Obiectivul Rusiei: controlul Ucrainei

Armand Gosu | 16.09.2014

Pe aceeași temă

Înființarea Novorossiiei va fi semnul unui eșec al Rusiei, nicidecum al unui succes. Obiectivul Moscovei este să controleze întreaga Ucraină, nu doar jumătatea ei sudică și estică.

Armistițiul de la Minsk a fost posibil pen­tru că răspunde intereselor celor doi pro­ta­goniști, liderii de la Kiev și Moscova. Pe­tro Poroșenko avea nevoie de o pauză pen­tru a salva și a regrupa tru­pele și a evita ocuparea ora­șului port Mariupol, ca­re ar deschide rebelilor pro­ruși drumul spre Cri­meea, asigurând legătura terestră a Rusiei cu Peninsula Cri­meea. Vladimir Putin avea nevoie de armistițiu pen­tru a-și retrage trupele re­gulate din Donbass și pen­tru a recupera trupurile sol­daților ruși omorâți în Ucraina.

Dar acest armistițiu nu rezolvă obiectivele mari ale Rusiei. Moscova dorește o nouă Cons­tituție la Kiev, care să fixeze fede­ra­lizarea și finlandizarea țării vecine, ofi­cia­lizarea statutului limbii ruse și re­cu­noaș­terea anexării Crimeei.

Miza pentru Kremlin nu este controlul asu­pra Donbassului sau ruperea în două a Ucrainei. Moscova nu vrea doar fâșii din Ucrai­na, ea vrea întreaga Ucraină. Pentru că, fără Ucraina, proiectul Uniunii Ec­o­no­mice Euro-Asiatice, obiectivul lui Putin în acest al treilea mandat prezidențial, poa­­te eșua. Fără Ucraina în zona ei de in­fluență, Rusia rămâne o putere regională, cu ea in­tegrată în spațiul euro-asiatic de­vine un cen­tru mondial de putere, într-o lume mul­tipolară.

Ceea ce nu înseamnă că Rusia plănuiește anexarea Ucrainei, Kazahstanului și a ce­lor­lalte foste republici sovietice pe care vi­sează să le adune într-o Uniune Euro-Asi­a­tică. Chiar dacă ar cocheta cu ideea ane­xării, cum a făcut cu Cri­meea, punct strategic esen­țial pentru jocurile stra­te­gice din zona extinsă a Mă­rii Negre, Moscova în­țe­lege că acest lucru e prea com­plicat, militar, economic, po­litic. Iar Rusia n-are su­ficiente resurse pentru as­ta. Din punct de vedere militar, ocuparea Ucrainei ar putea fi un coșmar pen­tru Rusia, pentru că va declanșa un război de partizani. Iar economic, anexarea ar presupune niște costuri pe care Rusia nu poate să le suporte. Varianta ideală pentru Kremlin este prezența la Kiev a unui pre­ședinte prieten, cum a fost Viktor Ianu­kovici, care să ducă o „politică mul­ti­vectorială“, adică să ia bani din Vest, iar geopolitic să graviteze spre Est, în al cărui spațiu de civilizație va rămâne.

Cât despre proiectul Novorossiia, deo­cam­dată el este un instrument de șantaj, o sperietoare pentru Kiev și pentru Oc­cident. Pe scurt, Moscova amenință - nu ea direct, ci prin intermediari, de tipul spec­taculosului sociolog Aleksandr Du­ghin - Kievul cu secesiunea sudului și es­tului Ucrainei, unde și sunt concentrați etnicii ruși. Proiectul este plauzibil. No­vo­rossiia ar rezolva câteva probleme stra­te­gice: comunicarea terestră directă cu en­clava transnistreană, cu Peninsula Cri­me­ea, cu importanta zonă comercială Odes­sa, graniță pe brațul Chilia al Dunării, la câțiva zeci de kilometri de baza americană de la Kogălniceanu. Oricât de tentant ar fi pentru Moscova acest proiect, la Kremlin se înțelege că înființarea Novorossiiei va ru­pe în două Ucraina. Dar nu asta ur­mă­rește Rusia, cel puțin nu acum. Câtă vre­me Krem­linul poate ține întreaga Ucraină în zona ei de influență, de ce s-ar mul­țu­mi doar cu jumătate? Abia în cazul în care Ucraina s-ar apropia prea mult de Vest, atunci No­vorossiia devine o op­țiune pe ca­re Krem­linul ar putea fi tentat s-o ope­ra­țio­na­li­zeze. Dacă nu poate lua întreaga Ucraină, să ia măcar jumătate din ea. Dar asta pre­supune că Occidentul vrea să in­te­greze în spațiul său Ucraina. Ceea ce, deo­camdată, nu e cazul. Astfel că pro­iectul No­vorossiia a fost pus la congelator. Va fi dezghețat în cazul în care se va pune problema aderării Ucrainei la UE și, mai ales, la NATO.

Războiul cu Rusia a reinventat în fapt na­țiunea ucraineană. În mod paradoxal, na­ționaliștii ucraineni trebuie să-i fie re­cu­noscători lui Vladimir Putin. Această ma­șină infernală de propagandă rusească i-a transformat pe „frații“ ucraineni în cei mai teribili dușmani, în fasciști, naziști, vân­duți americanilor. Faptul că peste 80% din populația din Rusia sprijină po­litica președintelui Putin față de Ucraina este o garanție că două generații de ruși și ucraineni se vor urî de moarte. Riscul reluării luptelor este foarte mare. Suntem în plin război ruso-ucrainean nedeclarat. Iar războaiele nedeclarate sunt greu de oprit. Așa că va dura câțiva ani. Cel puțin un deceniu vor continua tensiunile po­li­tice dintre Kiev și Moscova. Chiar dacă Oc­cidentul nu e pregătit să integreze Ucrai­na, acest război va ține Kievul departe de proiectul euro-asiatic. Iar fără opera­ționa­lizarea proiectului euro-asiatic, planul Rusiei de a fi pol mondial de putere, ală­turi de SUA, UE, China, este sub un mare semn de întrebare. //

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22