Premierul Finlandei, carismatica Sanna Marin, și-a recunoscut înfrângerea în alegerile legislative

L. G. | 03.04.2023

Partidul de dreapta, Coaliția Națională (NCP) a câștigat alegerile parlamentare de duminică din Finlanda, urmat de populiștii Partidului Finlandez. Social-democrații Sannei Marin au venit pe locul trei.

Pe aceeași temă

Liderul Partidului Coaliția Națională, de dreapta, Petteri Orpo, câștigător al alegerilor legislative din Finlanda, este principalul favorit pentru a ocupa funcția de premier în locul Sannei Marin, care și-a recunoscut înfrângerea, după ce Partidul Social-Democrat s-a clasat pe locul al treilea în preferințele electoratului.

NCP ar urma să dețină 48 din cele 200 de locuri în parlament, Partidul Finlandez, naționalist, locul doi la alegerile de duminică, ar urma să aibă 46 de locuri, iar social-democraţii Sannei Marin 43 de locuri. Rezultatele parțiale sunt după numărarea a peste 98 la sută din voturile exprimate.

„Este o victorie mare”, a spus Petteri Orpo, liderul NCP în vârstă de 53 de ani. “Vom începe negocierile pentru formarea unui nou guvern”, a adăugat el. Negocierile se anunță a fi deosebit de dificile, primele două partide, neîntrunind majoritatea de peste 50% din voturi, fiind necesară cooptarea unui al treilea partener pentru a forma o coaliție de guvernământ.

Sanna Marin şi-a recunoscut înfrângerea: „Felicitări câştigătorului alegerilor, felicitări Coaliţiei Naţionale, felicitări Partidului finlandez. Democraţia şi-a spus cuvântul”, a afirmat ea.

Liderul partidului care câştigă alegerile obţine în mod normal şi postul de premier, cu condiţia de a reuşi să reunească o majoritate în parlament.

„Avem cel mai mare mandat”, a spus liderul NCP, Petteri Orpo, un partid caracterizat drept pro-busines, într-un discurs adresat propriilor susținători, promițând că „reparăm Finlanda” și economia acesteia.

El va avea prima șansă să formeze o coaliție pentru a obține majoritatea în parlament, deoarece era de așteptat ca epoca lui Sannei Marin ca prim-ministru să se încheie, din cauza înrăutățirii situației economice.

Populară în străinătate, acasă, Sanna Marin și-a deluzionat electoratul printr-o seamă de acțiuni controversate.

„Am câștigat mai mult sprijin, am câștigat mai multe locuri (în parlament). Este o realizare excelentă, chiar dacă nu am terminat astăzi pe primul loc”, a spus premierul într-un discurs adresat membrilor partidului.

Marin, în vârstă de 37 de ani, cel mai tânăr prim-ministru din lume când a preluat mandatul în 2019, este considerată de fanii din întreaga lume un model pentru noii lideri progresiști, însă acasă s-a confruntat cu critici pentru apariția ei la unele petreceri și pentru majorarea cheltuielilor publice ale guvernului său.

Deși rămâne foarte populară în rândul multor finlandezi, în special printre tinerii moderati, ea i-a antagonizat pe unii conservatori cu cheltuielile generoase pentru sistemele de pensii și educație.

NCP a condus în sondaje timp de aproape doi ani, deși liderul său a nu fost foarte vizibil în ultimele luni. El promis că va reduce cheltuielile publice și va stopa creșterea datoriei publice, care a ajuns la puțin peste 70% din PIB după ce Marin a preluat mandatul în 2019.

Orpo a acuzat-o pe Sanna Marin că erodează reziliența economică a Finlandei într-un moment în care criza energetică a Europei, provocată de războiul Rusiei în Ucraina și politicile climatice, a lovit puternic țara și a crescut costul vieții.

Orpo a declarat că va negocia cu toate grupurile parlamentare pentru a obține o majoritate în parlament, în timp ce Marin a spus că social-democrații ei ar putea guverna cu PCN, dar nu vor intra la guvernare alături de Partidul Finlandez, considerat de stânga ca fiind de extremă dreapta.

Liderul PCN, care a spus că partidul nu exclude o cooperare cu orice altă formațiune politică, este de așteptat să înceapă să formeze un nou guvern de coaliție, un proces care ar putea dura câteva săptămâni.

El ar putea încerca să formeze o coaliție „albastru-negru”, de dreapta, cu populiștii „Finlandezi” plus unul sau mai multe partide mai mici, dar ar putea decide, de asemenea, să urmărească o alianță „albastră-roșie” cu stângiștii de la SDP și aliații lor, o combinație pe care analiștii o consideră ca fiind cel mai probabilă, în ciuda diferențelor ideologice semnificative.

Sarcina lui este îngreunată de faptul că SDP și două dintre formațiunile actualei coaliții de stânga formată din cinci partide, Verzii și Alianța de Stânga, au exclus deja orice alianță cu finlandezii, pe care Sanna Marin a numit-o „clar rasistă” în timpul campaniei.

Dintre celelalte două partide, Partidul Popular Suedez – un partid moderat care reprezintă finlandezii vorbitori de limbă suedeză, fără legătură cu partidul suedez de extremă dreaptă cu același nume – a spus, de asemenea, că este „foarte puțin probabil” să se asocieze cu partidul de extremă dreaptă.

Orpo, un fost ministru de finanțe în vârstă de 53 de ani, a declarat că solidaritatea țării nordice cu Kievul va rămâne puternică pe durata mandatului său.

„În primul rând pentru Ucraina: suntem alături de tine”, a declarat Orpo pentru Associated Press anunțul victoriei NCP. „Nu putem accepta acest război groaznic. Și vom face tot ce este necesar pentru a ajuta Ucraina, poporul ucrainean pentru că ei luptă pentru noi. Acest lucru este clar”, a adăugat el.

„Și mesajul către [președintele rus Vladimir] Putin este: plecați din Ucraina pentru că veți pierde”, a mai spus Orpo.

Scopul principal al Partidului finlandez, populist, plasat pe al doilea loc în preferințele electoratului, este de a reduce, ceea ce liderul său Riikka Purra a numit imigrația „dăunătoare” din țările în curs de dezvoltare din afara Uniunii Europene. De asemenea, el solicită politici de austeritate pentru a reduce deficitul bugetar, o poziție pe care o împărtășește cu NCP.

Cea mai notabilă dintre acțiunile de politică externă a lui Marin a fost efortul ei, împreună cu președintele Sauli Niinisto, pentru ca țara să își schimbe politica de neutralitate, căutând aderarea la NATO în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei.

Acest proces este acum practic finalizat finalizat, Finlanda fiind așteptată să se alăture în câteva zile alianței Nord Atlantice, după ce toți cei 30 de membri ai NATO au aprobat cererea de aderare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22