Pe aceeași temă
"Moldova se confruntă cu diverse provocări – în special corupţia şi vulnerabilitatea sistemului bancar (...) Iar Moscova pare dornică să adauge probleme suplimentare, hărţuindu-ne deputaţii în aeroporturile ruseşti, ca parte a campaniei de împiedicare a anchetei moldoveneşti împotriva unor persoane corupte din Rusia care au folosit băncile noastre pentru a spăla miliarde de dolari", a declarat Plahotniuc în interviul acordat Daily Caller, preluat și tradus integral pe pagina politicianului.
El susţine că Republica Moldova rămâne fermă pe calea democraţiei şi a reformelor, în pofida mai multor impedimente din exteriorul ţării.
"Republica Moldova are o graniţă de 747 mile (1.200 kilometri) cu Ucraina, care are conflictul binecunoscut cu Moscova în privinţa anexării Crimeii în 2014. Noi, de asemenea, avem un conflict teritorial într-o zonă a Moldovei numită Transnistria, o fâşie de teritoriu de-a lungul frontierei cu Ucraina, unde separatiştii sunt susţinuţi de circa 1.500 de militari ruşi. Acest lucru creează o situaţie delicată, de care preşedintele prorus Igor Dodon ar putea să se folosească pentru a dezbina cetăţenii", a spus Vlad Plahotniuc.
Liderul Partidului Democrat a mulţumit SUA pentru că "sunt alături de Moldova cu răbdare şi hotărâre" şi a subliniat că "Republica Moldova este în căutare de oportunităţi pentru a aprofunda legăturile cu Vestul, inclusiv cu Congresul SUA, cu noua Administraţie Donald Trump şi cu mediul de afaceri american".
La începutul lunii aprilie, Ucraina şi Republica Moldova au întreprins o operaţiune comună de dejucare a unei tentative de asasinare a lui Vlad Plahotniuc. Conform procurorilor moldoveni, cei care urmau să execute asasinatul, prin intermediul unui atac armat, au primit un avans de 100.000 de dolari şi ar fi trebuit să mai primească 100.000 de dolari, scrie Mediafax.