NATO acuză serviciile chineze că au angajat hackeri care să lanseze atacuri cibernetice

Laurentiu Gheorghe | 19.07.2021

NATO anunță că se solidarizează cu Statele Unite, Canada și Marea Britanie și condamnă atacurile cibernetice la adresa Microsoft Exchange Server, atribuite Chinei.

Pe aceeași temă

„Ne solidarizăm cu toți cei care au fost afectați de recentele activități cibernetice rău intenționate, inclusiv compromiterea Microsoft Exchange Server. Astfel de activități cibernetice dăunătoare subminează securitatea, încrederea și stabilitatea în spațiul cibernetic. Recunoaștem declarațiile naționale ale aliaților, precum Canada, Regatul Unit și Statele Unite, atribuind responsabilitatea pentru compromiterea Microsoft Exchange Server Republicii Populare Chineze. În conformitate cu recentul nostru comunicat de la Summit-ul de la Bruxelles, facem apel la toate statele, inclusiv China, să își respecte angajamentele și obligațiile internaționale și să acționeze responsabil în sistemul internațional, inclusiv în spațiul cibernetic. De asemenea, ne reiterăm disponibilitatea de a menține un dialog constructiv cu China, bazat pe interesele noastre, pe domenii relevante pentru Alianță, cum ar fi amenințările cibernetice și pe provocări comune”, se arată într-o declarație a Alianței Nord-Atlantice.

„Observăm cu o îngrijorare din ce în ce mai mare că amenințările cibernetice la adresa securității Alianței sunt complexe, distructive, coercitive și devin din ce în ce mai frecvente. Acest lucru a fost ilustrat recent de incidente de ransomware și alte activități cibernetice dăunătoare, care vizează infrastructura noastră critică și instituțiile democratice, precum și exploatarea punctelor slabe ale lanțurilor de aprovizionare hardware și software”, subliniază declarația NATO.

Alianța condamnă astfel de activități cibernetice rău intenționate, destinate să destabilizeze și să dăuneze securității euro-atlantice și să perturbe viața de zi cu zi a cetățenilor.

Este pentru prima dată când NATO condamnă formal activitățile cibernetice ale Chinei, notează axios.com.

Este așteptat ca tot luni, SUA să acuze Guvernul de la Beijing că se află în spatele atacurilor cibernetice, furturilor de date și a spionajului cibernetic îndreptat împotriva entităților publice și private din occident, inclusiv a atacului la adresa Microsoft Exchange.

Conform Bloomberg, președintele american, Joe Biden, va prezenta luni dovezi care incriminează Ministerul Chinez al Securității Statului care ar fi angajat hackeri pentru a efectua operațiuni cibernetice nesancționate la nivel global, inclusiv pentru propriul profit personal. În plus, NSA, CISA și FBI vor expune peste 50 de tactici folosite de hackeri cibernetici sponsorizați de stat.

„Operațiunile lor includ activități infracționale, cum ar fi extorsiunea cibernetică, cripto-hacking-ul și furtul din conturile din întreaga lume pentru câștiguri financiare.”, a declarat un oficial american citat de Financial Times.

SUA au emis luni o alertă către mai multe organizații guvernamentale și companii private în care acuză Beijingul de atacuri de tip ransomware, urmate de solicitări de răscumpărare în valoare de milioane de dolari. De asemenea, oficiali ai Consiliului European au declarat luni că statele membre ale UE au fost în acord cu evaluarea Washingtonului conform căreia China este responsabilă de atacul asupra serverelor Microsoft Exchange.


„Acest comportament iresponsabil și dăunător a dus la riscuri de securitate și pierderi economice semnificative pentru instituțiile noastre guvernamentale și pentru companiile private, afectând semnificativ securitatea, economia și societatea noastră în general”, a spus Consiliul European într-o declarație. În declarație se mai spune că Consiliul a detectat „activități cibernetice rău intenționate” de către grupurile chineze de hacking APT40 și APT31 care vizează instituții guvernamentale și organizații politice din UE, precum și industriile europene „în scopul furtului de proprietate intelectuală și al spionajului”.

Dominic Raab, secretar de externe al Marii Britanii, a descris atacul asupra Microsoft Exchange drept un „tipar de comportament nesăbuit, dar familiar”. „Guvernul chinez trebuie să pună capăt acestui sabotaj cibernetic sistematic, altfel se poate aștepta să fie tras la răspundere”, a spus el.

Marea Britanie a cerut, de asemenea, Chinei să își reafirme angajamentele luate în timpul întâlnirilor G20 de a nu „efectua sau sprijini” furtul cibernetic.

Avertismentul SUA a marcat un nou front în bătălia de la Washington împotriva creșterii valului de atacuri ransomware, care au fost în mare parte puse pe seama Rusiei. Un înalt oficial al administrației a spus: „MSS - Ministerul Securității Statului - folosește hackeri pentru a desfășura operațiuni cibernetice inclusiv pentru propriul profit personal. „Operațiunile lor includ activități infracționale, cum ar fi extorcări cibernetice sau cripto-jacking-ul”.

Oficialul a adăugat că SUA au avut un „grad ridicat de încredere” că atacatorii aflați pe statele de plată ale MSS au atacat Microsoft Exchange în martie. Un cercetător în domeniul securității cibernetice spune că au fost afectate peste 30.000 de organizații, inclusiv întreprinderi și autorități locale.

Până acum, USA s-a abținut de a acuza oficial Beijingul pentru atacul cibernetic asupra servelor Microsoft.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22