ieșirii Marii Britanii din UE au participat la Londra la un marș ce s-a încheiat în fața parlamentului, unde patru persoane au fost ucise miercuri într-un atentat islamist.

Manifestanții din capitala britanică au purtat drapele europene și numeroase pancarte. "Mâine ceasurile se dau în urmă cu o oră. Miercuri vor fi date în urmă cu 40 de ani", se putea citi pe una dintre pancartele ce aminteau că săptămâna viitoare premierul Theresa May va declanșa oficial procedura separării de UE. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22