Marea Britanie: Referendumul va avea loc pe 23 iunie. Scoția se gândește la independență

Iulian Popescu | 20.02.2016

David Cameron a anunţat, sâmbătă, la finalul unei şedinţe extraordinare de Guvern, că referendumul privind ieşirea sau rămânerea Marii Britanii în UE va avea loc pe 23 iunie. Pe de altă parte, Scoția se gândește la un nou referendum, dacă britanicii vor vota pentru Brexit.

Pe aceeași temă

 

Guvernul va recomanda elctoratului rămânerea Marii Britanii într-o Uniune Europeană reformată, a spus David Cameron.

 

David Cameron a precizat că membrii Cabinetului său au fost de acord cu poziţia Guvernului şi că luni va merge în Parlament pentru a înainta actul de organizare a referendmului.

 

Întrebarea la referendum este dacă Marii Britanii i-ar fi mai bine într-o Europă reformată sau pe cont propriu, a afirmat premierul britanic, potrivit BBC.

 

Scoția vrea să rămână în UE. Pentru asta ar putea organiza un nou referendum pentru independență

 

Dacă rezultatul referendumului din 23 iunie va fi în favoarea ieșirii Marii Britanii din UE, este foarte probabil că va presiunea pentru organizarea unui nou referendum pentru independența Scoției, a declarat sâmbătă fostul lider naționalist al Scoției, Alex Salmond.

 

"Dacă vom fi scoși afară (din UE – n. red.), împotriva voinței noastre, de voturile electoratul englez mult mai mare, atunci presiunea pentru un alt referendum privind independența în Scoția va fi irezistibilă și cred că și foarte rapidă", aspus Salmond.

 

La referendumul din 2014 scoțienii au votat în favoarea rămânerii în Marea Britanie în proporție de 55%.

 

Marea Britanie și liderii celorlalte 27 state membre au ajuns vineri noaptea la un acord pentru rămânerea Regatului Unit în UE. Principala concesie obtinuta de David Cameron se refera la limitarea numarului de imigranti si la ajutoarele sociale acordate acestora.

 

Avantajele obținute de Marea Britanie:

 

  • reducerea alocațiilor pentru copiii imigranţilor din UE, care nu trăiesc în Marea Britanie. Se aplică imediat pentru noii veniţi şi din 2020 pentru cei existenţi.
  • suspendarea timp de 7 ani a ajutoarelor sociale pentru imigranţii din ţările UE care vin în Marea Britanie după intrarea în vigoare a acordului.
  • un amendament la tratatele UE care să spună explicit că sintagma "uniune tot mai integrată" nu se aplică Marii Britanii.
  • posibilitatea Marii Britanii de a impune măsuri de protejare a districtului financiar din Londra de noi reguli adoptate în zona Euro.

 

Acordul va fi prezentat sâmbătă cabinetului David Cameron, iar fiecare ministru va fi liber să pledeze pentru sau contra la referendum. Premierul britanic consideră, însă, că aceste prevederi îi permit ca la viitorul referendum să militeze pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, scrie Digi24.

 

Reacții

 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că acordul întărește statutul special al Marii Britaniii, iar președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, a calificat înțelegerea ca pe una corectă, potrivit BBC.

 

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Şi noi în Germania avea mai multe probleme, pot fi imaginate alte posibilităţi, dar în spiritul compromisului am căzut de acord şi îi urez lui David Cameron toate cele bune în săptămânile şi lunile ce vor urma”.

 

Francois Hollande, preşedintele Franţei: „Am făcut tot ce se poate ca Regatul Unit să rămână în Uniunea Europeană fără a încetini marşul către viitorul Europei”.

 

Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene: „Sunt convins că Marea Britanie va avea, mai mult ca niciodată, un rol pozitiv în Uniunea Europeană, pe continentul european şi pe glob”.

 

De acum, Cameron va trebui să susțină în campania referendumului rămânerea Marii Britanii în Uniune. Referendumul va avea loc pe 23 iunie.
 

Limitarea beneficiilor sociale

 

Mecanismul numit frâna de urgență a fost cel mai negociat punct de pe lista de cereri a Marii Britanii. După mai multe discuții separate cu unii dintre liderii estici, premierul britanic David Cameron i-a convins pe aceștia să accepte mecanismul de salvgardare, care ar trebui să facă Marea Britanie mai puțin atractivă pentru lucrătorii europeni din alte state membre.

 

Mecanismul va limita accesul la beneficii sociale: la început total, urmând ca, pe măsură ce le crește vechimea, ei să poată primi tot mai multe dintre drepturileprestațiile pe care le au și britanicii.

 

Noii sosiți în Marea Britanie au la dispoziție patru luni pentru a-și găsi un loc de muncă.

 

Mecanismul va trebui stopat după șapte ani, fără nicio excepție, mai menționează acordul.

 

Cetăţenii europeni care lucrează deja pe piaţa muncii în Marea Britanie, nu vor fi afectaţi de mecanism. Acesta privește doar eventualii lucrători care vor intra pe piața muncii din Marea Britanie după intrarea în vigoare a mecanismului.

 

Cel de-al doilea mecanism va permite Marii Britanii să indexeze alocațiile pentru copiii rămași acasă ai lucrătorilor din alte state membre ale Uniunii. Asta înseamnă că ei nu vor primi alocația la valoarea celei de care beneficiază britanicii, ci la valoarea alocațiilor din România

 

Și acesta se va aplica tuturor europenilor, nu doar esticilor.

 

Pentru lucrătorii Uniunii Europene stabiliți în Marea Britanie care primesc deja alocații pentru copiii rămași acasă, indexarea se va putea aplica doar începând cu anul 2020.

 

În cazul lucrătorilor care vor intra în Marea Britanie după semnarea acordului, prevederea referitoare la alocații se aplică imediat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22