Pe aceeași temă
Guvernul de la Kiev a cerut insistent să primească tancuri grele, în special de tip Leopard 2 de fabricație germană, pentru a străpunge liniile de apărare rusești și lanseze o contraofensivă pentru eliberarea teritoriului ocupat de trupele rusești.
Presiunile asupra Berlinului - care trebuie să aprobe reexporturile tancurilor de producție proprie - au crescut la întâlnirea miniștrilor de Externe ai UE desfășurată luni la Bruxelles. Ministrul de Externe al Letoniei a declarat că „nu există argumente reale” pentru ca tancurile Leopard 2 să nu pot fi livrate în Ucraina.
Problema tancurilor a dominat discuțiile recente dintre aliații occidentali cu privire la cât și ce fel de ajutor militar ar trebui să acorde Ucrainei, pentru a respinge invazia rusă.
Ministrul de Externe al Germaniei a lăsat să se înțeleagă duminică că Berlinul va aproba astfel de transferuri, declarând că Berlinul nu se va opune dacă Polonia ar dori să livreze tancuri de fabricație germană în Ucraina.
Se crede că ambele părți angrenate în conflictul armat plănuiesc ofensive de primăvară pentru a ieși din impasul unui război de uzură purtat în estul și sudul Ucrainei. Luptele actuale se concentrează pentru cucerirea orașului Bahmut din estul țării, unde mercenarii grupării Wagner și forțele ucrainene se blochează reciproc.
Între timp, președintele Volodimir Zelenski se confruntă cu un scandal de corupție care ar putea diminua dorința Occidentului de a-i mai acorda ajutoare în aceeași măsură ca până în prezent, scrie Reuters.
Un ziar ucrainean a scris despre faptul că armata ucraineană „beneficiază” de alimente la prețuri mult umflate, iar un ministru adjunct din guvernul de la Kiev și-a dat demisia după ce a fost demarată o investigație în urma acuzațiilor că ar fi acceptat mită, contra aprobării unor contracte.
Undă verde Leopard 2?
Oficialii ucraineni le-au cerut de luni de zile aliaților occidentali să le livreze tancuri Leopard, dar Germania s-a abținut să le trimită sau să permită altor țări NATO să le reexporte.
După contraofensiva ucraineană din a doua jumătate a anului 2022, liniile frontului au fost în mare parte înghețate timp de două luni, în ciuda pierderilor mari în oameni și armament suferite de ambele părți. Ucraina spune că tancurile occidentale le-ar oferi trupelor sale terestre mobilitatea, protecția și puterea de foc pentru a străpunge liniile defensive rusești și a forța retragerea trupelor rusești.
Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, a cărui țară susține puternic Ucraina, a declarat luni că Varșovia va cere Germaniei permisiunea de a reexporta tancuri în Ucraina.
Dar el a adăugat: „Chiar dacă nu am obține această aprobare... ne-am transfera în continuare tancurile împreună cu altele furnizate de alte state în Ucraina. Condiția pentru noi în acest moment este să construim cel puțin o coaliție".
Aliații occidentali au promis armament de miliarde de dolari pentru Ucraina săptămâna trecută, dar nu au reușit să convingă Germania să-și ridice dreptul de veto privind furnizarea tancurilor Leopard 2.
Într-o aparentă schimbare a poziției Germaniei, ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat duminică că guvernul său nu va bloca Polonia dacă încearcă să livreze Ucrainei din tancurile Leopard pe care le deține. Ajunsă luni la Bruxelles, Baerbock a refuzat să detalieze aceste comentarii sau să spună dacă a vorbit în numele întregului guvern. Ea a spus că este important să „facem tot ce putem pentru a apăra Ucraina”.
Partidul social-democrat al cancelarului Olaf Scholz susține că Occidentul ar trebui să evite mișcările bruște care ar putea duce la escaladarea războiul. Dar un număr de aliați resping această poziție, spunând că Rusia este deja pe deplin angajată în războiul împotriva Ucrainei.
„În acest moment, nu există argumente valabile contra furnizării de tancuri grele”, a declarat ministrul de Externe leton Edgars Rinkevics. „Argumentul escaladării nu funcționează, pentru că Rusia continuă să escaladeze”.
Ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis a spus că livrările de tancuri nu ar mai trebui întârziate nicio zi, în timp ce ministrul de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a spus că Rusia ar putea câștiga războiul dacă europenii „nu ajută Ucraina cu ceea ce au nevoie acum”.
Parlamentarii americani presează Administrația Biden să exporte tancuri de luptă M1 Abrams în Ucraina, spunând că și un număr simbolic i-ar determina pe aliații europeni să facă același lucru.
Marea Britanie a anunțat că va furniza Ucrainei 14 tancuri Challenger 2, iar președintele francez Emmanuel Macron a declarat că nu exclude posibilitatea de a trimite Ucrainei tancuri Leclerc.
Modelul Leopard 2 este considerat cea mai bună opțiune pentru Ucraina, deoarece sunt disponibile pe scară mai largă decât tancurile britanice și franceze și folosesc mai puțin combustibil decât M1 Abrams americane care folosesc kerosen pentru motorizarea cu turbopropulsor.
Kremlinul amenință
Kremlinul a avertizat luni că neînțelegere din Europa cu privire la furnizarea de tancuri către Kiev au arătat că există o „nervozitate” tot mai mare în cadrul alianței militare NATO.
„Dar, desigur, toate țările care participă, direct sau indirect, la pomparea armelor în Ucraina și la ridicarea nivelului tehnologic al acesteia poartă responsabilitatea” pentru continuarea conflictului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
La întâlnirea miniștrilor de externe ai UE se discută, de asemenea, creșterea ajutorului militar pentru Ucraina. Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a spus că speră că se va aproba un nou pachet de sprijin de 500 de milioane de euro.
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, aflat într-o vizită în Africa de Sud, a declarat că Ucraina respinge negocierile de pace și, cu cât sprijinul militar va continua, cu atât va fi mai greu să se încheie războiul.
Rusia a spus în repetate rânduri că este deschisă la discuții, dar Ucraina și Statele Unite spun că nu văd niciun semn de la Moscova că ar lua în serios negocierile și bănuiesc că încearcă doar să câștige timp pentru s-și regrupa trupele după o serie de înfrângeri.
Tot luni, serviciul rus de informații externe (SVR) a acuzat Ucraina că depozitează arme furnizate de Occident pe teritoriul centralelor nucleare.