O delegație AIEA va inspecta centrala de la Zaporojie: Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei

L. G. | 29.08.2022

O echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a plecat spre Zaporojie, după ce Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare, existând riscul unei catastrofe.

Pe aceeași temă

„A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporojie este de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa", a scris Rafael Grossi, directorul general al organismului de control al ONU pentru energia nucleară, pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului "cel mai târziu în această săptămână".

Noi bombardamente au vizat în ultimele 24 de ore perimetrul centralei nucleare din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat sâmbătă Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de acestea, în timp ce operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu.

Trupele ruseşti au bombardat zona "în mai multe rânduri în cursul ultimei zile", anunţa sâmbătă pe Telegram compania naţională ucraineană Energoatom.

Ajunsă sub control rusesc încă din luna martie, centrala de la Zaporojie care este însă operată de personalul ucrainean a ajuns un punct fierbinte în războiul de uzură la mai bine de șase luni de când Rusia a început invazia în Ucraina.

AIEA a postat separat pe Twitter că misiunea va evalua avariile făcute de bombardamente și condițiile în care personalul lucrează la centrală și „va verifica funcționalitatea sistemelor de siguranță și securitate”. De asemenea, se vor „efectua activități de securitate urgente”, o referire la ținerea evidenței materialelor nucleare utilizate.

Organizația Națiunilor Unite și Ucraina au cerut retragerea armamentului și a personalului militar din jurul complexului nuclear, cel mai mare din Europa, pentru a se asigura că nu reprezintă o țintă.

Odată cu creșterea temerilor legate de un accident nuclear într-o țară în care încă este vie amintirea dezastrului de la Chornobîl din 1986, autoritățile din Zaporojie distribuie tablete de iod și îi învață pe localnici cum să le folosească în cazul unei scurgeri de radiații.

Forțele ruse au bombardat ținte din Enerhodar, orașul din imediata apropiere a centralei, a declarat șeful cancelariei președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, duminică seara, pe canalul său Telegram, alături de un videoclip cu pompierii stingând mașinile în flăcări.

„Ei (rușii – n.r.) provoacă și încearcă să șantajeze lumea”, a spus Andriy Yermak.

Armata ucraineană a raportat anterior bombardarea a încă nouă orașe de pe malul vestic al râului Nipru.

La rândul lui, Ministerul rus al Apărării a raportat mai multe bombardamente ucrainene asupra centralei în weekend. Nouă obuze trase de artileria ucraineană au aterizat pe în incinta centalei, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov.

"În prezent, personalul tehnic cu normă întreagă monitorizează starea tehnică a centralei nucleare și asigură funcționarea acesteia. Situația radiațiilor din zona centralei nucleare rămâne normală", a spus el într-un comunicat.

Agenția de presă de stat rusă TASS a citat autoritățile locale care au declarat că au doborât o dronă ucraineană care plănuia să atace instalația de depozitare a deșeurilor nucleare de la uzină.

Două dintre reactoarele centralei au fost deconectate de la rețeaua electrică săptămâna trecută din cauza bombardamentelor.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a declarat că nu are informații noi despre atacurile asupra centralei și Reuters nu a putut verifica conturile.

Departamentul de Stat al SUA a declarat duminică că Rusia nu dorește să recunoască riscul de radiații de la centrală și a blocat îbn cadrul Consiliului de Securitate al ONU un proiect de acord privind neproliferarea armelor nucleare deoarece menționa un astfel de risc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22