Ping-pong în Hong Kong

Eliza Frâncu * | 07.10.2014

Pe aceeași temă

Aşa cum arată lucrurile acum, protestul din Hong Kong are şanse de aproape zero să-şi atingă principalul scop: vot democratic. Dar această primă manifestaţie de amploare, prin simplul fapt că e atât de neobişnuită în această zonă, reprezintă totuşi un prim pas spre democraţie.

Au trecut deja 25 de ani de la protestele sân­geroase din Tien An Men. Mulţi au văzut în Re­voluţia Umbrelelor din aceste zile de la Hong Kong un în­ce­put de „primăvară chi­ne­ză“. Au sperat să fie aşa. Nu are cum să fie. Bei­jingul nu îşi permite nici să intervină în forţă şi să rişte un nou Tien An Men, dar nici să stea deoparte ori să le dea pro­tes­tatarilor ceea ce cer. Aşa că joa­că ping-pong cu ideea de democraţie.

Pe de-o parte, îndeamnă la dis­cuţii, punând condiţia ca ni­­mic să nu se schimbe. Pe de altă parte, arătând lumii că permite to­tuşi proteste în regiunea cu statut special, Bei­jingul recurge la intimidări şi speră ca miş­ca­rea de protest să scadă în intensitate şi să moa­ră de la sine.

Deng Xiaoping, fostul lider chinez, promitea Hong Kongului că principiul „o ţară, două sis­teme“ va guverna relaţia regiunii cu China. Oa­menii din „regiunea administrativă spe­cia­lă“ au aşteptat 17 ani ca să vadă îndeplinită promisiunea sufragiului universal.

În 2017 ar fi trebuit să fie alegeri pentru şeful Executivului. Ce a oferit Partidul Comunist? O pro­punere care să permită votul universal, dar să menţină dreptul Beijingului să con­tro­leze procedurile de nominalizare, prin in­ter­me­diul unui comitet cu membri numiţi „de la centru“. Ceea ce, evident, distruge orice ilu­zie că ar fi un proces de­mo­cratic.

Aşadar, nu se va întâmpla în­să nici în 2017. Pentru foarte mulţi, sentimentul că nimic nu se va schimba s-a trans­for­mat în disperare. Iată de ce zeci de mii au ieşit în stra­dă să ceară schimbarea. Chiar dacă nu există şanse ca asta să se întâmple.

Dar protestele nu se referă doar la po­si­bi­li­tatea sufragiului, ci şi la faptul că, din 1997 şi până acum, liderii regiunii i-au dezamăgit con­tinuu pe locuitori, refuzând să facă cel mai mic efort pentru a proteja autonomia re­giunii administrative. Cu alte cuvinte, nici mă­car ce era deja pe hârtie nu a fost respectat, iar aceşti lideri locali au predat una câte una atribuţii către „centru“.

Ordinea politică va rămâne neschimbată. Re­voluţia Umbrelelor (în fapt, mai mult o miş­ca­re de tip Occupy decât o revoluţie în sensul cla­sic al termenului) nu are elementele unei revoluţii. Nu are practic nicio şansă să facă să se producă vreo schimbare politică radicală precum o cădere de guvern.

Protestatarii, în mare parte studenţi şi din ce în ce mai puţini pe zi ce trece, nu au nici spri­jinul autorităţilor locale, nici pe cel al poliţiei sau al armatei. Era de aşteptat şi ca oamenii să se sature de blocaje şi să îşi dorească să mear­gă din nou la muncă normal. În con­se­cinţă, mai degrabă „sfidare“ ar fi un termen mai potrivit pentru protestele din aceste zile.

Deocamdată, protestatarii au decis să ridice blocajele şi a rămas în stradă doar un nucleu dur. Iar dacă manifestanţii vor decide să ocu­pe clădiri oficiale, se vor găsi în ilegalitate, iar actele lor fi pasibile de pedeapsă în tribunale. De asemenea, dacă vor recurge la violenţă, me­todele Beijingului se vor schimba, de ase­menea, şi cel mai probabil se va recurge la forţă.

Pentru că problema deja nu mai priveşte doar Hong Kongul. La nivelul colosului chinez, a per­mite alegerea directă a unui şef local poa­te părea o schimbare politică măruntă. Însă pen­tru un regim autoritar, chiar şi un ase­me­nea gest riscă să însemne o dislocare im­por­tantă de autoritate. China şi noul său lider, Xi Jinping, nu îşi permit ca după Hong Kong să urmeze Taiwanul sau, şi mai grav, să se tre­zească cu vreo cerere de autonomie din par­tea uigurilor. Pe de altă parte, era evident că Beijingul va încerca să controleze cât mai strâns regiunea, în ciuda tuturor tratatelor, le­gilor, promisiunilor. Până la urmă, e vorba de al treilea centru financiar internaţional.

Era treaba liderilor locali să nu cedeze be­ne­fi­ciile obținute. Liderul local, Leung Chun-ying, e sprijinit (pentru moment) de Beijing in­fle­xibil. Leung vorbeşte, în termenii dictaţi de Bei­jing, despre „Visul chinez“, o aluzie la re­do­bândirea strălucirii imperiului chinez. Noua pu­tere de la Beijing, stimulată şi de o creştere eco­nomică încă importantă, ar putea recurge la o nouă campanie globală în acest sens. Ide­ea pare în mare parte aceeaşi: concentrarea de putere, inclusiv economică, poate duce la „împliniri măreţe“. Cu alte cuvinte, „Visul chi­nez“ se bazează pe ide­ea că un stat puternic şi o creştere eco­no­mi­că sunt mai importante decât democraţia şi drepturile omului.

Strategia Beijingului în Hong Kong se va în­che­ia probabil cu decizia de a renunţa la ac­tualul şef al Executivului pentru că nu a reuşit să menţină ordinea. Dar va aştepta un timp, pen­tru a nu lăsa impresia că protestele func­ţio­nează şi că se pot solda cu schimbări po­litice.

Aşa cum arată lucrurile acum, protestul are şan­se de aproape zero să-şi atingă principalul scop: vot democratic. Dar această primă ma­ni­festaţie de amploare, prin simplul fapt că e atât de neobişnuită în această zonă, re­pre­zintă totuşi un prim pas spre democraţie.

* Eliza Frâncu este jurnalist la RFI.

CITIȚI ȘI

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22