O nouă amenințare venită de la Moscova: Maia Sandu riscă să repete politica sinucigașă a lui Zelensk

L. G. | 23.01.2023

Regimul de la Moscova amenință din nou Chișinăul cu „repetarea scenariului ucrainean”, prin vocea vicepreședintelui Comitetului pentru Afaceri Internaționale din Consiliul Federației Ruse, Andrei Klimov.

Pe aceeași temă

El mai pune o întrebare retorică, dacă Maia Sandu vrea să facă din Republica Moldova „o provincie a României, cea mai înapoiată țară din NATO”.

Declarația belicoasă a senatorul rus Andrei Klimov vine ca reacție la declarațiile președintelui Maia Sandu cu privire la o eventuală renunțare la neutralitate și apropiere de NATO a Republicii Moldova. Potrivit lui, președintele R. Moldova riscă să repete ”politica sinucigașă” a liderului ucrainean Volodimir Zelenski, scrie deschide.md.

Această doamnă are 50 de ani. Înseamnă că a trăit în URSS până la 20 de ani. Ar trebui să cunoască istoria noastră comună și că nu ar trebui să încredințeze Occidentului soarta poporului său. Acei membri NATO pro-americani care chiar acum au nevoie de mai multă carne de tun pentru a ”se război cu Rusia pe câmpul de luptă”. Populația ucraineană scade tot mai mult cu fiecare zi, datorită grijei lui Biden și a europoizilor care îl slujesc. Iar economia sa, cândva cea mai înfloritoare din URSS, este în ruine, datorită conducătorilor săi din NATO. Chiar este Sandu atât de indiferentă față de moldoveni și atât de dependentă de Washington, încât este gata să repete politica sinucigașă a unor trădători naționali din Ucraina vecină precum Poroșenko și Zelenski?! a scris Klimov pe canalul său de Telegram.

La final, el a notat că ”problemele” Ucrainei au început după ”lovitura de stat” pro-occidentală din 2014, urmată de renunțarea la neutralitate și de cursul de integrare în blocul militar ”anti-rus” NATO.

Reacția de la Moscova a venit după ce președintele Maia Sandu a declarat că, în contextul războiului din Ucraina, la Chişinău are loc o „discuţie serioasă” despre oportunitatea de a renunţa la neutralitatea înscrisă în Constituţie şi de a adera la „o alianţă militară mai largă", potrivit unui interviu acordat Politico. Maia Sandu s-a ferit să numească o alianţă militară anume, însă publicaţia a titrat sub semnul întrebării: „E timpul pentru o aderare la NATO?”.

Zaharova o atacă dur pe Maia Sandu

Atacurile la adresa conducerii pro-europene de la Chișinău s-au înmulțit în ultimul timp. Pe data de 1 decembrie, Ziua Națională a României, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, întrebând ce a făcut ”cetăţeana României” pentru cetăţenii Republicii Moldova şi afirmând că Rusia a ajutat întotdeauna Chișinăul, iar în schimb autorităţile moldovene propagă rusofobia la comanda Occidentului, relatează deschide.md.

„Cine a lăsat cetăţenii Republicii Moldova în întuneric şi frig, Rusia? Atâţia ani i-am ajutat, livrându-le şi asigurându-i cu tot ce este posibil, primind cetăţeni moldoveni, oferindu-le de lucru. Aceasta a fost o investiţie în economia Republicii Moldova în toţi aceşti 30 de ani. Ce, cetăţeana României Maia Sandu nu ştie asta? Ce-a făcut ea pentru poporul ei? Şi ce face actuala conducere, care deţine cetăţenia unui alt stat, nimeni nu înţelege.

Această stare a lucrurilor provoacă regrete. La fel, noi vedem că tentativele de a băga în conştiinţa prietenosului popor moldovenesc imaginea de agresor a Rusiei nu funcţionează. Oamenii au văzut cum Rusia a rezistat de una singură, formând un stat nou.

Şi, în ciuda tuturor acestor greutăţi, am ajutat Republica Moldova şi cetăţenii săi. Poporul Republicii Moldova ştie şi ţine minte acest lucru şi sunt sigură că nimeni nu va uita”, a declarat Zaharova, conform deschide.md, citată de news.ro.

Maia Sandu are cetățenie română

Zaharova a mai acuzat Chişinăul că propagă rusofobia şi că posturile de televiziune independente din Republica Moldova sunt zilnic intimidate, întrucât le este interzisă transmiterea buletinelor de ştiri ruseşti.

„Urmărim cu atenţie situaţia din Moldova. Cu regret observăm că Vestul continuă cu ajutorul autorităţilor de la Chişinău să bage ţara într-o campanie antirusească. Scenariul este asemănător cu cel care a fost în Ucraina, curăţarea spaţiului informaţional de părerile incomode, represiunea politică, rusofobie arzătoare, statutul de neutralitate, legături cu NATO.

Toate acestea le fac politicienii care s-au alimentat din hrănitoarea vestică. Noi am atras atenţia şi anterior la încălcarea drepturilor mass-media din Moldova, unde până în prezent este interzisă transmiterea buletinelor de ştiri ruseşti.

Vă explic de ce este important acest lucru. Sunt lăsate doar posturile TV care propagandă activ rusofobia, iar cele care echivalau acest fenomen anomal sunt distruse” a mai declarat purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe.

Zaharova consideră că actuala guvernare de la Chişinău este „temporară şi finanţată din bani străini şi că acuză Rusia de toate relele pentru a distrage atenţia de la problemele interne.

Președintele Republicii Moldova Maia Sandu are cetățenie română.

Reacția de la Moscova a venit după ce președinta Maia Sandu a declarat de 1 decembrie că este fericită să sărbătorescă Ziua Națională a României împreună cu românii din țară și de pretutindeni, precizând că țara noastră este foarte iubită peste Prut.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22