Premierul Ucrainei demisionează. Consiliul Europei: “Situația e foarte volatilă”

Tudor Despina | 11.04.2016

Ucraina a devenit “foarte volatilă” după demisia premierului Arseni Iațeniuk, consideră președintele Consiliului Europei.

Pe aceeași temă

 

La finalul săptămânii trecute, premierul Ucrainei a anunțat că demisionează de la șefia Guvernului, spunând că vina aparține politicienilor de la Kiev pentru eșecul de a implementa reforme profunde. Arseni Iațeniuk deținea funcția de premier al Ucrainei din februarie 2014. Situația nou creată îngrijorează pe continent.

 

De la anunțul demisiei premierului, Ucraina a devenit “foarte volatilă”, crede șeful Consiliului Europei. Thorbjoern Jagland a cerut, luni, formarea rapidă a unui nou Executiv la Kiev și accelerarea progresului reformelor. “Situația din Ucraina e foarte volatilă acum”, le-a spus șeful Consiliului Europei reporterilor din Bruxelles, potrivit Reuters. “E urgent ca politicienii să numească un nou guvern și chiar mai urgent să grăbească procesul de reforme”, a adăugat el. Reforma sistemului judiciar, alături de descentralizare, reprezintă domenii cheie în reformarea statului ucrainean, crede Thorbjoern Jagland.

 

Iațeniuk a încercat să-și atenueze demisia de la șefia Guvernului, într-o perioadă în care un Executiv mai stabil e necesar Ucrainei, în condițiile în care țara se confruntă cu o criză economică și un conflict rebel în estul separatist, conflict susținut de Rusia. Iațeniuk a devenit premier pe fondul protestelor de stradă care au dat jos regimul pro-rus al lui Viktor Ianukovici și au favorizat venirea la putere a unui regim pro-occidental. În februarie 2016, președintele Poroșenko i-a cerut demisia lui Iațeniuk. Potrivit BBC, șeful statului ucrainean a argumentat decizia spunând că Iațeniuk a pierdut sprijinul politic. Guvernul său a fost acuzat de lipsă de acțiune și corupție.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22