Nicolae Timofti cedeaza in fata majoritatii lui Plahotniuc. Pavel Filip, desemnat premier

Tudor Despina | 15.01.2016

Criza de la Chisinau intra intr-o noua etapa. In dupa-amiaza zilei de vineri, Ion Paduraru – candidatul propus de presedintele Timofti la functia de premier – a anuntat ca se retrage din cursa pentru Guvern. Paduraru a motivat decizia prin evitarea unei confruntari cu majoritatea parlamentara.

Pe aceeași temă

 

Anuntul a fost facut de Ion Paduraru in jurul orei 16:30, in cadrul unei conferinte de presa la Chisinau. “In dimineata acestei zile, sefului statului i-a fost prezentata o declaratie noua, semnata de 55 de deputati, care inseamna existenta unei majoritati parlamentare. In aceste conditii, constat lipsa oricaror perspective de a purta un dialog politic si parlamentar. Nu cred ca isi are rostul confruntarea mea cu o majoritate parlamentara stabilita. (…) L-am informat pe presedinte ca imi depun mandatul de candidat la functia de premier”, a spus Ion Paduraru, potrivit ProTV Chisinau. El a numit candidatura lui Petru Filip din partea majoritatii parlamentare drept o solutie "de compromis".

 

Noua majoritate din Parlamentul Moldovei a reconfirmat, vineri, sustinerea de care dispune, dupa ce a depus la Presedintie un document cu 55 de semnaturi pentru sustinerea candidaturii lui Pavel Filip la functia de premier. Informatia a fost confirmata de purtatorul de cuvant al presedintelui Nicolae Timofti, Vlad Turcanu, informeaza publika.md.

 

Acum, fortat de situatie, Timofti s-a vazut nevoit sa accepte propunerea majoritatii parlamentare. Astfel, presedintele a anuntat vineri seara ca a semnat decretul pentru numirea lui Pavel Filip pentru functia de premier.
 


(Pavel Filip, stanga, alaturi de presedintele Timofti, dreapta)

Ion Paduraru, secretar general al Presedintiei, a fost desemnat joi seara drept candidat la functia de premier al tarii, in incercarea lui Timofti de a evita nominalizarea oligarhului Vlad Plahotniuc pentru sefia Guvernului, propus de doua ori de majoritatea parlamentara. Ca raspuns la mutarea presedintelui, majoritatea a propus seara trecuta un alt nume pentru functia de prim-ministru, in persoana lui Pavel Filip, sustinut in principal de Partidul Democrat controlat de Plahotniuc.

 

Potrivit lui Sergiu Sarbu (Partidul Democrat), majoritatea a depus la Presedintie trei documente, anume:

 

1.    Declarația prin care Marian Lupu își exprimă nedumerirea față de desemnarea lui Ion Păduraru și cere abrogarea decretului.

2.    Declarația prin care se confirmă existența majorității parlamentare.

3.    Declarația prin care majoritatea parlamentară își exprimă susținerea pentru Pavel Filip. Pentru Pavel Filip au semnat 55 de deputați, aceeași care au semnat și prima declarație de constituire a majorității. Și-a retras semnătura doar liberal-democrata Aliona Goța. (deschide.md)

 

Plahotniuc, refuzat de doua ori de Timofti

 

Presedintele Republicii Moldova a facut tot posibilul sa respinga o eventuala nominalizare a controversatului oligarh Vlad Plahotniuc la functia de premier al tarii.  De doua ori a refuzat seful statului moldovean sa accepte aceasta varianta.

 

Prima data,Presedintele Nicolae Timofti a decis miercuri sa respinga nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc la functia de prim-ministru al Republicii Moldova. In argumentarea sa, seful statului face trimitere la o Hotarare a Curtii Constitutionale din Aprilie 2013 care arata ca persoanele asupra carora planeaza dubii de integritate nu pot ocupa functii de conducere in stat.

 

„Făcând uz de dreptul său constituțional de a evalua calitățile, competența, experiența și capacitatea candidatului la funcția de prim-ministru, șeful statului informează majoritatea parlamentară și opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru”, arata Administratia Prezidentiala de la Chisinau, intr-un comunicat citat de Unimedia.

 

Hotararea Curtii Constitutionale arata ca “orice mandat politic trebuie sa se bazeze pe standarde ridicate in materie de integritate”. Mai mult, Timofti considera ca Plahotniuc nu intruneste criteriile de integritate necesare desemnarii in functia de premier , avand in vedere si o hotarare din Februarie 2013 a Parlamentului Republicii Moldova prin care oligarhului I s-a dat un vot de neincredere in calitatea sa de prim-vicepresedinte al Legislativului. In consecinta, seful statului decidea sa ceara noii majoritati parlamentare sa vina cu o alta propunere de premier pana joi, la pranz. Ceea ce s-a intamplat, numai ca presedintele s-a vazut pus in fata aceleiasi propuneri: Plahotniuc insista sa preia Guvernul.

 

Amenintari cu anticipate si nominalizari-fulger

 

Intr-o noua incercare de a respinge nominalizarea oligarhului, presedintele Timofti a cerut in seara zilei de joi renumararea semnaturilor de sustinere pentru Plahotniuc.

  

“Președintele ‪‎Timofti solicită majorității parlamentare reconfirmarea semnăturilor în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru. Luând în considerare declarațiile făcute astăzi, 14 ianuarie a.c., în spațiul public de către unii deputați, semnatari ai Declarației de susținere a domnului Vladimir Plahotiniuc la funcția de prim-ministru, prin care respectivii deputați au anunțat că își retrag semnăturile de pe Declarația menționată, președinele Republicii Moldova, domnul Nicolae Timofti, solicită majorității parlamentare constituite recent dintr-un număr de 56 de deputați reconfirmarea pe parcursul zilei de astăzi, 14 ianuarie a.c., până la ora 21.00, a semnăturilor acordate în susținerea unui candidat la funcția de prim-ministru, în vederea întrunirii condițiilor de formalizare a majorității parlamentare, potrivit Hotărârii Curții Constituționale de pe data de 29 decembrie 2015, i.e. „...necesitatea constituirii în mod transparent a majorității parlamentare, pentru ca alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare. Din aceste considerente, majoritatea parlamentară urmează a fi formalizată, nu doar declarată, cu identificarea deputaților care o constituie, cu specificarea disponibilității de a susține o candidatură pentru funcția de prim-ministru și cu notificarea oficială în adresa președintelui Republicii ‪‎Moldova”, transmitea ieri Presedintia de la Chisinau.

 

In replica, Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, respingea cererea lui Timofti si ameninta cu declansarea alegerilor anticipate. Seful Partidului Democrat, – controlat de Plahotniuc –,  Marian Lupu spunea tot joi seara ca refuzul lui Timofti de a accepta propunerea majoritatii parlamentare impinge tara catre alegeri anticipate. “Dacă Președintele Nicolae Timofti nu își va onora obligațiile care îi revin, potrivit Constituției Republicii Moldova, Partidul Democrat din Moldova va constata că declanșarea alegerilor anticipate în Republica Moldova a fost realizată cu bună știință de către șeful statului”, ameninta ieri seara Partidul Democrat, intr-un comunicat.

 

Insa presedintele Republicii a tinut sa sublinieze ca nu urmareste o asemenea finalitate politica. Astfel ca Timofti a decis sa forteze mana majoritatii cu secretarul general al Presedintiei, insa candidatura lui Ion Paduraru a dura mai putin de 24 de ore. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22