Pe aceeași temă
Rezoluția va oferi o legitimitate internațională sporită acestei operațiuni navale a Uniunii Europene, transmite Agerpres.
Potrivit diplomaților, Rusia, care se opunea folosirii forței în acest dosar, nu va bloca textul. Țările africane membre ale Consiliului (Angola, Ciad, Nigeria), reticente la început, au fost convinse printr-o scrisoare de autoritățile libiene internațional recunoscute care sprijină rezoluția.
CITITI SI: Criza refugiatilor: UE va ajuta țările din Balcani și vecinii Siriei
Pentru moment, operațiunea militară europeană nu poate fi extinsă la coastele Libiei, în lipsa unui acord din partea unui guvern libian de unificat. Libia este împărțită între două guverne și două parlamente rivale. ONU, care desfășoară acțiuni de mediere, speră că în scurt timp va fi alcătuit un cabinet de uniune națională.
Rezoluția va permite europenilor timp de un an să "inspecteze în largul mării dincolo de coastele Libiei nave pe care le suspectează serios că sunt utilizate" de traficanți pentru a transporta migranți din Libia. Navele vor putea fi distruse sau făcute inutilizabile, migranții găsiți la bordul acestora vor fi duși în Italia, iar traficanții vor fi judecați în Italia.
Peste 500.000 de migranți și refugiați, mai ales sirieni, au ajuns în Europa de la începutul anului. Peste 3.000 dintre aceștia s-au înecat încercând să traverseze Marea Mediterană spre Italia sau Grecia.