Parlamentul European a adoptat directiva pentru salariul minim în UE

L. G. | 15.09.2022

Parlamentul European a adoptat, miercuri, directiva privind salariul minim în UE, care să „garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent”.

Pe aceeași temă

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 505 voturi pentru, 92 împotrivă și 44 de abțineri, o nouă legislație privind salariile minime adecvate în UE, care prevede, printre altele, că țările trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc permit lucrătorilor să aibă un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor.

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut. Legislația europeană, stabilită cu Consiliul European în luna iunie, are ca scop ameliorarea condițiilor de viață și de muncă ale angajaților din statele Uniunii Europene dar și promovarea progresului economic și social, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Noua legislație stabilește, în acest scop, cerințe minime pentru caracterul adecvat al salariilor minime prevăzute în legislațiile naționale sau în acordurile colective de muncă. Noua directivă ar trebui să se aplice tuturor lucrătorilor din UE care au un contract de muncă sau raporturi de muncă. Țările UE în care salariul minim este deja protejat exclusiv prin acorduri colective nu vor fi obligate să introducă aceste norme și nici să facă acordurile respective universal aplicabile.

Stabilirea salariului minim rămâne o prerogativă națională, însă statele membre trebuie să garanteze că salariile minime pe care le stabilesc le permit lucrătorilor un trai decent, ținând seama de costul vieții și de nivelul general al salariilor.

Pentru evaluarea caracterului adecvat al salariilor lor minime legale existente, statele membre pot să utilizeze ca referință un coș de bunuri și servicii la prețuri reale sau pot să le fixeze la 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu brut. Țările UE, obligate să creeze un sistem de punere în aplicare a legislației Potrivit noilor norme aprobate de europarlamentari, miercuri, negocierea colectivă la nivel de sector și la nivel intersectorial este un factor esențial în asigurarea unui nivel adecvat al salariului minim și, în consecință, trebuie încurajată și consolidată.

În țările în care negocierea colectivă acoperă mai puțin de 80% din lucrători, statele membre trebuie să stabilească, cu implicarea partenerilor sociali, un plan de acțiune pentru creșterea gradului de acoperire al acesteia. Textul convenit obligă țările UE să creeze un sistem de punere în aplicare, inclusiv o monitorizare fiabilă, controale și inspecții pe teren, pentru a asigura conformitatea și a combate subcontractarea abuzivă, activitatea independentă fictivă, nedeclararea orelor suplimentare sau creșterea intensității muncii.

„Situația actuală demonstrează încă o dată în mod clar că avem nevoie de un parteneriat social solid și funcțional în Europa. Politica nu poate oferi un răspuns cuprinzător la fiecare aspect al acestei crize”, a declarat raportorul german Dennis Radtke, din grupul PPE.

„Prețurile alimentelor, energiei și locuințelor sunt în creștere. Oamenii se străduiesc cu adevărat să facă față cheltuielilor de zi cu zi. Nu avem timp de pierdut, munca trebuie să aducă din nou beneficii. Această directivă stabilește standardele pentru cum ar trebui să arate un salariu minim adecvat. În același timp, oferim un impuls negocierilor colective, astfel încât mai mulți lucrători să fie mai bine protejați”, a spus și raportoarea olandeză Agnes Jongerius, din grupul S&D. Se preconizează ca acordul să fie aprobat oficial de Consiliul UE în septembrie, iar statele membre au apoi la dispoziție doi ani pentru a se conforma directivei. În iulie, membrii Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) au susținut acordul neoficial la care s-a ajuns cu Consiliul la 6 iunie 2022. Cele mai mari salarii minime sunt în Luxemburg, Irlanda și Germania, iar cele mai mici în Bulgaria, Letonia și Estonia. În UE, 21 din 27 de țări au salariu minim prevăzut de lege, iar în celelalte șase (Austria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia) nivelurile salariilor sunt determinate prin negocieri salariale colective.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22