Parlamentul de la Londra a decis să ceară Bruxelles-ului o amânare a datei limită pentru Brexit

Laurentiu Gheorghe | 15.03.2019

Cu doar 15 zile înainte de data în care Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europenă, camera Comunelor a respins joi seară un nou referendum și a decis să ceară amânarea Brexit-ului.

Pe aceeași temă

Astfel, Guvernul de la Londra va solicita Burruxelles-ului să amâne data limită până la care să părăsească Uniunea europeană până la 30 iunie. Aceasta, dacă parlamentarii rebeli din Partidul Conservator vor accepta până la urmă să voteze în favoarea acordului negociat de Theresa May până pe 20 martie.

În caz că acest lucru nu se va întâmpla, Parlamentul britanic îi solicită premierului să ceară Bruxelles-ului o prelungire și mai mare a termenului pentru noi negocieri. Theresa May a avertizat, însă, că Brexit-ul ar putea fi amânat sine die, deoarece ar depinde de aprobarea Bruxelles-ului pentru o nouă dată.

Însă, totul depinde de voința Uniunii Europene, care poate să aprobe sau să respingă această propunere.

O decizie va putea fi luată numai în unanimitate, la Summit-ul din 21 martie, de către cei 27 de șefi de state și de guverne, potrivit The Guardian.

Demersurile din această seară au fost făcute în contextul în care Parlamentul Marii Britanii a respins cu o majoritate clară ieșirea din Uniunea Europeană fără un acord de retragere. Cu tot acest vot, juriștii spun că opțiunea Brexit-ului fără acord, rămâne o opțiune dată de rezultatul referendumului, căreia parlamentarii nu i se pot opune.

Cu câteva ore înainte, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a îndemnat Regatul Unit să-şi schimbe poziţia, dacă vrea să obţină o „prelungire lungă” în vederea amânării datei divorţului cu Uniunea Europeană (UE), programat la 29 martie, relatează AFP, preluată de News.ro.

”În cursul consultărilor în vederea summitului european, eu îi voi sfătui pe cei 27 de membri aii UE să fie pregătiţi să acorde o prelungire lungă, dacă Regatul Unit acceptă să-şi regândească strategia Brexitului şi reuşeşte să degajeze un consens în jurul acestuia”, a anunţat Tusk pe contul său de Twitter.

Franţa nu susţine o scurtă amânare a Brexitului dincolo de data de 29 martie şi consideră că Regatului Unit i-ar reveni sarcina de a încerca să redeschidă negocierea acordul de retragere din UE respins de două ori de către parlamentul de la Londra, a declarat, joi, agenţiei Reuters un oficial din cadrul preşedinţiei lui Emmanuel Macron.

”În orice caz este clar că o scurtă extindere (a datei Brexitului) pentru a discuta din nou despre acordul de retragere nu intră în discuţie”, a indicat oficialul de la Palatul Elysee.

”Aşadar, vom avea fie un ”no-deal” (Brexit fără acord) acum, fie o schimbare a planurilor Londrei, dar pentru care deocamdată nu vedem niciun semn”, a adăugat el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22