​ Parchetul European anchetează achiziția de vaccinuri împotriva Covid-19 în Uniunea Europeană

L. G. | 14.10.2022

Parchetul European (EPPO) confirmă că are în desfășurare o anchetă privind achiziția de vaccinuri Covid-19 în Uniunea Europeană.

Pe aceeași temă

„Această confirmare excepțională vine având în vedere interesul public extrem de ridicat. Nu vor fi făcute publice alte detalii în această etapă”, se arată într-un comunicat al instituției.

Comisia Europeană a încheiat până în prezent contracte pentru până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva COVID-19, potrivit datelor de pe site-ul Comisiei. Până pe 7 septembrie 2022 au fost livrate 1,7 miliarde de doze.

Mai mult de jumătate din cele 4,2 miliarde de doze cumpărate sau rezervate de UE sunt furnizate de asocierea americano-germană Pfizer-BioNTech. Prevederile cheie ale contractelor, în special preţurile, sunt confidenţiale, aspect care a fost criticat de membri ai Parlamentului European şi de ONG-uri.

Potrivit unor surse, ancheta vizează mai multe plângeri făcute în legătură cu achiziția de vaccinuri. Investigația Parchetului European ar viza atât modul în care Comisia Europeană ar fi realizat achiziția centralizată de vaccinuri, cât și achizițiile făcute ulterior de diverse țări de la Comisie.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FEUProsecutor%2Fposts%2Fpfbid04bBkWQbRvtwaxhKYnMUWQJEg7gEiPAaGAAvvTMBGBj9NoyzhayiTUPTokLzQXeh1l&show_text=true&width=500" width="500" height="482" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowfullscreen="true" allow="autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share"></iframe>

În urma unui articol publicat de New York Times în aprilie 2021 în care se scria că şefa Comisiei schimbase SMS-uri cu Albert Bourla în cadrul negocierilor privitoare la un contract de achiziţie de vaccinuri, un jurnalist a cerut Comisiei acces la mesajele respective şi la alte documente legate de aceste discuţii.

Executivul UE, care era mandatat să negocieze achiziţia de vaccinuri în contul statelor membre, a acceptat să-i transmită trei documente (un e-mail, o scrisoare şi un comunicat de presă), dar niciunul din SMS-uri.

Comisia a arătat că nu a păstrat SMS-urile, pentru că nu există această obligaţie, ele nefiind supuse regulilor de transparenţă datând din 2001 ale instituţiilor europene.

Și în România a fost contestată achiziția de vaccinuri. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în luna aprilie, că cineva trebuie să explice cum s-au cumpărat în timpul pandemiei de coronavirus 100 de milioane de vaccinuri de peste 700 de milioane de euro, pentru 15 milioane de oameni:

”Poate și în fața procurorilor” ar trebui să fie date explicațiile, a declarat șeful PSD.

Președintele Camerei Deputaților a transmis că nu înțelege de ce România a mai cumpărat 40 de milioane de doze de vaccin, deși avea în stocuri 65 de milioane de doze de ser anti-COVID-19.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22