Pe aceeași temă
Eroul noii stângi latino-americane, învins de cancer, intră în panteonul select al liderilor „revoluţionari“.
Blamat de cei care au trebuit să părăsească ţara majoritar cu destinaţia Miami ca urmare a instaurării regimului său, în general din segmentul cu venituri ridicate al societăţii, Hugo Chavez este şi adorat de cei mai săraci cetăţeni, care au beneficiat de pe urma politicilor sale şi care au fost mobilizaţi constant electoral de-a lungul celor 14 ani în care s-a aflat la putere.
Un mit al Americii Latine
Decesul lui Chavez, din data de 5 martie la ora locală 16.25, a fost urmat de declararea doliului naţional pentru 7 zile în Venezuela şi pentru 2-3 zile în alte 7 ţări (Cuba, Uruguay, Argentina, Ecuador, Bolivia, Brazilia, Iran), corpul defunctului fiind expus în Academia Militară din Caracas. Deja un mit pentru susţinătorii săi din America Latină, el va fi îmbălsămat şi prezentat permanent publicului într-o vitrină de cristal într-un viitor „Muzeu al revoluţiei“ (similar probabil celui din Havana). El se înscrie astfel într-o linie lungă de trupuri moarte care au jucat un rol politic, neuitând legăturile făcute de unii analişti cu Eva Peron (vezi foarte interesantul volum publicat de Katherine Verdery, Viaţa politică a trupurilor moarte, Bucureşti, Ed. Vremea, 2006). Rolul său politic este acum acela de a asigura continuitatea regimului în absenţa sa. Succesiunea la putere a avut deja loc, vice-preşedintele Maduro depunând vineri, 8 martie, jurământul ca preşedinte printr-o decizie neconstituţională, sancţionată însă de Curtea Supremă şi denunţată de opoziţie. Noi alegeri vor fi organizate pe 14 aprilie. Care este însă moştenirea pe care o lasă regimul Chavez Venezuelei, Americii Latine şi lumii?
Relaţiile cu SUA |
---|
Relaţiile cu Statele Unite ale Americii s-au înrăutăţit pe durata mandatelor lui Hugo Chavez. Mai ales după lovitura de stat ratată din aprilie 2002, când SUA au susţinut opoziţia, retorica antiamericană a fost accentuată şi acompaniată de puncte culminante, precum expulzarea ambasadorului american la Caracas în 2008 şi din nou în 2010. De fapt, există o contradicţie între relaţiile diplomatice şi cele comerciale. Deşi Chavez şi-a dorit limitarea dominaţiei nord-americane asupra importării de petrol venezuelean, el nu a reuşit într-atât pe cât anunţase. Astfel, SUA încă importă astăzi peste 1 milion de barili pe zi din Venezuela, adică aproximativ 10% din necesarul SUA provine din Venezuela. |
Chavez a instituit un regim extrem de personalizat într-un cadru democratic, dar cu accente autoritare. Este considerat un lider revoluţionar pentru că mare parte din proiectul său politic a vizat declarativ includerea celor mai săraci în corpul electoral, dar şi printre beneficiarii resurselor imense de petrol deţinute de Venezuela, estimate la 297 miliarde de barili. Politicile sale sociale, bazate pe profiturile obţinute din exploatarea petrolului de către compania PDVSA, naţionalizată în 2001, au redus rata extremei sărăcii la doar 8,6% şi cea a sărăciei la 39%. Cu toate acestea, criticii regimului compară aceste cifre cu cele obţinute de ţări cu mai puţine resurse decât cele ale Venezuelei şi într-un context politic mai puţin antagonizat, concluzionând, alături de creşterea ratei violenţei până la extrem, eşecul acestuia.
Modelul castrist
Ales de patru ori de concetăţenii săi (1998, 2000, 2006, 2012), deşi pentru ultimul mandat nu a mai depus jurământul, Chavez şi-a făcut debutul pe scena politică în mod similar cu mentorul său Fidel Castro. Astfel, în februarie 1992, Chavez participa la o lovitură de stat ratată şi era condamnat la închisoare, fiind eliberat, ca şi Fidel, înainte de termen şi pornind la drum pentru a cuceri puterea politică. Chavez a urmat o cale democratică, în timp ce Castro nu a reuşit decât printr-o luptă armată, de gherilă. De altfel, şi opoziţia sa faţă de SUA intervine mai degrabă ca urmare a susţinerii Administraţiei americane a loviturii de stat împotriva sa din aprilie 2002. Ca şi Fidel Castro, deci, Chavez devine profund antiamerican la nivelul retoricii. Deşi soldat el însuşi, Chavez nu a folosit până la urmă armata în timpul regimului său decât în scopuri pacifice (misiuni sociale).
