Nemtii ameninta: Fonduri structurale reduse pentru statele care refuza cotele de migranti

Tudor Despina | 15.09.2015

Presati de valurile masive de migranti, nemtii aduc in discutie posibile solutii de forta. Potrivit ministrului german de Interne, Berlinul ia in calcul posibilitatea reducerii fondurilor structurale comunitare in cazul tarilor care se declara impotriva cotelor obligatorii de refugiati.

Pe aceeași temă

"Cred ca trebuie sa vorbim despre mijloace de presiune", a declarat Thomas de Maiziere la postul de televiziune german ZDF, potrivit Ziare.com.

 

Dupa cum a aratat oficialul german, statele care refuza cotele obligatorii de refugiati “sunt tari care primesc numeroase fonduri structurale”, iar situatia creata ar legitima o taiere a banilor comunitari.

 

Consiliul JAI, un semi-esec

 

Miniștrii de interne ai statelor membre în UE, reuniți luni la Bruxelles, au acceptat un acord politic pentru relocarea unui total de 160.000 de refugiați, dar nu au aprobat formal decât primul plan de urgență, cel referitor la 40.000 de migranți aflați în Grecia și Italia.

 

"Am ajuns astăzi la un acord privind repartizarea a 160.000 de refugiați", a declarat Thomas de Maiziere, în timpul unei conferințe de presă franco-germane, organizate cu puțin timp înainte de încheierea reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

 

"Nu am ajuns la un acord cu privire la fixarea de cote", a recunoscut, totodată, De Maiziere, în condițiile în care Comisia Europeană a propus săptămâna trecută, la Strasbourg, cote obligatorii, cu o cifră concretă pentru fiecare țară, opțiune respinsă de mai multe state membre. "Vom perfecta acordul abia în timpul viitoarei reuniuni din 8 octombrie", a precizat ministrul german.

 

"Aceasta este o etapă importantă, însă foarte departe de ceea ce așteptam noi ca solidaritate în UE", a mai estimat ministrul de interne al Germaniei.

 

Statele membre au confirmat luni că vor primi circa 40.000 de persoane, însă Comisia Europeană le-a cerut un efort suplimentar pentru primirea a 120.000 în plus dintre cei care se află deja în Italia, Grecia și Ungaria.

 

Bucurestiul respinge cotele obligatorii: Nu suntem xenofobi

 

Migratia si Schengen sunt doua dosare ce nu trebuie amestecate, afirma presedintele Romaniei. Intr-o conferinta de presa sustinuta luni seara la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis a facut cateva precizari in contextul crizei refugiatilor. “Spatiul Schengen e nefunctional in momentul de fata”, a punctat seful statului.

 

Dupa o discutie avuta cu seful Comisiei Europene Juncker, Klaus Iohannis crede ca treptat tema cotelor obligatorii va disparea:

 

Nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. O decizie care redeschide falia intre est si vest mi s-ar parea un lucru fundamental gresit”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni.

 

Seful statului roman a mai aratat ca exista “alte forme” prin care statele comunitare care resping cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea, iar oferta facuta de Bucuresti este “foarte generoasa”.

 

Romania nu e o tara xenofoba, nici autista, nici separatista, noi dorim sa contribuim la rezolvarea acestei chestiuni. Cum vom face, ramane sa stabilim, trebuie sa exista discutii, un plan al guvernului pentru a veni cu propuneri. Noi participam la actiuni Frontex, daca ni se cere participam la intarirea granitelor externe ale UE, putem participa in multe alte proiecte”, a spus Iohannis, raspunzand unei intrebari din partea presei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22