Ministrul ucrainean, Dmitro Kuleba a ridicat problema armelor la discuția cu premierul Ciucă

Redactia | 22.04.2022

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat vineri că a ridicat problema armelor în cadrul discuției cu premierul Nicolae Ciucă.

Pe aceeași temă

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat vineri că a ridicat problema armelor în cadrul discuției cu premierul Nicolae Ciucă și a precizat că „lăsăm la latitudinea țărilor să decidă cum ne pot ajuta”.

Dmitro Kuleba, aflat în vizită la Bucureşti, a fost primit de premierul Nicolae Ciucă şi a avut convorbiri cu ministrul Bogdan Aurescu.

Dacă o țară vine la noi și ne spune – «Nu avem tancuri, dar avem veste antiglonț» – noi înțelegem acest lucru, este alegerea voastră suverană, este interesul vostru naţional. În anumite cazuri vedem că țările pot face ceva, dar nu o fac pentru că nu vor să aibă o relație proastă cu Rusia.

Dacă vedem că acest lucru nu se întâmplă, creștem presiunea diplomatică și publică. Ce nu acceptăm este ipocrizia. Nu este cazul României. România a fost foarte onestă, cu o minte deschisă, prietenoasă şi săritoare încă de la începutul acestui război”, a declarat Kuleba, în timpul unei conferințe de presă cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

Am vorbit (cu Ciucă – n.r.) si despre cooperare tehnică și militară, anchetarea criminalilor de război ruși, despre integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și triunghiul Ucraina – România – Moldova”, a precizat Kuleba, într-o intervenție televizată la Digi24, în urma conferinței de presă cu Bogdan Aurescu.

„Armelor, la fel ca banilor, le place liniştea şi nu comentăm legat de ceea ce primim şi de unde, dacă nu există un anunţ oficial în legătură cu asta. Politica României începând cu 24 februarie este una inteligentă. Restul, puteţi interpreta dumneavoastră„, a subliniat șeful diplomației ucrainene.

Războiul este momentul adevărului, atunci vezi adevărata faţă a cuiva, iar România şi-a arătat adevărata faţă, o faţă de prieten. Nu doar a vorbit, ci a şi acţionat. Nu vom uita niciodată„, a afirmat ministrul de Externe de la Kiev.

Întrebat despre ce fel de ajutor militar a oferit România Ucrainei, Aurescu a refuzat să vorbească, argumentând că „nu este bine să vorbim public despre aceste lucruri”, fiindcă „lucrurile sunt într-o evoluție permanentă”

România poate nu a vorbit destul despre câte a făcut, dar da, am reușit să facem (să ajutăm militar Ucraina – n.r.). Ceea ce pot să vă asigur este că România este un stat extrem de responsabil față de îndeplinirea obligațiilor internaționale față de partenerii strategici. Lucrurile sunt într-o evoluție permanentă și cred că nu este bine să vorbim public despre aceste lucruri”, a precizat ministrul român de Externe.

Totodată, nici Guvernul nu a precizat nimic în privința unui eventual ajutor militar oferit de România Ucrainei. 

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dat asigurări de continuare a sprijinului acordat Ucrainei pentru ajutor umanitar, gestionarea fluxului de refugiaţi, facilitarea exporturilor ucrainene”, a informat Guvernul, într-un comunicat de presă emis după întâlnirea dintre Ciucă și Kuleba.

Kuleba a mai precizat că Ucraina va învinge în războiul cu Rusia. „Nu vă îndoiţi, vom câştiga, dar pentru a reuşi cât mai curând trebuie să cooperăm cât mai repede, pe toate palierele„, a mai spus el.

De asemenea, Kuleba a felicitat guvernul României pentru că „a stat alături de Ucraina”.

Vă rog să nu aveți nici un dubiu, vom câștiga (războiul cu Rusia – n.r.). Nu este doar o încercare de a opri Ucraina, ci este și o bătălie finală pentru drepturile națiunilor din regiunea Mării Negre, pentru șansa de a trăi în pace, ca parte a unei Europe libere. Crime de nedescris au fost comise de armata rusă în Ucraina.

Voi ne dați tot ce avem nevoie ca să câștigăm, iar noi îl ținem pe Putin în Ucraina și îl învingem acolo, pentru a nu ajunge să testeze articolul 5 al NATO. Cel mai bun mod de a-l opri pe Putin este de să dați Ucrainei ce are nevoie”, a explicat Dmitro Kuleba.

La rândul său, Bogdan Aurescu a afirmat că „atrocitățile și crimele de război” comise de ruși în Ucraina „nu pot rămâne nepedepsite”. Șeful diplomației române a mai precizat că România este pregătită să ajute Ucraina în procesul de reconstrucție de după război.

Atrocitățile, crimele de război și de genocid nu pot rămâne nepedepsite. Exprim condoleanțe si regretul profund pentru pierderile de vieți omenești care au fost curmate în aceasta agresiune ilegala.

Am reacționat prompt de la începutul invaziei ruse pentru a primi refugiați ucraineni. Hub-ul umanitar de la Suceava asigura livrarea de stoc umanitar constant către Ucraina. Romania este gata să fie parte din procesul de reconstrucție al Ucrainei”, a declarat Aurescu, în cadrul conferinței cu omologul său ucrainean.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22