Pe aceeași temă
Analiștii estimează că din sectorul financiar va fi scos mai bine de un miliard de dolari anual, bani care ar urma să meargă spre creşterea alocaţiilor pentru copii, potrivit legii.
Băncile listate pe bursa de la Varşovia şi-au pierdut deja un sfert din valoarea de piaţă anul trecut, ceea ce marchează practic cea mai mare scădere de după 2008.
Dincolo de lumea indicilor bursieri însă, bancherii spun că dacă această taxă le lasă mai puţini bani pe mână, nu prea au cum să dea mai departe mai mulţi bani sub formă de credite.
Partidul Lege şi Justiţie a câştigat anul trecut cu un program care promitea, printre altele, să taxeze mai puternic sectorul financiar pentru a finanţa cu acei bani sistemul de ajutoare sociale.
***
Intr-o mutare fara precedent, Comisia Europeana a decis miercuri sa lanseze o ancheta asupra situatiei statului de drept din Polonia. E primul pas catre activarea unor posibile sanctiuni asupra Varsoviei, daca vor fi constatate violari ale principiilor democratice.
Prim-vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans, a facut anuntul in fata presei. Oficialul a vorbit despre o “ancheta preliminara” ce a fost decisa in unanimitate de catre toti cei 28 de membri ai Executivului comunitar, pentru “a fi clarificate faptele intr-o maniera obiectiva” si pentru “a incepe un dialog cu autoritatile poloneze fara a avea prejudecati asupra pasilor urmatori”, transmite Politico.
“Scopul nostru este sa rezolvam aceste chestiuni. Nu urmarim sa intram intr-o polemica”, a explicat Timmermans. Prim-vicele Comisiei Europene a iesit in fata presei dupa o intalnire cu usile inchise la care au participat comisarii cabinetului Juncker, intalnire la care a fost supusa discutiei o eventuala investigatie aprofundata pentru posibile violari ale normelor democratice ale Uniunii Europene.
Timmermans a explicat ca Executivul comunicat va declansa primul pas al procedurii statului de drept, ce ar urma sa investeasca Comisia cu raspunderea de a face o evaluare oficiala asupra Poloniei. E prima data cand acest mecanism de salvgardare este activat, ca parte a unui proces ce a fost instituit in 2014 si prin care Bruxellesul urmareste sa verifice respectarea regulilor jocului democratic in statele membre. Pasii urmatori prevad o recomandare si o urmare a recomandarii, in cazul in care este sesizata o “amenintare sistemica” la statul de drept intr-un stat UE.
In replica, Varsovia acuza o intruziune in treburile interne ale tarii. Ministrul polonez pentru Afaceri Europene, Konrad Szymanski, a spus in cursul zilei de miercuri ca, prin actiunea sa, Comisia Europeana “risca sa se implice in dezbaterea politica interna” a tarii sale. Totusi, oficialul polonez a subliniat ca Varsovia este “incantata” sa vada ca Bruxellesul este interesat in a avea un “dialog bun” cu Polonia. “Suntem dispusi sa furnizam explicatii si informatii care pot fi necesare pentru a fi inteleasa situatia din Polonia”, a spus Szymansky, potrivit sursei citate.
Mirajul iliberalismului
Promulgarea unei controversate legi a presei, in Polonia, atrage critici dure. Masurile luate de Guvernul de la Varsovia sunt in contradictie cu democratia, sustine presedintele Federatiei Europene a Jurnalistilor.
Masurile luate de noua putere de la Varsovia sunt in contradictie cu pluralismul mass-media, cu independenta presei publice si cu democratia, si se opun valorilor fundamentale ale Uniunii Europene, crede seful Federatiei Europene a Jurnalistilor. Mogens Blicher Bjerregard i-a adresat o scrisoare comisarului european pentru societate si economie digitala, Gunther Oettinger, cu privire la noua lege privind serviciile publice de radio si televiziune din Polonia, potrivit Agerpres.
Nici la nivel international semnalele nu sunt foarte incurajatoare. Devine din ce in ce mai vizibila apropierea Varsoviei de problematica Ungarie condusa de “iliberalul” Viktor Orban. Potrivit AFP, citata de Hot News, premierul maghiar a amenintat in 8 Ianuarie cu exercitarea dreptului de veto in fata oricarei posibile sanctiuni europene la adresa Poloniei.
"Uniunea Europeana nu ar trebui sa aplice niciun fel de sanctiuni impotriva Poloniei, deoarece acest lucru cere unanimitate si Ungaria nu va sprijini niciodata vreun fel de sanctiuni impotriva Poloniei", a spus Orban, la postul public de radio, semnalizand o apropiere a celor doua state. Liderul partidului de guvernare PiS (Lege si Justitie), Jaroslaw Kaczynski, vorbinea inca din Octombrie anul trecut despre intentia Varsoviei de a se apropia de Budapesta, actiune aflata in curs de realizare.