Muntele unde Kim Jong Un testa bombe nucleare s-a prăbușit, anunță cercetătorii chinezi

Redactia | 26.04.2018

Poligonul unde Coreea de Nord efectua testele cu arme nucleare s-a prăbușit, este concluzia îngrijorătoare la care au ajuns oamenii de știință chinezi. Acesta ar fi motivul real pentru Kim Jong Un a anunțat suspenderea tuturor testelor nucelare în urmă cu o săptămână.

Pe aceeași temă

 

 

La șase luni după ce un grup de oameni de știință chinezi a avertizat că poligonul pentru teste nucleare Punggye-ri din Coreea de Nord este pe punctul de a se prăbuși și, după cum a transmis Asahi TV din Japonia, mai mult de 200 de militari nord-coreeni au murit când un tunel din complexul de testare s-a surpat, South China Morning Post a scris ieri că muntele în care se efectuau testele cu arme atomice din Coreea de Nord s-a prăbușit complet, expunând China și alte țări vecine la un risc fără precedent de contaminare radioactivă, au concluzionat două echipe de oameni de știință chinezi care au efectuat cercetări separate.

 

Prăbușirea explică, de asemenea, dorința bruscă a liderului nord-coreean, Kim Jong-un, de a declara că va îngheța testele nucleare și cu rachete ale și va închide complexul de testare, a spus un cercetător citat de SCMP.

 

Cel puțin cinci dintre ultimele șase teste nucleare ale Coreei de Nord au avut loc la poligonul de testare nucleară Punggye-ri situat sub Muntele Mantap din nord-vestul Coreei de Nord; exploziile au declanșat cutremure și au destabilizat muntele dincolo de punctul critic.

 

Conform raportului SCMP, un grup de cercetători a descoperit că cea mai recentă explozie a provocat o gaură în munte, care s-a prăbușit apoi în interior. Un al doilea grup a concluzionat că prăbușirea a creat un „coș” care ar putea permite emanații radioactive din zona subterană a exploziilor care se pot ridica în aer.

 

Una dintre echipele de cercetători, condusă de Wen Lianxing, geolog de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hefei, China, a concluzionat că prăbușirea a avut loc după detonarea ultimei bombe cu cel mai puternic focos nuclear din Coreea de Nord, într-un tunel săpat la aproximativ 700 de metri, sub vârful muntelui. Testul a făcut ca muntele să spargă în fragmente fragile, au descoperit cercetătorii.

 

Prăbușirea muntelui și posibilitatea contaminării radioactive în urma acestui dezastru confirmă o serie de rapoarte exclusive publicate de South China Morning Post, privind temerile Chinei că ultimul test nuclear al Phenianului a provocat o scurgere radioactivă. Oamenii de știință au avertizat că praful radioactiv ar putea ieși prin găuri sau crăpături din muntele afectaț.

 

„Este necesar să fie monitorizate continuu eventualele scurgeri de materiale radioactive cauzate de colapsul muntelui”, a comunicat echipa condusă de Wen.

 

După cum menționează SCMP, constatările oficiale vor fi publicate luna viitoare pe site-ul Revistei de Cercetări Geofizice.

 

Coreea de Nord a văzut muntele ca o locație ideală pentru experimentele nucleare subterane datorită înălțimii sale - se află la mai mult de 2.100 de metri deasupra nivelului mării - și compoziția rocilor dense dispuse în pante line, care păreau capabile să reziste la accidente structurale.

 

Dacă pe suprafața muntelui nu s-au văzut daune după patru teste nucleare subterane efectuate până în 2017, bomba de 100 de kilotone care a explodat pe 3 septembrie a vaporizat rocile dimprejur din cauza temperaturii fără precedent și a format o cavitate de până la 200 de metri în diametru , potrivit declarației publicate luni pe site-ul echipei Wen.

 

Iar după ce undele de șoc au fragmentat și au destabilizat rocile, o mare parte din creasta muntelui, la mai puțin de jumătate de kilometru de vârf, a alunecat în „buzunarul” creat de explozie, lăsând o cicatrice vizibilă în imaginile luate prin satelit . Wen a ajuns la concluzia că muntele s-a prăbușit după ce aanalizat datele colectate de la aproape 2000 de stații seismice.

 

Trei cutremure mici care s-au înregistrat în zonele învecinate în urma prăbușirii l-au determinat să  concluzioneze că locul unde a fost efectuat testul și-a pierdut stabilitatea geologică.

 

Și cea de a doua echipă condusă de Liu Junqing de la Agenția Seismică din Jilin, împreună cu Administrația pentru studiul cutremurelor din Changchun ,China, a ajuns la concluzii similare cu echipa Wen.

 

"Colapsul versanților ... a fost observat pentru prima dată la site-ul de testare nucleară al Coreei de Nord", a scris echipa Liu într-o lucrare publicată luna trecută în Geophysical Research Letters. Explozia nu numai că a pulverizat o parte din miezul muntelui, dar a creat și un "coș de fum" care ar putea permite ca praful să urce din epicentrul exploziei în aer, au spus ei.

 

Zhao Lianfeng, cercetător la Institutul de Științe a Pământului de la Academia Chineză de Științe din Beijing, a declarat că cele două studii susțin un consens între oamenii de știință că "site-ul a fost distrus" dincolo de a mai putea fi reparat. "Constatările lor sunt de acord cu observațiile noastre", a spus el. "Cele două echipe care au folosit date diferite au ajuns la concluzii similare", a spus Zhao. "Singura diferență constă în unele detalii tehnice. Prăbușirea este cel mai probabil eveniment care se poate observa din exterior.”

 

Hu Xingdou, o persoană din mediul academic din Beijing, care urmărește programul nuclear al Coreei de Nord, a declarat că este foarte probabil ca Phenian-ul să fi primit un avertisment dur de la Beijing.

 

"Explozia atomică a condus nu doar la destabilizarea sitului, ci și la creșterea riscului de erupție a Muntelui Changbai", un vulcan activ situat la granița dintre China și Coreea de Nord, a declarat Hu, care a cerut ca afilierea sa universitară să nu fie dezvăluită pentru acest articol din cauza sensibilității subiectului.

 

Prăbușirea muntelui probabil că a dat o lovitură uriașă programului nuclear din Coreea de Nord, a spus Hu.

 

Puternic afectată de sancțiunile economice internaționale din cauza ambițiilor nucleare, țara s-ar putea să nu mai dispună de resurse suficiente pentru reluarea prea curând a testelor nucleare într-o altă locație. "Dar există și alte site-uri potrivite pentru testare", a spus Hu. "Trebuie să fie atent monitorizate".

 

Guo Qiuju, profesor la Universitatea Peking, care a aparținut unui grup care a consiliat guvernul chinez cu privire la măsurile de urgență în caz de dezastre nucelare, a declarat că, în cazul în care materialele radioactive au scăpat prin fisuri, s-ar putea să fie transportate de vânt peste granița cu China.

 

"Până acum nu am detectat o creștere anormală a nivelurilor de radioactivitate", a spus Guo. "Dar vom continua să monitorizăm regiunea înconjurătoare cu o mulțime de echipamente extrem de sensibile și să analizăm datele obținute în laboratoare dotate cu aparatură de vârf".

 

Zhao Guodong, un specialist guvernamental în domeniul deșeurilor nucleare de la Universitatea China de Sud, a declarat că guvernul nord-coreean ar trebui să permită oamenilor de știință din China și din alte țări să intre pe site-ul de testare și să evalueze pagubele.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22