Pe aceeași temă
Intr-o noua incercare, majoritatea parlamentara de la Chisinau l-a propus joi pe acelasi Plahotniuc la functia de premier al tarii. In sustinerea cauzei sale, controversatul oligarh i-ar fi adresat o scrisoare oficiala presedintelui Timofti, prin care incearca sa combata suspiciunile si acuzatiile de coruptie care ii sunt aduse.
“Va asigur ca suspiciunile, daca acestea exista, sunt neintemeiate, fiind efecte ale campaniilor de manipulare a opiniei publice care m-au vizat personal. Pentru toate acuzatiile care mi s-au adus, eu am venit cu probe, cu documente oficiale care contesta caracterul fals si nefondat al atacurilor”, e mentionat in scrisoarea publicata de presa de peste Prut si citata de Agerpres.
Plahotniuc sustine, de altfel, ca e pregatit sa semneze o declaratie pe propria raspundere in ce priveste integritatea sa. “Ma oblig ca, imediat dupa desemnarea mea in functia de premier, sa semnez o declaratie de integritate prin care sa confirm atat standardele de integritate, cat si calitatile, competenta, experienta si capacitatea mea si ale echipei mele”, mai arata oligarhul.
Respins de Timofti
Presedintele Nicolae Timofti a decis ieri sa respinga nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc la functia de prim-ministru al Republicii Moldova. In argumentarea sa, seful statului face trimitere la o Hotarare a Curtii Constitutionale din Aprilie 2013 care arata ca persoanele asupra carora planeaza dubii de integritate nu pot ocupa functii de conducere in stat.
„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, arata Administratia Prezidentiala de la Chisinau, intr-un comunicat citat de Unimedia.
Hotararea Curtii Constitutionale arata ca “orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate”. Mai mult, Timofti considera ca Plahotniuc nu intruneste criteriile de integritate necesare desemnarii in functia de premier , avand in vedere si o hotarare din Februarie 2013 a Parlamentului Republicii Moldova prin care oligarhului I s-a dat un vot de neincredere in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Legislativului.
Probleme cu Interpolul
Mai mult, Plahotniuc ar fi avut probleme si in afara granitelor Moldovei. Radio Europa Libera scrie ca oligarhul a fost monitorizat o perioada si de Interpol Italia, in timpul in care organizatia aduna informatii cu privire la organizatia criminala Solntevskaia, apropiata de oligarhi rusi. Informatia a fost confirmata chiar de Plahotniuc: “Eu am fost o perioada sub monitorizare. Am fost monitorizat pentru ca am aterizat cu un avion charter intr-o zona unde mari oameni de afaceri din Rusia au facut achizitii de imobile. Asta a fost intamplarea”.
In 2013, oficiali din Ministerul moldovean de Interne spuneau ca din dosarul primit de la Interpol ar fi lipsit mai multe file. Presa a scris atunci ca Plahotniuc ar fi fost invinuit de Interpol de “asociere la grupuri criminale, crima organizata si spalare de bani”, acesta avand o presupusa conexiune cu gruparea rusa Solntevskaia, implicata in afaceri imobiliare ilegale in Italia.