Presa internațională despre rezultatele alegerilor din Germania: semi-eșec al lui Merkel

Dora Vulcan | 25.09.2017

Articolele publicate în presa germană și internațională după închiderea urnelor vorbesc despre semi-eşecul Angelei Merkel. Aceasta a obţinut al patrulea mandat de cancelar, dar va trebui să gestioneze ascensiunea extremei drepte și a creării unei coaliții care va pune mari probleme.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 

Articolele publicate în presa germană și internațională după închiderea urnelor și anunțarea exit-pollurilor de cele două televiziuni publice, ZDF și ARD, vorbesc despre semi-eşecul Angelei Merkel. Aceasta a obţinut al patrulea mandat de cancelar - după Adenauer și Kohl - dar victoria ei este una discutabilă, scrie presa germană și internațională. Pe de o parte, Merkel va avea de gestionat ascensiunea extremei drepte, iar pe de altă parte, va avea dificila misiune de creare a unei coaliții care va pune mari probleme, indiferent cu cine va fi realizată. Alianța creștin-democrată cu care a câștigat alegerile nu are și majoritatea în Bundestag. Presa lansează deja mai multe scenarii de alianță, după ce duminică seara Martin Schulz a anunțat că partidul social-democrat va trece în opoziție iar liderul Alianței pentru Germania (AfD), radical național-populist, a anunțat deja, pe un ton amenințător, că va pune, pe cât posibil, în dificultate viitorul guvern al Angelei Merkel.

 

 

 

 "Victorie de coşmar pentru Angela Merkel", este un titlu din cotidianul Bild. Acesta a notat că alianţa de centru-dreapta a pierdut mult şi că, deşi va da în continua cancelarul, nu are niciun motiv de sărbătoare.

 

 

 

"Limitele normalităţii merkeliene", a titrat ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung, care a scris că alianţa condusă de Angelei Merkel a obţinut cel mai slab rezultat postbelic. Jurnaliştii au apreciat că formarea unei coaliţii de guvernare, succesul AfD şi găsirea unui succesor care se preia ştafeta de la Angela Merkel sunt principalele provocări ale următorilor patru ani.

 

 

 

"Cutremur politic în Germania. Merkel nu are nicio alegere", a scris Berliner Morgenpost, care vede pentru Angela Merkel o singură variantă de Guvern, aşa numita coaliţie jamaicană, alături de Verzi şi liberali.

 

 

 

"Lacrimile nu schimbă nimic" a scris sec Suddeutsche Zeitung, o referire la rezultatul extremiştilor din AfD. Intrarea acestui partid în parlament este văzută ca un regres istoric pentru societatea germană.

 

 

 

"O vom vâna", a titrat Die Zeit, folosind un citat al co-preşedintelui AfD, care a spus acest lucru despre Angela Merkel, dar şi despre al patrulea guvern pe care aceasta îl va conduce.

 

 

 

"Victorie amară pentru Angela Merkel" - a notat şi cotidianul francez Le Figaro. Jurnaliştii francezi au afirmat că Angela Merkel a ajuns acum la al patrulea mandat, ceea ce au mai reuşit doar Konrad Adenauer şi Helmut Kohl, dar că următorii patru ani o să fie marcaţi de prezenţa AfD în Bundestag.

 

 

 

"Forţa extremei drepte umbreşte al patrulea mandat al lui Merkel" a scris şi ziarul spaniol El Pais, care aminteşte de îngrijorările politicienilor germani faţă de ascensiunea extremismului.

 

 

 

"Bundestagul a ales Alternativa", este titlul unui articol din cotidianul rusesc Izvestia despre AfD. Jurnaliştii au scris că partidul extremist trebuie luat foarte în serios.

(trecere în revistă făcută de Digi 24.ro)

 

 

 

 

background

 

Alegerile parlamentare din Germania, de duminică, au fost câștigate de coaliția creștin-democrate conduseă de Angela Merkel. Ea e urmată de social-democrații lui Schulz. A treia plasată, Alianța pentru Germania, partid naționalist-populist.

 

 

 

Alegerile parlamentare din Germania, de duminică, cu o prezență la vot de 71%, au fost câștigate de coaliția creștin-democrată condusă de Angela Merkel, cu 216 de mandate (32,5%-33% indică exit-pollurile date de cele două televiziuni publice, ZDF și ARD). Ea e urmată de social-democrații lui Schulz, cu 133 de mandate (20- 21%). Intrarea în Bundestag, ca a treia plasată, cu 89 de mandate, a Alianței pentru Germania (AfD, cu 13,2-13,5%), partid naționalist-populist radical, cu simpatii neo-naziste și membri care au ajuns în partid pe filiera NPD, partid nazist, va pune, însă, probleme serioase în negocierile pentru realizarea unei coaliții de guvernare. Martin Schulz a anunțat deja că-și va face o misiune din combaterea extremismului, fără vreo intenție de a-și da demisia, așa cum prognozau analiștii, el arătându-se interesat de pregătirea și câștigarea alegerilor regionale din Saxonia inferioară unde vrea să dea guvernul.  La scurt timp de la discursul lui Merkel, social democrații lui Schulz au anunțat că refuză o alianță cu partidul Angelei Merkel. Astfel CDU-CSU va trebui să-și caute aliați în rândul partidelor mai mici care au intrat în Parlament. Liderul AfD a anunțat deja, pe un ton amenințător, că vrea să redea Germania germanilor și că va face viața imposibilă viitorului guvern. Negocierile de la alegerile precedente au durat 89 de zile.

 

 

 

 

 

Primele discursuri, la cald, după anunțarea exit-poluurilor

 

 

Angela Merkel susține un discurs în fața susținătorilor - ”Când văd atâția tineri aici vă spun că nu trebuie să ne fie frică de viitorul Germaniei. Vă mulțumesc. Mă duc la o întâlnire cu ceilalți lideri de partid. Ne pregătim să punem osul la treabă. Vă mulțumesc!”

 

 

Martin Schulz - Contrar predicțiilor făcute de analiști, Schulz nu și-a anunțat demisia de la conducerea SPD, social-democrat: ”Vom încerca să obținem succes la alegerile regionale din Saxonia inferioară, pentru a da guvernul din landul respectiv. Vom reorganiza partidul. Ne vom lua răgazul necesar pentru acest scop. Stau la dispoziția partidului pentru acest scop.” El a mai vorbit de viitoarea sa misiune: combaterea extremismului.

 

 

 

”Vrem să ne recuperăm țara, să ne luăm Germania înapoi. Vor trebui să se teamă de noi” - este declarația liderului AfD, al treilea clasat, primul care a ținut un discurs după anunțarea celor două exit-polluri.

 

 

 

 

Exit pollurile ZDF și ARD, la o prezență la vot de 71%

 

 

 

  • CDU/CSU - Coaliția Creștin Democrată, care o susține pe Angela Merkel - 33,5% - 32,5% - 216 mandate
  • SPD - Partidul Social Democrat - condus de Martin Schulz - 21% - 20% - 133 mandate
  • AfD - Alianța pentru Germania -  naționalist populiști radicali, urmași ai naziștilor veniți pe filiera NPD - 13,2% - 13,5 - 89 de mandate
  • Partidul Liber Democrat - 10,1% 10,5% - 70 de mandate
  • Partidul Verzilor - 9,5% - 9,5% - 63 de mandate
  • Die Linke - stânga - 9% - 9% - 60 de mandate

 

 

foto Reuters

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22