Pe aceeași temă
E vorba despre planul privind o integrare fiscala a zonei euro, scrie Deutsche Welle. Plan care ar urma sa creeze o noua diviziune in Europa, si asa macinata de tensiuni.
“Planul celor 5”, asa cum arata DW, vizeaza o initiativa pentru o uniune politica mai avansata a celor 19 state care folosesc moneda unica europeana. Cei cinci presedinti care au stat la baza acestui plan sunt Jean-Claude Juncker (presedintele Comisiei Europene), Donald Tusk (presedintele Consiliului European), Jeroen Dijsselbloem (seful Eurogrupului), Mario Draghi (presedintele Bancii Centrale Europene) si Martin Schulz (presedintele Parlamentului European).
Initiativa avuta in vedere de decidentii europeni vizeaza un plan pe zece ani, in trei etape: pregatirea politica a statelor vizate, constituirea unei trezorerii a zonei Euro si a unui supra-minister de finante si, intr-un final cel tarziu in 2025, ar urma sa apara efectiv doua Europe: nucleul integrat fiscal si o parte a continentului ramasa afara, cu posibilitatea ulterioara sa adere la nuclerul central.
Londra complica planul
Ideea a fost lansata si dezvoltata de-a lungul timpului, pe parcus ce liderii UE au realizat pericolul instabilitatii euro. Cel mai recent episod a fost semnalat prin criza greceasca din vara lui 2015, europenii intelegand ca moneda unica nu poate functiona fara o trezorerie comuna si o politica fiscala unificata.
Totusi, calculul politic e sensibil deranjat de pozitia Londrei. Recunoscuta ca parte indispensabila a constructiei europene, capitala britanica ramane reticenta fata de ideea de moneda comuna, englezii avand de altfel o foarte solida lira sterlina proprie.
Iar, in conditiile in care Regatul Unit pregateste un referendum privind apartenenta la UE, o Londra ramasa in afara integrarii fiscale ar da planurile continentului peste cap. Britanicii pot reprezenta o viabila alternativa la binomul franco-german pentru statele est-europene nemultumite, mai ales in actualele conditii de securitate regionala, stiut fiind faptul ca Marea Britanie reprezinta cel mai de incredere aliat al americanilor in Europa.
Iar recenta stare conflictuala dintre Statele Unite si Rusia poate duce la o noua diviziune pe continentul european: axa Paris-Berlin si Washington-Londra-Estul Europei (cu Bucuresti si Varsovia in cap de linie)