Relaţii cu alte ţări |
---|
Pe lângă dorinţa de a multiplica partenerii externi ai Venezuelei şi pentru a rupe dependenţa de SUA, Chavez a privilegiat, pe lângă aliaţi regionali, şi acele ţări cu lideri contestaţi sau chiar inamici declaraţi ai Washingtonului. Lideri precum Bashar al-Assad din Siria, fostul preşedinte libian Muammar Gaddafi, Mahmoud Ahmanidejad din Iran sau Lukaşenko din Belarus au fost printre cei cu care Chavez s-a afişat cel mai des (ultimii doi fiind şi prezenţi la funeralii). Relaţiile cu China stabilite de Chavez sunt în principal economice, China investind masiv în exploatarea petrolului venezuelean. Rusia a fost partenerul privilegiat pentru acorduri strategice, militare, iar Iranul a fost preferat pentru acorduri economice şi pentru accentuarea plasării ideologice similare, opuse SUA. |
Dictatură pentru opoziţia democratică, compusă şi din rămăşiţele partidelor care au dominat spectrul partizan venezuelean pentru 40 de ani, în cadrul Regimului de la Punto Fijo (1958-1998), şi au dus la partidocraţia care a implodat odată cu alegerea primului outsider la preşedinţie în 1994, Rafael Caldera. Regim caracterizat şi de un stil populist sau neopopulist (melanj între politici neoliberale şi noi tehnici media, legătura cu „poporul“ se făcea prin media, mai ales prin emisiunea sa duminicală Alo, Presidente, în care rezolva „imediat“ problemele celor care îl contactau), cu accente de caudillism, putere personalizată şi foarte puţin instituţionalizată. Exagerările de toate tipurile erau folosite adesea de Chavez pentru a-şi portretiza adversarii, pentru a se prezenta şi mai aproape de „poporul“ pe care îl apăra declamativ. Ideologic, regimul instaurat de Chavez începând cu 1999 a schimbat eticheta de bolivarism cu cea de socialism de secol XXI declarat în 2005, fiind marcat însă de decizii de orientare socialistă enunţate încă din primul său mandat. Simon Bolivar, liderul sud-american al independenţei de la începutul secolului XIX şi idol al lui Chavez, a fost cel care a inspirat prima mişcare politică a liderului de la Caracas (MBR 200), precum şi proiectele sale de integrare regională alternative celor susţinute de SUA (ALBA, CELAC etc.).
Succesul regimului Chavez a stat şi în incapacitatea opoziţiei, pentru foarte mult timp, de a se ralia în jurul unui proiect comun sau al unui candidat unic, lucru reuşit de abia la legislativele din 2010 şi la mult mai recentele alegeri prezidenţiale din octombrie 2012. Deşi câştigate cu un scor confortabil de Chavez, candidatul opoziţiei unite a reuşit să obţină cel de-al doilea scor, de 44%. Primul inamic redutabil al preşedintelui Venezuelei a fost însă cancerul pe care l-a recunoscut începând cu luna iunie 2011, când a fost operat de două ori în Cuba; alte două operaţii au avut loc în 2012 (în februarie şi decembrie). Cuba a fost preferată pentru capacitatea de a menţine secretul în jurul situaţiei reale a liderului.
Impactul în regiune
Important va fi şi impactul regimului iniţiat de Chavez pentru ţările aliate precum Ecuador şi Bolivia, dar şi pentru Cuba, care depinde în mod direct de petrolul venezuelean. La nivel global, Chavez s-a prezentat drept o voce alternativă celei dominante în Americi, cea a SUA, şi drept un succesor veritabil al lui Fidel Castro. //
* * *
Succesiunea lui Chavez
Constituţia Venezuelei din 1999, modificată ca urmare a alegerii lui Chavez, stipulează clar că, în cazul decesului preşedintelui, până la organizarea de noi alegeri într-un interval de 30 de zile, îi preia rolul preşedintele Adunării Naţionale (în prezent, Diosdado Cabello). Cu toate acestea, vineri 8 martie, în ziua funeraliilor lui Chavez, a fost confirmat în funcţie cel desemnat de Chavez în decembrie 2012 drept succesorul său, vicepreşedintele Nicolas Maduro. Cu ocazia depunerii jurământului de preşedinte, Maduro şi-a desemnat şi un vice-preşedinte, pe Jorge Arreaza, actual ministru al Ştiinţei, Tehnologiei şi Inovaţiei, tot un apropiat al fostului preşedinte, căci acesta este căsătorit cu fiica cea mare a lui Hugo Chavez, Rosa Virginia. Nicolas Maduro s-a declarat deja continuatorul politicii chaviste, actualul vice-preşedinte este de facto în control de la plecarea lui Chavez în Cuba, în decembrie 2012, pentru ultima sa operaţie. Fost ministru de Externe în perioada 2006-2011, Maduro a fost sindicalist în anii 1970-1980 şi înainte de acestea era şofer de autobuz. Alături de Chavez încă din 1992, Maduro este preferat în sondaje în momentul actual, profitând şi de pe urma emoţiei populare majore suscitate de decesul lui Chavez şi întreţinută de reprezentanţii guvernului, pentru a o canaliza într-un rezultat favorabil la alegeri. Ocolirea normelor legale şi legimitarea acestor decizii prin susţinerea majorităţii sunt semne ale unui regim care va dori continuitatea cu linia impusă de Hugo Chavez.
De partea cealaltă a spectrului politic se anunţă o nouă candidatură a lui Henrique Capriles din partea opoziţiei unite (Mesa de la Unidad Democratica). Capriles, actual guvernator al statului Miranda (din 2008), a pierdut alegerile prezidenţiale din octombrie 2012 cu un scor foarte bun, de 44%; asta după ce, la alegerile legislative din septembrie 2010, MUD câştigase 47% din voturi. Ales pentru prima dată în Congresul naţional ca reprezentant al COPEI – unul din cele două partide care au dominat scena politică venezueleană timp de 40 de ani (1958-1998) –, Capriles era considerat de Chavez drept reprezentant al fostului regim partidocratic pe care acesta a încercat să-l demanteleze. //