Pe aceeași temă
UPDATE: Cancelarul german Angela Merkel a anunţat duminică oficial, într-o conferinţă de presă, că va candida pentru al patrulea său mandat, la alegerile legislative de anul viitor, relatează DPA, preluată de News.ro.
“Sincer, m-am gândit la această decizie în continuu (…), dar sunt pregătită să candidez din nou”, a spus ea.
Cancelarul a subliniat, însă, că această candidatură trebuie aprobată de CDU la consiliul din decembrie.
În pofida nemulţumirii electoratului faţă de politica sa deschisă faţă de migranţi, lidera conservatoare este considerată o forţă de stabilizare în Europa, pe fondul incertitudinii provocate de Brexit şi de victoria lui Donald Trump în alegerile din Statele Unite.
******
Este un moment în care susținătorii săi fac din ea ultima redută în fața presiunilor populiste sub efectul Brexit și al victoriei lui Donald Trump la prezidențialele din SUA, comentează AFP, preluată de Agerpres.
De 11 ani în funcție, Merkel, care deține deja recordul de longevitate la putere în țările occidentale, urmează să susțină o declarație de presă la ora locală 19:00 (18:00 GMT) după o reuniune la Berlin a partidului său conservator, CDU. Întreagă mass-media din țară se așteaptă ca ea să-și oficializeze decizia cu această ocazie.
"Toată lumea știe că ea va candida din nou", a spus sâmbătă deputatul european al CDU, Elmar Brok. Nu are nicio îndoială nici liderul social-democraților, Sigmar Gabriel, care a afirmat: "Ne așteptăm ca Merkel să spună duminică ceea ce fiecare dintre noi știe deja și anume că ea va conduce CDU în viitoarea campanie electorală".
Având în vedere sondajele, Angela Merkel are toate șansele să iasă din scrutin cu al patrulea mandat pentru funcția de cancelar. Ea ar putea atunci să intre în istorie, doborând recordul la putere în Germania a cancelarului iconic postbelic Konrad Adenauer (14 ani) și egalându-l pe cel al propriului mentor politic, Helmut Kohl (16 ani).
Slăbită pe plan intern
Angela Merkel se află totuși într-o situație paradoxală: celebrată în străinătate, unde așteptările în privința sa au crescut de la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, ea intră în anul electoral slăbită pe plan intern în urma sosirii controversate a unui milion de refugiați în țară.
Președintele Barack Obama i-a adus un omagiu săptămâna aceasta la Berlin în cadrul turneului său de rămas bun: "Dacă eram german, i-aș fi putut oferi sprijinul".
În fața tendințelor autoritariste în lume, The New York Times chiar o vede ca fiind "ultimul apărator al valorilor umaniste ale Occidentului". Ea a susținut cu fermitate politica sa generoasă față de imigrație și tocmai i-a amintit clar lui Donald Trump importanța valorilor democratice.
În paralel, "în țara sa, puterea sa se destramă", a nuanțat săptămâna aceasta Die Zeit. Cu siguranță, popularitatea sa a crescut din nou după căderea odată cu criza migranților, dar familia sa politică nu este creditată decât cu 32% din intențiile de vot, aproape cu 10 puncte mai puțin decât la alegerile din 2013.
"Efectul de aspirare creat de victoria lui Trump o atinge pe Merkel într-un moment în care oportunitățile sale de leadership sunt limitate: ea nu poate conta pe Europa pentru a merge înainte, nu are un partid unit în spatele ei și nu se bucură de sprijinul deschis al populației pe care îl avea încă în urmă cu un an și jumătate", scrie săptămânalul Die Zeit.
Cancelarul s-a confruntat recent cu un alt regres, eșuând în a promova un candidat al partidului său pentru a deveni președinte al Germaniei în 2017.
Dar în timpul mandatului său, în Germania s-a dezvoltat un partid populist Alternativa pentru Germania (Alternative für Deutschland/AfD), în competiție cu partidul său de dreapta. AFD are toate șansele să intre în Bundestag, o premieră pentru o formațiune de acest tip după 1945.
Cu toate acestea, Angela Merkel deține o serie de atuuri: nu are niciun concurent important în propria tabără, oferă imaginea unui garant al stabilității într-o epocă agitată și rămâne mult mai populară decât rivalii săi social-democrați.