Pe aceeași temă
"Considerăm că această decizie trebuie revizuită, fără să ignorăm faptul că un asemenea demers poate fi dificil și dureros", au menționat președinții Andrzej Duda et Petro Poroșenko într-un text comun publicat după o întrevedere avută la Varșovia, transmite Agerpres care citeaza AFP.
In urma cu doua zile, Comisia Europeană a autorizat Gazprom să utilizeze gazoductul Opal la o capacitate de 80%, față de nivelul de 50% stabilit anterior.
Ce este gazoductul Opal
Gazoductul Opal este deținut de o filială germană a Gazprom, Wingas.
Opal livrează Cehiei - prin Germania - gaze rusești aduse prin gazoductul Nord Stream care traversează Marea Baltică.
În protestul lor de vineri, presedintele Poloniei Andrzej Duda si cel al Ucrainei, Petro Poroșenko, spun cu sententiozitate ca vor apăra interesele comune ale Poloniei și Ucrainei prin toate "mijloacele legale adecvate", fără să le defineasca si sa spuna daca se vor adresa cumva justiției europene.
Cei doi sefi de stat avertizeaza ca decizia Comisiei Europene contravine prevederilor acordului de asociere a Ucrainei la UE si submineaza securitatea energetică a UE, cu riscrul crearii unei "perturbări evidente a transportului gazelor între Polonia și Ucraina și de reorientare a fluxurilor către alte state".
Ei mai spun ca decizia in favoarea Gazprom nu face decat sa incurajeze, de fapt, construcția gazoductului Nord Stream 2, inițiativă la care si Polonia si Ucraina s-au opus.
Duda si Porosenko cred ca decizia Comisiei Europene nu face decat sa-i incurajeze pe "simpatizanții Rusiei în statele membre și în instituțiile UE."
Porosenko a anuntat ulterior ca Ucraina si Polonia vor demara constructia unui interconector de gaze care va permite Ucrainei sa primeasca gaze din Europa.