Pe aceeași temă
Unul dintre subiectele discutate intens la Davos este referendumul din Marea Britanie în urma căruia această țară ar putea ieși din Uniunea Europeană.
Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schauble, a declarat despre un eventual Brexit că ar fi un dezastru: "Sper ca Marea Britanie să decidă să rămână în Europa. Altfel, va fi un dezastru".
Premierul francez, Manuel Valls, susține opinia ministrului german, subliniind că "trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca Marea Britanie să rămână în cadrul UE", pentru că un eventual Brexit ar reprezenta o tragedie pentru Europa.
Manuel Valls a explicat indirect şi aserţiunea cu care şi-a început discursul premierul Cameron, care spunea că nu se grăbeşte să ajungă la o înţelegere cu UE pe tema reformelor solicitate de Londra, premierul francez fiind de părere că Londra are în faţă opinii europene relativ divergente, fiindu-I imposibil să încheie procesul de negociere în februarie.
Premierul David Cameron şi-a continuat și la Davos pledoaria pentru reforma Uniunii Europene, afirmând că nu se grăbeşte să ajungă la o înţelegere cu Uniunea în februarie, aşa cum anunţase iniţial.
El a afirmat că şi dacă UE acceptă pachetul de reforme propus de Marea Britanie tot mai rămân de rezolvat o serie de alte “imperfecţiuni”.
Donald Tusk, președintele Consiliului European a anunțat că răspunsul Europei la cererile de reformare ale Marii Britanii vor fi încheiate în februarie, pentru a fi votate la Consiliul European din 18 – 19, iar acordul nu va conține compromisuri în ceea ce privește beneficiile sociale pe care le primescîn această țară ceilalți cetățeni europeni.
Londra a cerut la ultimul punct de pe lista cu reforme așteptate de la Bruxelles pentru ca Marea Britanie să nu se retragă din Uniune, o perioadă de răgaz de patru ani înainte ca muncitorii veniți din statele membre să primească beneficii sociale.
Este cel mai controversat subiect din lista englezilor, fiindcă ar provoca discriminare și ar îngrădi libertatea de mișcare a cetățenilor europeni.
Dacă răspunsul Uniunii va fi prezentat în februarie, Marea Britanie poate organiza referendumul în vară, altfel va trebui să-l amâne pentru toamnă.
Euroscepticismul, in crestere, in asteptarea referendumului privind Brexitul
Un sondaj de opinie publicat recent releva accentul pe care il pune societatea britanica in chestiunea ramanerii sau iesirii tarii din Uniunea Europeana. Potrivit Reuters, majoritatea celor chestionati ar vota pentru parasirea spatiului comunitar, in cadrul unui eventual referendum.
Opozitia la UE in cadrul societatii europene se afla in crestere, releva datele prezentate de sondajul ORB. Asta in timp ce premierul David Cameron se afla in plina campanie pentru a promova noile cerinte ale Londrei inaintea organizarii unui referendum cu privire la pozitia statului britanic in cadrul UE. Astfel, 43% dintre cei intervievati ar vota pentru iesirea tarii lor din Uniunea Euriopeana, in timp ce 36% ar dori sa ramana in spatiul comunitar. Alte 21 de procente raman indecise.
Scepticismul publicului britanic intra in contrast cu cele mai recente declaratii facute de Cameron, premierul conservator vorbind despre optimism cu privire la un acord cu Bruxellesul, daca UE accepta cerintele Londrei. “Credem ca toate aceste chestiuni pot fi rezolvate”, a spus David Cameron la finalul unei intalniri avute miercuri cu cancelarul german Angela Merkel.
Incertitudinea britanica, factor destabilizator
La inceputul lunii Decembrie a anului trecut, presedintele Consiliului European invita la asumarea responsabilitatii din partea tuturor celor implicati in negocierea ramanerii Marii Britanii in Uniunea Europeana. Donald Tusk a vorbit despre un avans in discutiile cu Londra, insa a pastrat rezerve cu privire la finalitatea efortului.
Tusk a lansat public o scrisoare in care explica evolutiile din dialogul cu Londra, dupa ce premierul britanic David Cameron a cerut o renegociere a rolului tarii sale in angrenajul comunitar. La finalul lui 2017, englezii au programat un referendum prin care vor cere votul popular in vederea ramanerii sau iesirii tarii lor din UE.
Chestiunile ridicate de premierul britanic sunt “dificile”, arata Tusk in scrisoarea deschisa, cu referire la cele patru puncte supuse dezbaterii de catre Londra, si anume:
- Relatia zonei euro cu celelalte state care nu detin moneda unica;
- Competitivitate si reglementarea pietelor;
- Chestiunea suveranitatii nationale in interiorul Uniunii;
- Beneficii sociale si libera circulatie a persoanelor in spatiul comunitar.
De altfel, ultimul punct este si cel care divide cel mai mult cele doua parti. “In timp ce noi vedem optiuni bune pentru un acord asupra modului de combatere a abuzurilor si, posibil, asupra unor reforme privitoare la exportul de beneficii pentru copii, la acest moment nu exista conses asupra solicitarii (din partea Londrei – n.r.) ca oamenii care vin in Marea Britanie din interiorul UE sa locuiasca si sa contribuie acolo timp de patru ani inainte sa se poata califica pentru beneficii de munca sau locuinte sociale”, puncteaza Donald Tusk despre o chestiune asupra careia “trebuie sa aflam mai multe de la premierul britanic si sa dezbatem deschis intre noi inainte sa mergem mai departe”.