Ministrul Macron: Societatea franceza trebuie sa-si asume o parte din responsabilitate

Iulian Popescu | 22.11.2015

Ministrul francez al economiei, Emmanuel Macron, a declarat sâmbătă că societatea franceză trebuie să își asume o "parte din responsabilitate" pentru "terenul fertil" în care jihadismul a putut prospera, întrucât s-a stopat mobilitatea socială și s-a „construit capacitatea de a închide ușa".

Pe aceeași temă

 

"Terenul fertil pe care teroriștii au reușit să își hrănească violența, să deturneze câteva persoane, este cel al neîncrederii", a declarat Emmanuel Macron în cursul unei intervenții în fața grupului de reflecție de stânga "Gracchi".

 

"Suntem o societate care a pus egalitatea în centrul pactului. Suntem o societate unde în medie egalitatea prevalează mai mult decât în alte economii și alte societăți, în special anglo-saxone", a subliniat ministrul, citat de Agerpres.

 

"Noi am deteriorat treptat acest elitism republican deschis care permitea fiecăruia să progreseze. Am stopat mobilitatea" socială, a atras el atenția, adăugând că "suntem o societate unde am construit capacitatea de a închide ușa".

 

Emmanuel Macron a mai adus în discuție faptul că "o persoană, sub pretextul că poartă barbă sau un nume cu o sonoritate pe care o credem musulmană, are de patru ori mai puține șanse de a fi chemată la un interviu de angajare decât alta".

 

"Nu sunt pe cale să spun că toate aceste elemente constituie cauza primară a jihadismului. Este nebunia oamenilor, spiritul totalitar și manipulator al unora. Dar există un teren fertil, iar acest teren fertil este responsabilitatea noastră", a continuat demnitarul francez.

 

"Avem o parte din responsabilitate, pentru că acest totalitarism se hrănește cu neîncrederea pe care am lăsat-o să se instaleze în societate. Se hrănește din această lepră insidioasă care divizează spiritele, iar dacă mâine nu suntem atenți la el, ne va diviza și mai mult", a mai spus Emmanuel Macron.

 

***

 

Președintele Francois Hollande a declarat după atentatele de la Paris război total grupării jihadiste Stat Islamic, dar tot mai mulți analiști atrag atenția că majoritatea atentatorilor sunt cetățeni francezi, la a doua sau chiar a treia generație de imigranți.

 

CITEȘTE ȘI: Ministrul de Interne francez:UE a pierdut mult timp in privinta luptei contra terorismului

 

În aceste condiții, o parte din succesul pe care grupările teroriste îl au în Franța trebuie căutat și în interiorul societății locale, fiindcă alienarea tinerilor este o cauză principală a înregimentării acestora în organizații precum Stat Islamic.

 

O analiză recentă arăta că discriminarea tinerilor de origine africană este foarte ridicată în Franța și că aceștia au șanse mai mari să se angajeze la Londra sau alte capitale europene, decât în Paris.

 

Hollande a cerut odificarea Constituției

 

Francois Hollande a cerut luni, 16 noiembrie, modificarea Constituţiei pentru a permite retragerea cetăţeniei franceze persoanelor cu dublă cetăţenie care sunt condamnate pentru fapte care „aduc atingere valorilor Republicii” și pentru a interzice intrarea celor cu risc crescut de securitate.

 

„Trebuie să revizuim Constituţia pentru a permite puterilor publice, respectând statul de drept, să reacţioneze la actele de război. Revizuirea Constituţiei trebuie să includă anumite măsuri: trebuie să se prevadă retragerea cetăţeniei. Nu trebuie să aibă ca rezultat transformarea vreunei persoane în apatrid. Dar trebuie să putem retrage cetăţenia franceză unui individ condamnat pentru atingere la valorile Republicii, chiard dacă este născut francez, pentru că beneficiază de altă naţionalitate. De asemenea trebuie să putem interzice unei persoane cu dublă naţionalitate să revină pe teritoriul nostru, dacă reprezintă un risc terorist, cu excepţia situaţiei în care acceptă să se supună unui control draconic”, a declarat Hollande.

 

„Dacă Europa nu îşi controlează frontierele externe, atunci ne întoarcem la frontierele naţionale. Asta ar însemna destrămarea Uniunii Europene”, a avertizat Hollande.

 

Hollande susţine de asemenea modificarea legii privind starea de asediu, în aşa fel încât să poată fi prelungită cu 3 luni fără ca puterea să fie transferată Armatei.

 

„Am decis să întăresc substanţial mijloacele justiţiei şi securităţii. Magistraţii trebuie să poată folosi toate mijloacele tehnologice disponibile. Magistraţii trebuie să aibă un acces mai larg la mijloacele de anchetă cele mai sofisticate, pentru a lupta contra traficului de arme. Condiţiile în care poliţiştii îşi pot utiliza armele ar trebui revizuite, cu respectul legii, pentru a asigura condiţiile legitimei apărări a poliţiştilor”, a mai spus Hollande.

 

Preşedintele Franţei a anunţat că vrea ca, în doi ani, să sporească numărul poliţiştilor şi jandarmilor cu 5.000. De asemenea, el a dat asigurări că, până în 2019, nu vor exista reduceri de efective în cadrul Armatei.

 

"Franţa este în stare de război. Atacurile comise vineri seară sunt acte de război. S-au soldat cu cel puţin 129 de morţi şi numeroşi răniţi. Reprezintă o agresiune împotriva ţării noastre, valorilor noastre, tinerilor, modului de viaţă. Sunt comise de o armată teroristă, Daesh (n.red. - Stat Islamic), care luptă împotriva noastră, a Franţei, pentru că suntem ţara drepturilor omului", a afirmat Hollande, citat de Gândul.

 

"Teroriştii cred că popoarele libere se vor lăsa impresionate de aceste atacuri groaznice: se înşală. Republica franceză a depăşit cu bine toate încercările şi este încă vie", a adăugat preşedintele Franţei.

 

"Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Stat Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Stat Islamic) este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste", a precizat Hollande, citat de Gândul.

 

CITEȘTE ȘI: Atentatele din Paris schimba agenda G20. Juncker: Nu trebuie cedat emotiilor primare

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22