Marea Britanie poate supravietui unei iesiri din UE, sustine premierul Cameron

Tudor Despina | 10.11.2015

Mai multa Europa nu este intotdeauna utila, uneori mai putina Europa poate fi o solutie, a spus premierul Marii Britanii. David Cameron se afla in prin proces de negociere cu Bruxellesul pentru o repozitionare a Londrei in mecanismul comunitar.

Pe aceeași temă

 

Cererile sale, spune Cameron, nu sunt aburde: “Nu vreau sa fiu prost inteles. Rezonabil nu presupune lipsa unei rezolvari”, a spus seful Executivului britanic, citat de Reuters.

 

Potrivit argumentatiei sale, Londra profita de pe urma apartenentei la UE, dar si aduce plus valoare. “Inteleg ca orice negociere trebuie sa implice doar acel lucru – negocierea. Dar Marea Britanie este cea de-a doua cea mai mare economie a Uniunii. Suntem al doilea cel mai mare contributor la bugetul comunitar. Alaturi de Franta, suntem cea mai mare putere militara”, a continuat premierul.

 

Declaratiile lui David Cameron, recent reconfirmat in functia de premier al Executivului de la Londra, vin in contextul unui lobby puternic pe care insula il face in vederea unei reformari a blocului comunitar, bloc fata de care britanicii si-au manifestat nemultumiri in repetate randuri.

 

Marea Britanie va supravietui unei eventuale iesiri a tarii din Uniunea Europeana, a punctat fara dubiu Cameron cu privire la asa-numitul BREXIT. Asta daca cetatenii din insula vor vota in acest sens in cadrul unui referendum programat sa fie organizat pana la finalul lui 2017.

 

Liderul britanic a tinut sa le raspunda atat euroscepticilor, cat si partenerilor europeni, unii fiind frustrati de cerintele Londrei.

 

Sunt cei care spun, aici si in UE, ca ne-am lansat intr-o misiune imposibila”, a afirmat Cameron in cadrul unei discutii sustinute la think tank-ul londonez Chatham House. “Nu cred asta nici un moment. Uniunea Europeana are un trecut privind rezolvarea problemelor dificile. O poate rezolva si pe aceasta. Haideti, asadar, sa gasim o solutie, pentru ca premiul este unul mare”, a adaugat liderul conservator.

 

David Cameron a vorbit si depsre o faza formala a renegocierilor relatiilor cu UE, britanicul aratand in acest sens ca i-a trimis o scrisoare sefului Consiliului European Donald Tusk, scrisoare prin care fixeaza principalele sale patru obiective. Un summit este asteptat in Decembrie, atunci cand liderii europeni vor analiza termenii propusi de Londra.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22