Președintele Ucrainei a semnat cererea oficială de aderare la UE

L. G. | 28.02.2022

Volodimir Zelenski a semnat luni cererea de aderare la UE chiar în timpul negocierilor ruso-ucrainene. Un summit UE din luna martie va lua discuție această cerere în procedură de urgență.

Pe aceeași temă

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”,  a spus Zelenski, luni dimineață, într-un mesaj televizat.

 

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus duminică seara că Ucraina este „una dintre noi” și că „îi vrem (pe ucraineni) în Uniunea Europeană”.

 

„Avem un parcurs cu Ucraina care include, spre exemplu, integrarea pieței ucrainene în piața unică”, a continuat Von der Leyen.

 

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că va avea loc o dezbatere privind o viitoare aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">🇺🇦🇪🇺<a href="https://twitter.com/hashtag/Breaking?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Breaking</a>: Zelensky signed an application for Ukraine&#39;s membership in the European Union.<a href="https://twitter.com/hashtag/Ukraine?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#Ukraine</a> <a href="https://twitter.com/hashtag/EU?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#EU</a> <a href="https://t.co/J8rQoKWWgu">pic.twitter.com/J8rQoKWWgu</a></p>&mdash; The RAGE X (@theragex) <a href="https://twitter.com/theragex/status/1498330184889606157?ref_src=twsrc%5Etfw">February 28, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Liderii Uniunii Europene ar putea discuta posibilitatea aderării Ucrainei la un summit informal în luna martie, a declarat luni un oficial european de rang înalt. Chestiunea este importantă pentru Ucraina în discuţiile cu Rusia privind încheierea conflictului, a adăugat oficialul UE.

 

„Cred că unul dintre motivele pentru care acest lucru este important pentru preşedintele (ucrainean) Volodimir Zelenski este, de asemenea, potenţial în unele dintre discuţiile cu Rusia cu privire la o cale de ieşire din conflict", a declarat oficialul, referindu-se la discuţiile pentru a pune capăt conflictului. Dar el a avertizat că niciun proces nu a fost încă demarat.

 

„În ceea ce priveşte cererea (de aderare a Ucrainei la UE) cred că este important să nu ne grăbim", a declarat oficialul, care a cerut să nu fie numit. „În mod evident, nu a fost primită încă, dar toată această chestiune a situaţiei din Ucraina este ceva care se află foarte mult în atenţia liderilor”.

 

Preşedintele liderilor UE, Charles Michel, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor întâlni luni seară la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cancelarul german Olaf Scholz pentru discuţii, potrivit Reuters.

 

„Aşa că sunt sigur că acest lucru va fi abordat în cadrul acestor discuţii. Şi, bineînţeles, avem destul de iminent, pe 10 şi 11 martie, o reuniune informală a Consiliului European şi îmi imaginez că subiectul Ucraina, care ocupă minţile multor lideri, va figura la un moment dat în acele discuţii", a declarat oficialul.

 

Ucraina are un acord de asociere cu blocul celor 27 de naţiuni, dar doreşte să devină membru cu drepturi depline, lucru căruia Rusia i se opune. Statutul de membru al Ucrainei nu a fost discutat până acum pentru a nu antagoniza Moscova, dar invazia rusă în Ucraina a schimbat lucrurile, a spus oficialul.

 

„Această agresiune rusă fără precedent la care asistăm împotriva Ucrainei, condamnarea fermă a acesteia pe care am văzut-o din partea UE, indignarea din Uniunea Europeană, din statele membre, din opinia publică - cred că şi acest lucru va fi probabil un factor care va determina modul în care vom răspunde (la o cerere de aderare)", a declarat oficialul.

 

„Dacă vă duceţi la originile unora dintre aceste impasuri, au existat un număr mare de oameni care erau pregătiţi să îşi dea viaţa pentru o perspectivă europeană care a fost în centrul demonstraţiilor de pe Maidan (la Kiev în 2013-2014)", a spus oficialul.

 

„Cred că în orice acord pe care preşedintele Zelenski l-ar putea încheia cu preşedintele Putin, încercarea de a obţine asigurări sau de a obţine o garanţie, dacă vreţi, că există un sprijin, o înţelegere pentru ca Ucraina să aparţină într-o zi Uniunii Europene, va fi probabil foarte importantă pentru poporul ucrainean", a spus el.

 

Premierul sloven Janez Jansa şi-a exprimat luni „sprijinul deplin" pentru o procedură mai rapidă de aderare a Ucrainei la UE, în timp ce premierul ceh Petr Fiala a declarat că este necesar să se dea un semnal clar că Ucraina este binevenită, potrivit agenţiei de ştiri CTK.

 

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a acuzat luni, 28 februarie, că atacurile Rusiei în Ucraina devin din ce în ce mai brutale, vorbind despre numeroase victime în rândul civililor.

 

El a mai anunţat că UE a solicitat centrului său de satelit de la Madrid să ofere informaţii secrete Ucrainei despre mişcările trupelor ruse şi că ţările din UE sunt hotărâte să îşi sporească sprijinul militar bilateral pentru Kiev, potrivit Reuters.

 

Borrell a spus că sancţiunile impuse Rusiei vor avea un cost pentru Europa. „Însă trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul sau vom fi nevoiţi să plătim un preţ mult mai mare în viitor”, a adăugat el.

 

„Relaţiile cu Rusia nu vor mai fi determinate de comerţ”, a atenţionat şeful diplomaţiei europene.

 

Invazia rusă din Ucraina relevă sarcina existenţială a UE de a-şi reduce dependenţa de petrolul şi gazul rusesc şi de a se îndrepta spre surse regenerabile şi hidrogen, a spus Borrell.

 

„Energia nu va fi ferită de acest conflict, indiferent dacă ne place sau nu. Suntem dependenţi de gazul rusesc. Iar politica de reducere a acestei dependenţe este una existenţială”, a avertizat el.

 

Borrell a atras atenţia în acelaşi timp că această transformare în Europa, care importă din Rusia aproximativ 40% din gazul său, nu va fi uşoară.

 

„Vor fi turbulenţe pe pieţe, vor creşte preţurile, iar acestea vor fi plătite de consumatori”, a adăugat el.

 

„Poate putem introduce subvenţii pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili, dar suntem într-o situaţie în care acţiunile şi reacţiile noastre vor avea consecinţe economice şi trebuie să fim pregătiţi pentru asta”, a mai declarat Borrell.

 

În ciuda declaratiilor de sustinere ale inalților reprezentanți europeni, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, cerută luni de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, necesită unanimitatea tuturor celor 27 de state membre UE, însă în rândul acestora există „diverse opinii şi sensibilităţi”, a spus preşedintele Consiliului European, Charles Michel, relatează AFP.

 

”Aderarea este o cerere exprimată de mult timp de către Ucraina. Însă există diverse opinii şi sensibilităţi în UE pe tema extinderii. Ucraina va trimite o cerere oficială, Comisia Europeană urmează să prezinte un aviz oficial, iar Consliul se va pronunţa”, anunţă conducătorul instanţei care reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii.

 

Charles Michel anunţă că a fost informat cu privire la intenţia Ucrainei de a trimite o cerere oficială de aderare şi a precizat procedura de urmat.

 

Casa Albă a anunţat că preşedintele american Joe Biden urmează să discute luni la telefon cu aliaţii săi, fără a-i nominaliza, la ora 16.15 GMT (18.15, ora României), în vederea unei ”coordonări” a unui ”răspuns unit” la ”evoluţiile” atacului rus.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22