Pe aceeași temă
Aleksandar Vucic a criticat, vineri, Tribunalul Penal Internațional (TPI) de la Haga drept o instanță cu un rol politic care a eșuat în încercarea de a reconcilia situația din Balcani. TPI are un rol “mai degrabă politic, decât legal”, a spus Vucic, potrivit Deutsche Welle, la câteva zile după sentințele date de tribunal în cazurile Karadzic și Seselj. TPI a decis ca fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzic să fie condamnat la 40 de ani de închisoare pentru genocid, în timp ce Vojislav Seselj a fost achitat de acuzațiile privind crime de război.
Ultranaționalistul Seselj a fost achitat, joi, pentru nouă capete de acuzare privind crime de război și crime împotriva umanității, acte presupus comise în timpul conflictelor din Balcanii anilor 90. În context, premierul sârb Vucic a fost citat de AFP spunând că procesul lui Seselj a fost “fără dubiu un proces politic”. “Multe verdicte au arătat că acest tribunal a acționat în principal ca o instanță politică și nu o instituție legală”, a adăugat Vucic cu referire la TPI de la Haga. Mulți sârbi au sentimentul că tribunalul i-a făcut responsabili pe nedrept în încercarea de a aduce în fața justiției presupuși criminali de război, în legătură cu conflictele din Balcani.
Vucic a acuzat TPI că “bate cuie în sicriul Balcanilor” și că nu reușește să reconcilieze tensiunile din regiune. Atât premierul Vucic, cât și președintele Serbiei Tomislav Nikolic sunt foști membri ai partidului naționalist radical al lui Seselj. Ambii au intrat în prim-planul politicii sârbe de sub aripa lui Seselj și l-au sprijinit pe acesta din urmă ani de zile după ce Seselj a decis să se predea Tribunalului de la Haga, în 2003. Ulterior, în 2008, Vucic și Nikolici au ieșit din alianța politică și au construit propriul lor Partid Progresiv, cu vederi mai deschise către Occident. Partidul reprezintă la ora actuală forța politică dominantă.