Întâlnire Cameron - Tusk pentru discutarea condițiilor puse de UK ca să rămână în Uniune

Iulian Popescu | 31.01.2016

Premierul britanic, David Cameron, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, s-au întâlnit duminică pentru a discuta despre condițiile puse de Londra pentru ca Marea Britanie să nu părăsească Uniunea Europeană.

Pe aceeași temă

 

Cameron a refuzat propunerea UE de a accepta ca Marea Britanie să nu acorde ajutoare sociale pentru imigranţi, pe o perioadă de cel mult patru ani, DACĂ ele ar pune presiune pe bugetul statului, considerând-o insuficientă

 

Premierul britanic este de părere că aceste condiționări nu sunt suficiente pentru a opri valul de imigranți din Eruopa centrală și de est, și insistă pentru puteri extinse în această chestiune, în special prin limitarea, din start, a accesului la sistemul de ajutoare sociale, pentru primii patru ani pe care un cetățean european din afara Marii Britanii îi petrece pe teritoriul englez.

 

Înaintea întâlnirii de duminică seara, Tusk a postat un mesaj pe Twitter în care a precizat că înţelegerea trebuie să fie agreată de toate statele membre UE “fără niciun compromis la adresa libertăţilor fundamentale”, referindu-se la cel mai delicat punct de pe lista britanicilor – ajutoarele sociale acordate imigranților.

 

Oficiali europeni vorbesc despre un mecanism numit “frâna de urgenţă” care i-ar permite Marii Britanii să limiteze pentru o perioadă de timp (cel mult patru ani) acordarea beneficiilor sociale către imigranţi, dar numai dacă plata acestor ajutoare pune presiune pe buget. Cameron vrea însă ca acest mecanism să nu fie limitat la patru ani şi să rămână în vigoare până la realizarea unei reforme mai ample la nivel european.

 

Problema va fi discutată al Consiliul European de pe 18 și 19 februarie, iar dacă se va ajunge atunci la o înțelegere, Londra va fixa imediat data referendumului. Dacă soluția se amână pentru luna martie, este foarte probabil ca referendumul privind ieșirea sau rămânerea Marii Britanii în UE să aibă loc abia în toamnă. Cameron și-ar dori însă ca scrutinul să fie organizat în luna iunie.

 

***

 

În Regat, referendumul pe care premierul Cameron vrea să îl organizeze privind rămânerea sau ieșirea Londrei din UE are susținerea unei părți a populației, însă taberele continuă să fie echilibrate. Fostul premier Tony Blair spunea recent că un eventual BREXIT (ieșirea Marii Britanii din UE) ar însemna o miscare de independență pentru Scoția. Lucru pe care l-a punctat și premierul scoțian. Nicola Sturgeon a catalogat referendumul drept “lipsit de respect.”

 

Intenția Londrei a fost criticată și de Irlanda de Nord. Dacă Marea Britanie iese din UE, acest fapt va provoca “dificultăți serioase” Irlandei de Nord, a spus premierul Enda Kenny. Guvernul Cameron urmează să organizeze referendumul privind ieșirea din UE până la finalul lui 2017

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22