Marea Britanie nu mai iese din Uniunea Europeană anul acesta. Noul termen: 31 ianuarie 2020

Dora Vulcan | 28.10.2019

Cele 27 de state membre UE au decis luni să accepte solicitarea Londrei de amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, a anunţat preşedintele CE, Donald Tusk, transmit AFP și dpa.

Pe aceeași temă

Ambasadorii celor 27 de state membre UE s-au reunit luni dimineaţă pentru a discuta despre solicitarea de amânare a Brexitului cu trei luni, transmite Reuters, citând surse din cadrul UE.

Propunerea care a fost analizată prevede o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 1 decembrie 2019 sau de la 1 ianuarie 2020 în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire fără acord şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Ambasadorii urmează s-au reunit luni dimineaţă, cu trei zile înainte de data de 31 octombrie prevăzută anterior pentru divorţ.

Potrivit surselor citate, propunerea discutată prevedea o amânare a Brexitului cu trei luni, până la 31 ianuarie 2020, dar cu posibilitatea ca Regatul Unit să iasă din UE de la 30 noiembrie sau 31 decembrie în caz de ratificare a acordului înainte de aceste termene, transmite Agerpres.

Deputaţii britanici urmează să voteze luni după-amiază asupra unei moţiuni a lui Boris Johnson care propune organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie. Liderul conservator speră ca până atunci să obţină adoptarea în parlament a textelor necesare pentru punerea în aplicare a acordului de Brexit pe care l-a convenit în urmă cu zece zile la Bruxelles.

Toate ţările UE au convenit săptămâna trecută asupra necesităţii unei a treia amânări a Brexitului pentru a evita o ieşire fără acord şi s-au pus de acord să ia o decizie asupra subiectului prin procedură scrisă, fără a fi necesară convocarea unui summit.

Majoritatea ţărilor sunt deschise la o amânare de trei luni, pe care Boris Johnson a fost constrâns de lege să o solicite. În ceea ce o priveşte, Franţa a insistat asupra necesităţii unei “justificări” pentru acest lucru.

“Nu trebuie să dăm timp în baza unei ficţiuni politice, ci a unor alegeri sau a unui al doilea referendum”, a repetat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene Amelie de Montchalin.

Marea Britanie a făcut un pas suplimentar duminică în direcţia unui scrutin anticipat, două partide de opoziţie avansând o propunere în acest sens, condiţionată de o amânare a Brexitului până la sfârşitul lui ianuarie.

La peste trei ani de la referendumul în care britanicii au votat în proporţie de 52% pentru părăsirea Uniunii Europene, deputaţii britanici au aprobat în principiu, pe 22 octombrie, acordul încheiat de UE cu Boris Johnson, dar a respins calendarul de marş forţat pe care acesta dorea să-l impună legislativului.

Marea Britanie trebuia iniţial să părăsească UE pe 29 martie, o dată-limită amânată deja în două rânduri, mai întâi pe 12 aprilie şi apoi pe 31 octombrie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22