Occidentul condamna decizia lui Medvedev

Ileana Racheru | 03.09.2008

Pe aceeași temă

La 26 august 2008, Dmitri Medvedev, presedintele Fe­deratei Ruse, a semnat un decret prin care a re­cu­nos­cut inde­pen­denta regiunilor separatiste din Georgia, Abhazia si Osetia de Sud. Decizia pre­se­dintelui rus a sur­venit la o zi dupa ce ca­merele parlamentului de la Mos­cova s-au pronuntat in favoarea recunoasterii in­de­pen­dentei celor doua enclave si a fost unanim con­dam­nata de Occident. Printr-un comunicat al Casei Albe, pre­se­dintele George Bush a precizat ca "SUA con­dam­na decizia presedintelui Rusiei de a recunoaste ca sta­te independente re­giu­nile georgiene ale Osetiei de Sud si Abhaziei. Aceasta decizie este con­tra­ra rezo­lu­tiilor Consiliului de Secu­ritate al Natiunilor Unite pe care Rusia le-a votat in trecut si nu respecta acor­dul de incetare a focului pe care pre­se­dintele Med­vedev l-a semnat la 12 august". La randul sau, mi­nistrul de Ex­ter­ne al Marii Britanii, David Miliband, a ca­­lificat actul lui Medvedev ca fiind "ne­jus­ti­ficat si inac­cep­tabil".

Decizia liderului de la Moscova a fost criticata si de sta­tele membre G7 (Ca­na­da, SUA, Franta, Marea Bri­ta­nie, Germa­nia, Japonia si Italia) intr-un comunicat la 27 au­gust. Ministrii de Externe ai celor 7 sta­te au condam­nat actiunile intreprinse de Rusia in Georgia si au su­bli­niat ca ac­tul de la 26 august "readuce in discutie an­­ga­ja­mentul Kremlinului fata de pa­cea si securitatea din Caucaz". Recu­noas­terea independentei celor doua en­cla­ve este considerata de cele 7 state drept o incalcare a suveranitatii si inte­gri­tatii teritoriale a Georgiei si o in­­cal­care a rezolutiilor Consiliului de Securitate. Mi­nis­trul de Externe al Italiei, Franco Frattini, a apreciat decizia Mos­covei ca fiind "o agra­vare a unei situatii com­pli­cate". Jaap de Hoop Scheffer, secretarul gene­ral al NATO, a anuntat la 26 august ca Alianta respinge actul sem­nat de Med­ve­dev si a cerut Rusiei "sa respecte in­te­gri­tatea si suveranitatea teritoriala a Geor­­giei".

Statele Baltice au condamnat pozitia Moscovei, pe care au calificat-o ca fiind contrara principiilor dreptului in­ter­national cuprinse in Carta ONU sau in Actul Final de la Helsinki. Intr-un comunicat emis de Ministerul de Ex­terne de la Bu­curesti, se precizeaza ca Rusia a dispus "un act unilateral si lipsit de temei le­gal care este susceptibil sa afecteze si mai puternic situatia din zona, pre­cum si perspectivele de reglementare du­­­rabila a conflictelor din regiune". Radoslaw Sikorski, mi­­nistrul de Externe al Poloniei, a afirmat intr-un interviu ca re­cu­noasterea de catre Moscova a indepen­dentei ce­lor doua regiuni echivaleaza cu o incercare din partea Ru­siei de a des­chide un conflict cu Occidentul. In opinia lui Si­korski, un astfel de conflict va fi pierdut de Rusia.

Franta, stat care detine presedintia ro­tativa a UE, a ce­rut prin vocea presedintelui Nicolas Sarkozy devan­sa­rea summit-ului UE planificat pentru 5 septembrie cu 4 zile. Cele mai importante teme de pe agenda summit-ului care se desfasoara la Bruxelles sunt relatiile UE-Rusia si acor­da­rea de ajutor pentru Georgia.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22