Premiera: NYT a publicat pe prima pagina un editorial. Se cere interzicerea armelor de foc

Iulian Popescu | 06.12.2015

The New York Times a publicat sambata un editorial pe prima pagină, pentu prima data din 1920, editorial in care echipa redactionala pledeaza pentru interzicerea dreptului civililor de a detine o arma de foc.

Pe aceeași temă

 

Publicarea acestui editorial vine in contextul atacului armat din California, unul dintre multele multele incidente de acest fel care au avut loc in SUA si a caror frecventa creste.

 

Editorialul este intitulat "End the Gun Epidemic" ("Puneti capat epidemiei armelor de foc"), iar autorii ii ataca pe politicieni si le cer sa interzica posesia de anumite arme pentru civili, scrie Hotnews, care preia Yahoo News.

 

"Faptul ca civilii pot cumpara in mod legal arme concepute pentru a ucide oameni cu viteza si eficienta brutale provoaca indignare morala si rusine nationala", se arata in editorial.

 

Materialul a fost publicat online vineri noaptea iar sambata a aparut si pe prima pagina a prestigioasei publicatii.

 

In editorial, NY Times arata ca este corect ca autoritatile sa ancheteze daca atacul armat de saptamana aceasta este un act de terorism fiind conectat cu terorismul international, insa, "atentia si mania americanilor ar trebui sa fie, de asemenea, directionata catre liderii alesi a caror datorie este sa ne tina in siguranta dar care pun mai multa valoare pe banii si puterea politica a unei industrii dedicate profitului din raspandirea nestingherita a si mai multor arme de foc purernice".

 

"Politicienii instiga viitorii ucigasi prin crearea unor piete de desfacere a armelor, iar cei care voteaza le permit politicienilor sa-si pastreze slujbele", se mai arata in editorial.

 

"Chiar si in era digitala, prima pagina ramane un mod incredibil de dur si de puternic sa aduci la suprafata chestiuni care necesita atentie. Si ce subiect este mai important decat esecul natiunii noastre de a-si proteja cetatenii?", arata publisherul NY Times, Arthur Sulzberger Jr.

 

"Sunt multe decenii de cand The Times a publicat un editorial pe prima pagina. Facem acest lucru astazi pentru a livra un mesaj puternic si vizibil de frustrare si anxietate privind incapacitatea tarii de a pune capat nenorocirii reprezentate de armele de foc", sustine Sulzberger Jr, citat de Hotnews.

 

Amintim ca in atacul armat comis miercuri in oraselul californian San Bernardino 14 persoane si-au pierdut viata iar 21 sunt ranite.

 

Atacul din San Bernardino

 

Atacul comis de Syed Rizwan Farook (28 de ani) şi de partenera lui Tashfeen Malik (27 de ani) s-a soldat cu 14 morţi şi 21 de răniţi, fiind cel mai grav înregistrat în Statele Unite în ultimii trei ani. Cei doi autori ai atacului au murit în confruntările cu poliţia.
 
 
"Syed Rizwan Farook devenise radicalizat şi avea legături cu indivizi investigaţi de FBI pentru terorism internaţional", a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial din cadrul serviciilor de securitate americane citat de CNN. Conform specialiştilor, radicalizarea individului probabil a avut o contribuţie importantă în atacul care este posibil să fi fost generat de pierderea locului de muncă. 
 
 
Farook, care călătorise de mai multe ori în Arabia Saudită, discutase prin telefon şi pe site-uri de socializare cu indivizi din străinătate suspectaţi de terorism. "Toate aceste elemente par să fi avut un rol important în comiterea atacului, dar nu ştim încă exact despre ce este vorba", a explicat un oficial citat de Fox News. În apartamentul presupuşilor autori ai atacului au fost găsite numeroase arme de foc, 5.000 de gloanţe şi 12 dispozitive explozive artizanale, a declarat Jarrod Burguan, şeful Poliţiei regionale. "Încă nu cunoaştem mobilul atacului. Dar cei doi autori erau bine echipaţi şi ar fi putut comite un alt carnagiu", a precizat Burguan.
 
 
Atacul ar putea avea caracter terorist, dar motivaţiile criminalilor nu au fost încă stabilite, a afirmat preşedintele Statelor Unite, Barack Obama. "Încă nu ştim amploarea planurilor atacatorilor, nici motivaţiile acestora", a declarat joi Barack Obama, precizând că Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI) încă cercetează circumstanţele producerii atacului. "Ipoteza unui act terorist rămâne incertă, nu ştim nimic clar. Există această posibilitate", a adăugat liderul de la Casa Albă, explicând că un alt motiv ar putea fi o dispută după pierderea unui loc de muncă. 
 
 
Paisprezece persoane au fost împuşcate mortal, iar alte 21 au fost rănite în incidentul armat din oraşul californian San Bernardino. Atacul a avut loc în sala de conferinţe a unui centru pentru tratarea persoanelor cu deficienţe cognitive (Inland Regional Center) aflat în zona Waterman din San Bernardino, un orăşel de 200.000 de locuitori situat la 100 de kilometri est de Los Angeles.
 
 
Presupuşii autori ai atacului - Syed Rizwan Farook şi partenera sa Tashfeen Malik - au fost împuşcaţi mortal în confruntări cu poliţia. Farook, în vârstă de 28 de ani, era cetăţean american, dar călătorise de mai multe ori în Arabia Saudită.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22