Pe aceeași temă
Numele vehiculat pentru poziția de premier este Vlad Plahotniuc, liderul PDM, un miliardar despre care se spune că este apropiat Moscovei. Nominalizarea urmează să fie făcută cel târziu miercuri.
Socialiștii, așa cum anunțaseră înainte, rămân fideli ideii anticipatelor.
Grupului de 56 de parlamentari i s-au adăugat luni și 7 deputați ai PDLM, al fostului premier Vlad Filat, arestat în octombrie.
"Suntem o majoritate parlamentară bazată pe o guvernare de coaliţie. În mod evident că eu sunt orientat spre o platformă, spre un mecanism traininc şi de durată. Intenţia noastră este să avem o guvernare pe trei ani de zile", a declarat Marian Lupu, citat de Publika.md
liderului PL, Mihai Ghimpu, actuala majoritate parlamentară va contribui la depăşirea crizei din ţară.
"Este suficient cât ne-am făcut de ruşine în faţa cetăţenilor întregii lumi. Este timpul să rezolvăm probleme pe care ni le-am asumat în 2009, 2010 şi 2014 în faţa partenerilor occidentali. Eu cred în aceşti colegi care şi-au asumat această responsabilitate şi sper că lucrurile în Republica Moldova se vor schimba în bine", a precizat preşedintele PL, Mihai Ghimpu.
Imediat după anunţul privind crearea noii majorităţi parlamentare, conducerea Partidului Liberal Democrat a anunţat, printr-un comunicat de presă, că regretă decizia luată de colegii lor.
Mihai Ghimpu, liderul liberalilor, a lăsat să se înțeleagă că formațiunea sa este gata să voteze pentru candidatura PD la funcția de premier, chiar dacă va fi propus și controversatul om de afaceri, Vlad Plahotniuc: "Noi nu ne orientam spre persoane. Noi ne orientăm spre cauza națională, cursul european, unitatea noastră națională și asta este mai important pentru noi. Apropo, ca să fie clar pentru toată lumea, noi din 2009 mergem si cu Plahotniuc si cu Filat. Alte concepții nu avem. Astăzi, avem o realitate, ne place sau nu ne place, asta e", a declarat Ghimpu.
Ana Guțu, și ea liberală, îl acuză pe Ghimpu că a acceptat această alianță cu Plahotniuc:”Ghimpu a zis că votează alături de comuniști (foști comuniști nu există). Cică pentru salvarea parcursului european. Ghimpu e un trădător-coțcar, care a exploatat cauza românească pentru a se îmbogăți și prolifera corupția în instituțiile statului. Astăzi ce, pe cine apără Ghimpu? Ce/pe cine salvează?”, se întreabă Ana Guțu, citată de RFI.
***
Parlamentarii de la Chisinau au boicotat sedinta din 4 ianuarie in care guvernul condus de premierul nominalizat Ion Sturza urma sa primeasca votul Parlamentului. Doar 47 de parlamentari din cei 101 au venit la sedinta, astfel ca sedinta nu a avut cvorumul necesar, anunta Hotnews. Data de astazi, 4 ianuarie, era data-limita pentru ca premierul Sturza sa primeasca votul de investitura.
Presedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat ca in aceasta situatie presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, trebuie sa faca o noua propunere de premier dupa consultarea factiunilor parlamentare. Daca nici urmatoarea propunere nu va trece de Parlament, atunci presedintele poate dizolva legislativul si declansa alegeri anticipate.
Sturza si-a depus mandatul și presedintele Nicolae Timofte a declansat noile negocieri.
Daca guvernul nu este votat pana la 29 ianuarie, presedintele Nicolae Timofti este obligat sa dizolve parlamentul si sa anunte alegeri anticipate. Precedentul cabinet de ministri - condus de premierul liberal-democrat Valeriu Strelet - a fost demis la 29 octombrie in urma unei motiuni de cenzura, votata de opozitia de stanga prorusa si Partidul Democrat, din coalitia de guvernare.