Pe aceeași temă
La 26 august 2008, Dmitri Medvedev, presedintele Federatei Ruse, a semnat un decret prin care a recunoscut independenta regiunilor separatiste din Georgia, Abhazia si Osetia de Sud. Decizia presedintelui rus a survenit la o zi dupa ce camerele parlamentului de la Moscova s-au pronuntat in favoarea recunoasterii independentei celor doua enclave si a fost unanim condamnata de Occident. Printr-un comunicat al Casei Albe, presedintele George Bush a precizat ca "SUA condamna decizia presedintelui Rusiei de a recunoaste ca state independente regiunile georgiene ale Osetiei de Sud si Abhaziei. Aceasta decizie este contrara rezolutiilor Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite pe care Rusia le-a votat in trecut si nu respecta acordul de incetare a focului pe care presedintele Medvedev l-a semnat la 12 august". La randul sau, ministrul de Externe al Marii Britanii, David Miliband, a calificat actul lui Medvedev ca fiind "nejustificat si inacceptabil".
Decizia liderului de la Moscova a fost criticata si de statele membre G7 (Canada, SUA, Franta, Marea Britanie, Germania, Japonia si Italia) intr-un comunicat la 27 august. Ministrii de Externe ai celor 7 state au condamnat actiunile intreprinse de Rusia in Georgia si au subliniat ca actul de la 26 august "readuce in discutie angajamentul Kremlinului fata de pacea si securitatea din Caucaz". Recunoasterea independentei celor doua enclave este considerata de cele 7 state drept o incalcare a suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei si o incalcare a rezolutiilor Consiliului de Securitate. Ministrul de Externe al Italiei, Franco Frattini, a apreciat decizia Moscovei ca fiind "o agravare a unei situatii complicate". Jaap de Hoop Scheffer, secretarul general al NATO, a anuntat la 26 august ca Alianta respinge actul semnat de Medvedev si a cerut Rusiei "sa respecte integritatea si suveranitatea teritoriala a Georgiei".
Statele Baltice au condamnat pozitia Moscovei, pe care au calificat-o ca fiind contrara principiilor dreptului international cuprinse in Carta ONU sau in Actul Final de la Helsinki. Intr-un comunicat emis de Ministerul de Externe de la Bucuresti, se precizeaza ca Rusia a dispus "un act unilateral si lipsit de temei legal care este susceptibil sa afecteze si mai puternic situatia din zona, precum si perspectivele de reglementare durabila a conflictelor din regiune". Radoslaw Sikorski, ministrul de Externe al Poloniei, a afirmat intr-un interviu ca recunoasterea de catre Moscova a independentei celor doua regiuni echivaleaza cu o incercare din partea Rusiei de a deschide un conflict cu Occidentul. In opinia lui Sikorski, un astfel de conflict va fi pierdut de Rusia.
Franta, stat care detine presedintia rotativa a UE, a cerut prin vocea presedintelui Nicolas Sarkozy devansarea summit-ului UE planificat pentru 5 septembrie cu 4 zile. Cele mai importante teme de pe agenda summit-ului care se desfasoara la Bruxelles sunt relatiile UE-Rusia si acordarea de ajutor pentru Georgia.