Miniștrii Energiei din UE dezbat cele cinci propuneri ale Comisiei pentru stoparea scumpirii gazelor

L. G. | 09.09.2022

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană s-au întâlnit vineri pentru a încerca să ajungă la un acord cu privire la modul în care să-i protejeze pe cetățeni de creșterile uriașe ale prețurilor energiei.

Pe aceeași temă

Diplomații UE spun că statele membre susțin în linii mari propunerile Comisiei Europene de a ajuta companiile de utilități, pentru a preveni o criză a lichidităților, în condițiile în care acestea sunt nevoite să cumpere energie la prețuri mari, dar sunt divizate în ceea ce privește plafonarea prețului gazelor rusești. Rusia, care a furnizat o treime din gazele naturale folosite de Europa, înainte de războiul din Ucraina, a declarat că va întrerupe complet livrările dacă va fi impus un plafon pentru prețul gazelor cumpărate de europeni, relatează Reuters.

Discuțiile de astăzi ale miniștrilor Energiei au mai degrabă ca scop să stabilească ce propuneri se bazează pe un sprijin mai larg și nu să ajungă la o decizie finală. „Suntem într-un război energetic cu Rusia”, a spus ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, la sosirea la întâlnirea de urgență de la Bruxelles. „Trebuie să trimitem un semnal clar că vom face tot ce este necesar pentru a ne sprijini consumatorii și economiile”, a adăugat el. „Sunt destul de sigur că vom fi de acord în privința măsurilor de lichiditate, pentru a ajuta companiile”, a spus Sikela, adăugând că miniștrii vor depune eforturi pentru a „calma piețele”.

Însă diplomații au spus că propunerea de plafonare a prețurilor nu se bucură de unanimitate, unii dintre miniștrii spunând că nu va fi de ajutor, din moment ce livrările Moscovei în Europa au scăzut. Unele state din Europa Centrală care încă primesc gaz rusesc se tem că vor fi tăiate și ele de la aprovizionare. „Nu vine atât de mult gaz rusesc în Europa, așa că nu văd valoarea adăugată a măsurii”, a spus pentru Reuters ministrul belgian al Energiei, Tinne Van der Straeten.

Statele baltice se numără printre cele care susțin ideea, spunând că un plafon ar priva Moscova de banii pe care îi folosește apoi pentru finanțarea acțiunilor militare în Ucraina.

Rusia a cerut ridicarea sancțiunilor occidentale, pentru ca livrările de gaz să fie reluate. „Este un șantaj. Nu putem da înapoi, trebuie să fim uniți, trebuie să avem voința politică pentru a ajuta Ucraina să câștige", a spus ministrul eston al afacerilor economice, Riina Sikkut.

Propunerea de a stabili un prag pe veniturile producătorilor de energie și de a folosi surplusul de bani pentru reducerea facturilor consumatorilor a stârnit, de asemenea, rezistență în unele capitale europene.

Propunerea UE ar limita la 200 de euro pe megawatt oră prețul plătit pentru energia electrică produsă de generatoarele eoliene, nucleare și pe cărbune, potrivit unui proiect consultat de Reuters. Franța, care are cea mai mare producție de energie nucleară din Europa, spune că nu ar trebui aplicată aceeași limită tuturor producătorilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22