Pe aceeași temă
Noua fortă de securitate va fi formată din 300 de persoane și va putea fi trimisa pentru controlul granitelor atât in Uniunea Europeana cât și în alte părți ale lumii, transmite Reuters, conform Hotnews.
Intr-o scrisoare catre Parlament olandez, guvernul a spus ca forta va fi creata cat mai curand posibil, in scopul intaririi controalelor la frontierele Uniunii Europene, pentru a ajuta in criza migrantilor.
Forta va fi separata de contributia Olandei la Frontex, agentia care supervizeaza cooperarea dintre garzile de frontiera nationale la granitele externe ale Uniunii Europene.
***
Comisia Europeană a anunţat de asemenea, in luna decembrie a anului trecut, că va propune înfiinţarea unei agenţii care va avea scopul securizării frontierelor externe ale UE, prin intermediul unor forţe terestre şi navale. Aceste forţe vor putea desfăşura operaţiuni chiar dacă guvernul unui stat va avea obiecţii, fapt care ar transforma această măsură în cel mai mare transfer de suveranitate de la introducerea euro, relatează Reuters, conform Gandul.
Noua structură ar urma să aibă 1.000 de angajaţi permanenţi şi va putea să opereze şi în afara UE, de exemplu în statele balcanice cum ar fi Serbia sau să colaboreze pentru protejarea graniţelor cu ţări precum Turcia. Mai multe state membre intentioneaza sa se opuna acestei iniţiative.
Comisia urmăreşte ca, prin această lege, să constituie o nouă instituţie ale căror forţe să poată fi trimise la graniţele statelor membre ale UE, fără să mai fie nevoie de acordul respectivei ţări, aşa cum se procedează în prezent.
CE va publica marţi şi planul de suplimentare a forţelor Agenţiei Frontex, în urma unui angajament luat de Jean-Claude Juncker.
Mai mulţi oficiali europeni consideră că eşecul survenit în acţiunile de consolidare a frontierelor statelor membre ale UE va conduce la reintroducerea controalelor vamale în interiorul Uniunii. Franţa şi Germania susţin o lărgire a puterii UE asupra statelor membre, dar alte ţări din UE nu vor accepta usor propunerea care urmeaza a fi facuta la summitul de marţi. Italia a optat pentru o europenizare a graniţelor pentru a scădea costurile pe care asigurarea frontierei naturale - Marea Mediterană - le cere de la această ţară şi de la Grecia. „Această idee va fi contestată de majoritatea statelor membre”, a declarat un diplomat european. „Credem că o asemenea soluţie ar interveni prea adânc în structura internă a statelor membre”, a completat acesta. „Comisia ne testează limitele”, a afirmat un altul.
Germania şi Franţa, principalii susţinători
Germania şi Franţa sunt statele care susţin această idee, considerând că un control de la centru al graniţelor UE este cea mai bună soluţie în actuala situaţie. Membrii CE recunosc însă că aceasta initiativa va fi criticată de unele state: „Toată lumea susţine întărirea Agenţiei Frontex, însă când vine vorba despre o pază comună la frontiere, rămâne de văzut care vor fi reacţiile”.
Mai mulţi oficiali au admis că este posibil ca statele membre UE să promită suplimentarea forţelor proprii existente la graniţă, mai degrabă decât să accepte controlul de la centru. Mai mult, ei au declarat că măsurile existente acum, care pot scoate o ţară din acordurile Schengen dacă nu asigură conform standardelor frontiera UE, sunt suficiente.
Cum va funcţiona noua structură
Noul organism ar urma sa aiba 1000 de angajaţi permanenţi, mai mulţi decât are Frontex în prezent (400). Agenţia va beneficia de aproximativ 1500 de angajaţi de rezervă, care lucrează deja în organismele de frontieră naţionale din spaţiul Schengen şi care vor interveni în cazul în care va fi nevoie.
În mod normal forţele agenţiei ar interveni doar la cererea unui stat membru, însă, în unele situaţii, şi Comisia ar putea iniţia astfel de acţiuni. Un oficial al UE consideră ca un astfel de proiect ar trebui să treacă doar dacă are unanimitatea voturilor statelor membre, ceea ce nu crede că este posibil: „Eu nu cred că statele membre vor da un aviz pozitiv acestei propuneri”.